ja_rower Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 Według tego kalkulatora: https://www.bikecalc.com/cadence_at_speed by osiągnąć prędkość 25 km/h trzeba wykręcić 92 kadencji przy ilości zębów 32x16 lub 36x18. To są konkretne wartości, ale pewnie można uogólnić. Aktualnie mam z przodu korbę 26-36-48T, ale planuję zmienić ją na 22-32-44T oraz zmienić kasetę z 11-32T na 11-28T. Dzięki temu mam nadzieję, że nie będzie takich dziur w przełożeniach przy raczej niedrogich zmianach, a obecne części wepcham do starego roweru, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Czy zmiany na mniejsze zębatki spowodują, że trzeba będzie włożyć trochę więcej siły by uzyskać te 25 km/h? Mniejsza zębatka z przodu to mniejsza siła, ale mniejsza zębatka z tyłu to większa siła jest potrzebna.
Rozwiązanie Motke Opublikowano 31 Lipca 2021 Rozwiązanie Opublikowano 31 Lipca 2021 8 godzin temu, ja_rower napisał: Czy zmiany na mniejsze zębatki spowodują, że trzeba będzie włożyć trochę więcej siły by uzyskać te 25 km/h? Mniejsza zębatka z przodu to mniejsza siła, ale mniejsza zębatka z tyłu to większa siła jest potrzebna. Jak dla mnie to kompletnie bez znaczenia skoro stosunek przód/tył będzie taki sam lub mocno zbliżony. 2
Rekomendowane odpowiedzi