Skocz do zawartości

ROWER SZOSOWY RC 500 TRIBAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o rowery.
Mianowicie jakim najniższym kosztem finansowym zrobić z tego rowerka taki ala Gravel do codziennej jazdy, żeby móc wjechać dosłownie wszędzie.
Chodzi mi o to żeby mieć drugi komplet kół z oponami i je podmieniać. 
Dlaczego ten rower spytacie??? Startuje 2/3x do roku amatorsko w Triathlonach i mam obecnie przerobiony rower Cross Country MTB na wąskich oponach i chcę kupić jakąś pierwszą szosę, stąd ten wybór. Dodam że rozglądam się za używkami. Cena RC520 za duża na mój budżet, a pewnie ten rower załatwiłby sprawę. Nie chcę mieć 2 rowerów. Tylko jeden możliwe najbardziej uniwersalny.
Jakbym miał ochotę porobić treningi i pojeździć na szosie to pyk wkładam wąskie oponki katalogowe, a jak wycieczka z rodziną to zakładam grubsze oponki to na las to na szuter czy czy coś podobnego. 

PS: czy to będzie coś tragicznego gdybym jeździł z siodełkiem dla dziecka w takim rowerze na tych grubszych oponkach?

"Chodzi mi o to żeby mieć drugi komplet kół z oponami i je podmieniać." - jaki to byłby koszt ? czego szukać, mogą być używki koła a opony raczej nowe bym kupił :)

Zdaję sonie sprawę z tego że kasetę trzeba by było przekładać z koła na koło. Czy jest to trudny zabieg, czy jakbym się nauczył to w miarę sprawie by to szło?

I czy generalnie to ma sens, czy tylko ja go dostrzegam w tym, a może ktoś ma podobne rozwiązanie.

Z góry dzięki za pomoc. Jest to mój pierwszy post, więc jak pomyliłem wątki dajcie znać gdzie najwięcej pomocy uzyskam :)