Wojtal Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Witam, mam rower górski na napędzie 2x9 manetki Acera korba Shimano 22/36 łańcuch kmc x9 kaseta Microsoft 11-36 i przerzutka altus shadow rd m2000 sgs shadow naped wymaga pojemności 39T. cały napęd jest orginalny to znaczy taki jak ze sklepu. Mam już dosyć problemów z tylnią przerzutką... Chcę ją wymienic na coś lepszego jestem otwarty na wszelkie propozycje, a sam chce się po prostu spytać czy to na co chce się zamienić będzie działać. Chciałbym zamontować np przezutke RD M6000 sgs shadow + ( 10 s). Czy jest to możliwe jezeli parametry takie jak długość wózka, pojemność się zgadzają można rozważyć taką zmianę? Nie wiem tylko czy to co wyczytałem że napędy 9 s od Shimano mają system 1:2 czyli 1 mam ruchu manetki to 2 mm ruchu przeżutki, a 10 s to 1:1 jest jeszcze aktualne? Robię to pierwszy raz więc chcę się poradzić czy o czymś jeszcze nie zapomniałem przy okazji jaki łańcuch polecacie bo ten już ma duży przebieg (114 ogniw)
vdcmike Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Nie. Przerzutka 10s nie będzie.działać w napędzie 9s. Albo upgrade napędu do 10s albo kup dobrą przerzutkę 9s (rd-m591/592) a przed jej montażem sprawdź przymiarem czy hak prosty.
leejoonidas Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Żeby przerzutka Deore m6000 zadziałała z Twoim napędem dziewięciorzędowym to musisz zmienić też manetkę na SRAM X.5 9s 1:1 Trigger. Można również założyć manetkę 11speed od Shimano, ale linkę w przerzutce musisz wpiąć tak jak na zdjęciu poniżej podkładając dodatkową podkładkę pod łeb śruby a pod nią wsadzasz linkę i będzie to działało idealnie. Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez leejoonidas
Wojtal Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2021 5 godzin temu, leejoonidas napisał: Żeby przerzutka Deore m6000 zadziałała z Twoim napędem dziewięciorzędowym to musisz zmienić też manetkę na SRAM X.5 9s 1:1 Trigger. Można również założyć manetkę 11speed od Shimano, ale linkę w przerzutce musisz wpiąć tak jak na zdjęciu poniżej podkładając dodatkową podkładkę pod łeb śruby a pod nią wsadzasz linkę i będzie to działało idealnie. dzięki za radę. z 11 s nie będę kombinował, ale oferta z triggerem brzmi kusząco. Teraz tylko pytanie: czy na pewno będzie to kompatybilne połączenie shimano ze sramem? możesz to jakoś rozwinąć? i czy odległości w tej manetce będą współgrać z obecnym napędem? Pozdrawiam
leejoonidas Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 (edytowane) Odsyłam do tematu ze zdjęcia poniżej na tym forum: https://www.forumrowerowe.org/ Edytowane 2 Sierpnia 2021 przez leejoonidas
Wojtal Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2021 W dniu 2.08.2021 o 15:53, vdcmike napisał: Nie. Przerzutka 10s nie będzie.działać w napędzie 9s. Albo upgrade napędu do 10s albo kup dobrą przerzutkę 9s (rd-m591/592) a przed jej montażem sprawdź przymiarem czy hak prosty. 591 chyba odpada piszą że najw. zębatka to 34 ja potrzebuję 36: https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m591-pd3269/?v_Id=26639&gclid=EAIaIQobChMI576E546V8gIVxAh7Ch3fqAv7EAQYASABEgKPQ_D_BwE z kolei 592 też tylko 34 zęby.. https://rowerowy.com/sklep/czesci/przerzutka-tyl/shimano/prod/IRDM592SGS Polecisz jakieś inne dobre zamienniki które będą pasować, bez żadnych modyfikacji z manetką itp. ? czy dobrze rozumuję że z osprzętów na stronie shimano zostało mi tylko alivio, a poza stroną jeszcze zostały stare deorki do 9 rz tak jak pisałeś? a na przykład to? slx: https://sklep.k2rowery.pl/przerzutka-tyl-9rz-shimano-slx-rd-m662-gssgs-p-576.html
vdcmike Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) Piszą tak bo Shimano nie miało kasety 9s z większa liczbą zębów (będzie działać z 36T). Coś lepszego od starych deorek to xt ale nieużywane kompletnie niedostępne (podobnie jak podlinkowany nijaki slx). Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez vdcmike
Wojtal Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2021 chcę się jeszcze upewnić przed zakupem, na stronie od przerzutki deore rd-m592 piszę że najmniejsza tarcza z przodu to 28T. ja mam 22T i jest to chyba jedyny parametr który się nie zgadza. Czy jest to problem? https://www.ctbike.pl/shimano-deore-rd-m592-sgs-shadow-przerzutka-tylna-czarna.html W dniu 3.08.2021 o 21:23, vdcmike napisał: Piszą tak bo Shimano nie miało kasety 9s z większa liczbą zębów (będzie działać z 36T). Coś lepszego od starych deorek to xt ale nieużywane kompletnie niedostępne (podobnie jak podlinkowany nijaki slx). chcę się jeszcze upewnić przed zakupem, na stronie od przerzutki deore rd-m592 piszę że najmniejsza tarcza z przodu to 28T. ja mam 22T i jest to chyba jedyny parametr który się nie zgadza. Czy jest to problem? https://www.ctbike.pl/shimano-deore-rd-m592-sgs-shadow-przerzutka-tylna-czarna.html
vdcmike Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Pojemność rd-m592 sgs to 45T więc jeśli masz z tylu 11-36 to z przodu między najmniejszą a największą tarczą możesz mieć do 22T np. 22-32-44. 28T odnosi się do kasety - to minimalny rozmiar największej koronki. Pamiętaj też, że warunkiem perfekcyjnego działania jest prosty hak i płynnie przemieszczająca się w pancerzu linka. Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez vdcmike
ahaja Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Jeśli manetki są Acery 9s (jak w 1 poście) to ... dlaczego ma to nie hulać z RD-M6000 SGS? Zakresami przerzutka pasuje, ogarnie kasetę 36T z korbą o 14T różnicy. Przerzutka przecież nie ma indeksów, te mają manetki i od nich zależy na ile wychyli/przesunie się wózek zmieniarki. A zakres przerzutki można chyba ustalić śrubami ograniczającymi, czyli tutaj zawęzić. Ja mam u siebie w drugą stronę: zmieniarkę 10s (RD-M786) w napędzie 11s (SL-M8000) - wszystko bangla bezbłędnie. Kluczem do bezstresowego przerzucania i pracy tylnej skrzynki biegów jest to co napisał vdcmike w ostatnim zdaniu + jakość manetek (klasa).
Fenthin Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Ale przerzutka ma określone przełożenie między ruchem linki a ruchem wózka. Tak zwany ciąg. W grupach 6-9 rzędowych MTB Shimano jest to przełożenie bliskie 1:2, w grupach 10 i wyżej 1:1. Matematykę zostawiam Tobie. Jedyna opcja, by użyć 9-rzędowej przerzutki Shimano z 10-rzędową kasetą są szosowe 10-rzędowe manetki. Np. SL-4600 lub SL-R770. Uwaga, ST-4700 nie. Tiagra 4700 ma inny ciąg. W drugą stronę bez rzeźbienia się nie da. Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez Fenthin
ahaja Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 A może tak być. 10 i 11 są w sumie kompatybilne ...
Rekomendowane odpowiedzi