Skocz do zawartości

Centrowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zaplatałem koło. Mam pytanie, jak prawidłowo postępować. Czy w pierwszej kolejności niwelować bicie na boki, następnie góra-dół i ustawienie koła względem trójkąta tylnego lub widełek.. Ja własnie tak postępowałem i namęczyłem się chyba z 1 godziny. 

Cytat

Centrowanie koła krok po kroku:

Obracamy kołem w poszukiwaniu punktu, w którym odchylenie koła od środka jest największe

Znajdujemy dwa nyple położone najbliżej tego punktu

Nypel szprychy znajdującej się po stronie, w którą koło "bije" (czyli np. nypel lewy, kiedy obręcz wychyla się na lewo) luzujemy; w tym celu ustawiamy dany nypel w najniższym położeniu i obracamy go w lewo (tak jak przy wkręcaniu typowej śruby - patrz zdjęcie) o ćwierć obrotu

Sąsiedni nypel (w tym przypadku: szprychy prawej) obracamy o ćwierć obrotu w przeciwną stronę; jak się już zapewne domyślasz, ma to na celu "przeciągnięcie" obręczy w jego stronę

Szprychy, którymi manipulowaliśmy, chwytamy w okolicy "krzyża" (skrzyżowania z inną szprychą zlokalizowanego nieco bliżej obręczy) i ściskamy (patrz: zdjęcie); ma to na celu uwolnienie naprężeń powstających na "krzyżu", co ułatwia centrowanie i zapobiega trzeszczeniu koła zaraz po zaplocie

Kroki 1-5 powtarzamy do momentu, aż zredukujemy "bicie" koła do ok. 1 mm (oczywiście im mniejsze ono będzie, tym lepiej); jest to proces mozolny, ale jest on konieczny, aby koło nacentrować dokładnie i trwale!

Odpuszczanie szprych na "krzyżach".
Krzyżujące się ze sobą szprychy sciskamy ku sobie, aby uwolnić powstałe w tym miejscu naprężenia.

Centrowanie koła bijącego promieniowo (wyższa szkoła jazdy)

Osobnym, znacznie bardziej zawiłym tematem, jest korygowanie bicia promieniowego koła. Ponieważ jednak jest to naprawa znacznie trudniejsza od klasycznego centrowania, nie polecam wykonywania jej we własnym zakresie przez osoby początkujące.

Koło bijące promieniowo najbezpieczniej byłoby po prostu oddać koło zawodowcowi. Jeżeli jednak bardzo chcemy spróbować własnych sił, oto typowy scenariusz działania:

Łagodne, punktowe bicie korygujemy punktowo; w tym celu najpierw sprawdzamy typ bicia ("podskakiwanie" lub "opadanie" koła) i działamy:

Jeżeli koło "podskakuje", dwie sąsiednie szprychy znajdujące się najbliżej tego punktu naciągamy przy użyciu nypli o ćwierć obrotu; UWAGA: zauważ, że jednocześnie naciągamy szprychę "lewą" i "prawą"!

Jeżeli koło "opada", dwie sąsiednie szprychy luzujemy o ćwierć obrotu

Po każdej korekcie szprychy ściskamy na "krzyżach", aby uwolnić naprężenia

Na takim sprzęcie centrują koła najlepsi

Jeżeli 2-3 kolejne powtórzenia kroków 1-4 nic nie dały, problem dotyczy co najmniej kilku sąsiednich szprych; w takiej sytuacji poprawne nacentrowanie koła wymaga nie tylko wiedzy, ale także posiadania tensjometru, czyli narzędzia, które pozwoli na wiarygodne zmierzenie naciągu szprych. Ponieważ nie jest to przyrząd szczególnie tani, najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie po prostu oddanie koła do serwisu.

http://www.kochamrowery.pl/2013/11/centrowanie-kol-jak-centrowac-kola-rowerowe.html