Skocz do zawartości

Propain Hugene vs inne trailówki

buchtowisko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbliża się ten moment w życiu, gdy planuję kupić rower ostateczny, najlepiej dopasowany pod moje potrzeby. Jako że nie jestem sprzętowym geekiem i odnoszę wrażenie, że wiele niuansów mi umyka, pozwolę się podzielić swoimi dylematami.

Rower full, w przedziale cenowym od 15k do 20k, skok max 140mm i raczej nie mnie niż 130mm, masa nieprzekraczalna 14,00 kg. Ma mi służyć do turystyki, do tras 50+ po górach. Nie po szutrach, nie po pepożkach, ale po prostu po górach. Podjeżdżać ile się da, potem wypychać i zjeżdżać wszędzie z bananem na twarzy. Po górskich pieszych szlakach jeździ się inaczej niż po typowych ścieżkach enduro, ale są one też zaskakująco mało płynne i potrafią zaskoczyć miejscowo występującymi trudnościami. Dlatego rower musi zjeżdżać konkretnie, oczywiście przy mojej pełnej świadomości pewnych ograniczeń wynikających z mniejszego skoku.

Moje typy są następujące:

Propain Hugene https://www.propain-bikes.com/en/bikes/trail/hugene/

Teoretyczny ideał. Relatywnie tani, możliwość doboru wyposażenia (na starcie mogę sobie wsiąść hamulce formuli, w każdym innym rowerze to będzie pierwszy upgrade), skok z tyłu i z przodu 140mm, obie tarcze 200 mm, no i według zgodnej opinii internetu świetnie podjeżdża. Na jednym z zagranicznych portali znalazłem jednak test z którego wyszło, że Hugene jest w zjeździe tak niestabilny, że wymaga ogromnej uwagi nawet od doświadczonego jeźdźca. Jeśli to prawda, to kicha. Na całodniowej wyrypie zjazdy muszą być przyjemnoscią, a nie testem własnych umiejętności. Z drugiej strony może tester nie był obiektywny i próbował jeździć zbyt agresywnie w terenie pełnoprawnego enduro? W każdym razie z tabelki geometrii nie wynika, żeby Propain zjeżdżał źle. No i gdybym się zdecydował na zakup, to jaki amortyzator wybrać w konfiguratorze: Fox 34 Float FIT4 Performance Elite czy RockShox Pike Ultimate RCT3?

Yt Izzo w wersji 140mm: https://www.yt-industries.com/products/bikes/343/izzo-blaze-29/preview 

Odpowiednik Hugene w ichniejszej ofercie. Nieco mniejszy skok z tyłu. Wolałbym też żeby tarcza z tyłu była większa. Co ciekawe ten sam zagraniczny portal recenzując Izzo powiela zarzuty z Hugene, co do trudności w zjeżdżaniu. 

NS Define 130 2 https://nsbikes.com/define-130-2,379,pl.html

Drogi. Rama to ich sztandarowa endurówka z wykastrowanym skokiem, a nie osobna konstrukcja. Mam obawy czy będzie wystarczająco żwawa. 

Myślałem, jeszcze o Canyonie Spectralu, ale to już jak dla mnie bardziej enduro. I musiałaby to być wersja 27,5, żeby zmieścic się w limicie wagi. 

Takie to mam dylematy. Ktoś coś może doradzi?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam Propain Rage i to jest najlepszy rower jaki w życiu miałem. Co prawda DH, ale jest bardzo stabilny, a ma mniejszy wheelbase niż ten Hugene. Opcja performance w zupełności Ci wystarczy. Myślę, że jako amator nie odczujesz różnicy i chyba nie ma sensu kupować high-endowej wersji. Narzekam trochę na stery w Propainie. Potrafią szybko hałasować, chociaz na początku chodził cichutko. Poza tym nie miałem żadnych problemów. 

Ja bym wybierał albo Propain albo Yt. YT będzie na pewno łatwiej sprzedać, ale oba powinny jeździć jak marzenie. 

Nie rozumiem jak rower na 29 cali z takim wheelbase miałby być niestabilny ? 

Porównanie tych dwóch pierwszych modeli to na zasadzie co jest lepsze audi czy bmw. 

Edytowane przez arturchory
Opublikowano

Propain tym że ma kreator wymiany osprzętu na jaki chcesz deklasuje rywali pod względem opłacalności bo robisz rower jaki chcesz.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Na 99 procent zdecyduję się na propaina. Ich konfigurator zdecydowanie robi robotę, a i cena przystępna

Opublikowano

Mój głos za Propain.... z jednym ale, termin dostawy. Kolega zamówił i miał dostać w lipcu teraz piszą mu październik. Niestety ale musisz to wziąć pod uwagę, że rower to komponenty, i jak nie dopłynie od skośnolandu to nie poradzisz nic na to. 

Opublikowano

Obecne terminy są na grudzień. Ale to nie problem, nowy rower planowałem dopiero na przyszły sezon

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siemka, jesli temat nadal aktualny to mam Hugen`a i chetnie sie podziele wrazeniami po sezonie. Daj znac czy aktualny to sie rozpisze :)