Skocz do zawartości

Dzień dobry

Jan123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapytaj najpierw o dostępność, m6000 już raczej nie dostępne.
Btw dobry wybór

Opublikowano

Dzwoniłem i nie są dostępne. Mam jeszcze pytanie jakie kupić m6000 czy m 6100.  Czym one się różnią.

Opublikowano

M6100 mają jakiś inny system mocowania i nie są z czymś tam kompatybilne, zależy jakie masz przerzutki. Ja tego dokońca nie ogarniam, ktoś inny musi się wypowiedziec.

Opublikowano

W tej cenie już się takich hampli nie kupi.

Popatrz sobie jak wygląda klamka BL-M6000 a jak wygląda BL-M6100 >> różnica jest w mocowaniu. Do M6100 ciężko zamontować starsze manetki na obejmę a jeśli manetki są w starszym systemie mocowania do klamek to w ogóle się nie da - obowiązuje 'nowy, lepszy, jedynie słuszny' system EV. Czyli jak ktoś kupi klamki z serii X100 to musi zmienić manetki, albo kombinować.

W starszych M6000/7000/8000/640 klamkach można było zamontować manetki w typowym dla nich mocowaniu (I-spec) albo bez kłopotu zamontować jakąkolwiek manetkę na obejmę - bo było miejsce.

Jeszcze opłaca się zdobyć klamki BL-M640 i dokupić do nich jakiekolwiek zaciski, mogą być nawet z nowszych serii typu M6100 + przewody. To najtańsza i najlepsza opcja aktualnie.

Opublikowano

Teraz jest generalnie posucha jeśli chodzi o komponenty hamulcowe (nawet przyzwoitą tarczę hamulcową ciężko znaleźć w normalnej cenie). Tak czy inaczej - nie przywrócą już produkcji m6000 więc o tym można zapomnieć. Rozsądna opcja to m6100 i zmiana manetki (względnie manetek) jeśli napęd 10-12s ew. straganie jak @ahaja napisał z klamek (coraz trudniej dostępnych) bl-m640 (aka bl-m615), przewodów bh90 i zacisków m6100.