Romocki Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Witam, wertujac forum nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytania, które mnie dosyć męczą. Stąd też zwracam się do Was o pomoc! Od półtora roku zacząłem jeździć więcej na rowerze - wcześniej byłem typowym chłopakiem, który do szkoły, pracy czy innego miejsca zawsze dojeżdżał zniszczonym/tym samym/starym rowerem. Początkowo myślałem wyłącznie o startach w maratonach MTB. Kilka startów zaliczyłem przy czym każdy następny wyścig nakręcał mnie jeszcze bardziej. W maju tego roku kupiłem sobie ponad to szosę (treningową) - Bulls SORA o rozmiarze 61cm. I wtedy wszystko się zmieniło.. Kręcę obecnie 90% czasu na szosie i marzę o zakupie nowej machiny. Takiej, która pozwoli mi na starty w zawodach i nie będzie już więcej źródłem jakichkolwiek wymówek. Przy moim wzroście (195cm) jest do jednak nielada wyzwanie. Propozycje jakie obecnie znalazłem są następujące: - Trek Emonda SL6 - używany (rama rozmiar 64cm; koła FFWD F6R, znikomy przebieg, pewny sprzedawca) za ok. 14.000 PLN - Giant TCR Advanced Pro Team z 2017/2018 roku - używany (długość rury posiodłowej to 60,5cm; https://www.giant-bicycles.com/us/tcr-advanced-pro-team-2018) za ok 10.000 PLN - Specialized Tarmac SL6 Sport - nowy (długość rury podsiodłowej w największym rozmiarze to 61cm) za ok. 14.000 PLN Wątpliwości jakie mi się pojawiają są następujące: 1. Czy wybrać rower, który oferuje największą wygodę tj. większą główkę ramy i długość rury pod siodłowej? 2. Czy zakup Gianta, który jest tańszy, lżejszy, prawdopodobnie bardziej 'zużyty' nie będzie lepszym wyborem dla mnie? 3. Czy rozwój technologii co do aerodynamiki deklasyfikuje jednak w znacznym stopniu ww Treka i Gianta i najbardziej opłacalnym zakupem będzie Tarmac SL6 Sport? Chętnie wysłucham Waszych opinii/rad jak również krytyki. Wzrost: 195cm Waga: 77-79kg Przekroki: 91-92cm Odczucia przy obecnej jeździe (Bulls SORA - 61cm) są dosyć pozytywne. Ból pleców w okolicy lędźwiowo-krzyżowej pojawia się po dwóch godzinach intensywnej jazdy. Wynika on na 95% z pospinanych niżej mięśni nad którymi już pracuje. Pozdrawiam i dziękuję z góry za każdą odpowiedź.
StarszyCyklista Opublikowano 2 Listopada 2021 Opublikowano 2 Listopada 2021 Czesc. Rama 61 to spora rama . Ale kwestia główki kiedyś za moich młodych lat ramy szosowe były wręcz jednakowej konstrukcji. Sam mam ramę 60 z główka ramy 22cm a wzrost 191 za to przekrok 94 . Jeździłem na szosie jeszcze w latach 90tych wtedy miałem ramę 60 a potem nawet 58 z główka 16cm gdzie pozycja była wyjątkowo niską typowo sportowa. Jeśli bolą Cię plecy i nie lubisz leżeć to zostań na ramie 60-62. Przy twojej wadze ból plecow jest spowodowany raczej jakaś niedyspozycja lub uszkodzeniem tego odcinka . Ja mam plecy w lędźwiach uszkodzone i ból który pojawia się jest od tego niestety .
Rekomendowane odpowiedzi