Skocz do zawartości

Gravel do +-5000zł

RobertS73

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Noszę się z zamiarem zakupu gravela:

Merida Silex 200, bądź

Marin Four Corners

Byłbym ogromnie wdzięczny za opinie posiadaczy, którzy podjęli decyzję a rozpatrywali powyższe z modeli.

Na chwilę obecną posiadam Giant Roam 0 2018 oraz Specialized Roubaix Elite 2018 i w zależności od potrzeb i dnia, jeżdżę jednym bądź drugim.

Myślę o ich sprzedaży i zamianie na coś bardziej uniwersalnego, co dałoby mi jednocześnie możliwość podróżowania po: w większości płaskim z lekkimi wzniesieniami, ubitych drogach mieszanych, leśnych duktach i lekkim bikepacking'u, a i tam gdzie to możliwe szybszej jeździe.

Wzrost 176cm, wygląda na to że Silex 200 (to S), Marin to (M), z góry serdeczne dzięki za podpowiedzi, opinie itp.

Opublikowano

Mam Silexa 400 i jeśli myślisz nad Meridą to właśnie do niej proponował bym podciągnąć budżet, albo dobrać na tą różnicę raty. Dostajesz wtedy pełny napęd GRX z hydraulicznymi hamulcami. Ewentualny upgrade do takiego stanu przy Silex 200 będzie bardzo kosztowny. 

Co do samego Silexa to piszesz o bikepackingu i szybkiej jeździe :) Z tych dwóch opcji, Silexy są zdecydowanie bardziej nastawione na bikepacking i turystykę. Da się na nich pojechać szybko, ale pozycja nawet w dolnym chwycie jest bardziej komfortowa niż aero. 

Opublikowano
20 minut temu, Rebeliant86 napisał:

Mam Silexa 400 i jeśli myślisz nad Meridą to właśnie do niej proponował bym podciągnąć budżet, albo dobrać na tą różnicę raty. Dostajesz wtedy pełny napęd GRX z hydraulicznymi hamulcami. Ewentualny upgrade do takiego stanu przy Silex 200 będzie bardzo kosztowny. 

Co do samego Silexa to piszesz o bikepackingu i szybkiej jeździe :) Z tych dwóch opcji, Silexy są zdecydowanie bardziej nastawione na bikepacking i turystykę. Da się na nich pojechać szybko, ale pozycja nawet w dolnym chwycie jest bardziej komfortowa niż aero. 

Jak najbardziej myślałem i myślę o Silex 400 - ale dostępność delikatnie mówiąc zerowa :(, stąd zacząłem się rozglądać w dostępnych opcjach. 

Opublikowano

Jak kupowałem swojego to dostępność też była zerowa. Zrobiłem to tak, że odezwałem się do Merida Polska z pytaniem kiedy będzie dostawa, akurat zdarzyło się tak, że kilka sztuk trafiło w tym momencie do sieci handlowej Bike Atelier, więc zadzwoniłęm do nich i spytałem czy są, powiedzieli, że jedna sztuka jest gdzieś na drugim końcu polski, ale na moją prośbę nie będzie problemu aby go przetransportować do innego salonu. Tak też zrobili i co prawda dalej musiałem 100km po niego jechać to udało mi się kupić w raptem 4 dni od tego jak podjąłem decyzję o zakupie :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 5.08.2021 o 11:45, Rebeliant86 napisał:

Jak kupowałem swojego to dostępność też była zerowa. Zrobiłem to tak, że odezwałem się do Merida Polska z pytaniem kiedy będzie dostawa, akurat zdarzyło się tak, że kilka sztuk trafiło w tym momencie do sieci handlowej Bike Atelier, więc zadzwoniłęm do nich i spytałem czy są, powiedzieli, że jedna sztuka jest gdzieś na drugim końcu polski, ale na moją prośbę nie będzie problemu aby go przetransportować do innego salonu. Tak też zrobili i co prawda dalej musiałem 100km po niego jechać to udało mi się kupić w raptem 4 dni od tego jak podjąłem decyzję o zakupie :)

Przekopałem - ostatecznie zdecydowałem o zakupie Marin Four Corners. Przejechane pierwsze +-100km i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Jest szansa, że jeszcze w tym roku zaliczę kilka maleńkich wypraw.