Skocz do zawartości

Opona do XC i trail

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam hardtaila o zacięciu trailowym, ma fabrycznie założone Continentale X-King 29 x 2.2. Jeżdżę głownie po lesie, ale w najbliższej przyszłości chcę się zacząć uczyć jeździć po górkach - pewnie będą to okolice Trójmiasta. Przy obecnych trasach niestety nie do uniknięcia są ścieżki rowerowe, ale nie jest ich dużo - myślę że maksymalnie będzie to 25%. Przy obecnych oponach niestety ciężko jeździ się po głębokim piachu. Mam plan zmienić przednią oponę. Zasugerowano mi ContinentalaTrail King 2.4 albo pozostanie przy obecnym modelu tylko zwiększenie szerokości do 2.4. Ważne w nowej oponie ma być to żeby zbytnio nie zużywała się na asfalcie. Polecicie coś? 

Jeżeli bym się zdecydował na Trail Kinga warto brać wersję Protection?

Pozdrawiam,

Szymon

Opublikowano

Niestety opona to zawsze kompromis. Jeżeli chcesz dobrą trakcję to mieszanka gumy będzie miękka i niestety na asfalcie będzie szybciej się kończyć. Np. Schwalbe oznacza kolorowymi paskami swoje mieszanki na na oponę napędową mają bardziej szybką i twardą gumę, a na przód miękką. Jeżeli u Ciebie max 25% to asfalt, to myślę że to pomijalna sprawa i warto jednak bardziej cieszyć się z przyczepności na trasie. Tym bardziej jeżeli na asfalcie nie będziesz hamował ostro i ogólnie nie jeździł dynamicznie to opona sporo pożyje. Ja w trójmieście po lasach latam wszystkie trasy na oponach mitas scyla i dla mnie się sprawdzają. Jedynie na błocie wymiękają i latają na boki. Jeżeli idziesz w stronę ścieżkowej jazdy to wybrałbym bardziej agresywne opony z rzadszym bieżnikiem i miękką gumą. Fajnie prezentują się opony np. Maxxisa który robi oplot 120tpi.