Zi3lu722 Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 Witam. Zanim opisze problem z góry przepraszam jeżeli temat jest w złym dziale. Piszę ponieważ posiadam problem w rowerze związany najprawdopodbniej z hamulcami Magura MT32, otóż przy lekkim i średnim dohamowywaniu powyżej prędkości 20km/h dolne golenie widelca amortyzatora (amortyzator to SR Suntour Aion LO-R Lockout 150mm) wpadają w pewnego rodzaju "wibracje". Problem udało mi się nagrać i widać go na tym filmie: Na nagraniu może to nie być widoczne ale wibracje są dosyć znaczne. Z tego co zauważyłem to dolna goleń widelca rusza się czasami nawet po 0,5cm w każdą ze stron. Wielkość "wibracji" amortyzatora jest związana oczywiście z siłą hamowania i prędkością i nie zawsze wynosi 0,5cm, najczęściej mniej ale i tak występuje. W nagraniu słychać także coś w stylu nieregularnego hamowania, najprawdopodobniej przez to że tarcze są wentylowane (zdjęcie tarcz i hamulca załączam poniżej). Dla rozwiania wątpliwości napisze od razu. Tracze są czyste oraz w pełni odtłuszczone. Klocki są w pełni oryginalne i były wymieniane 70km temu przy zachowaniu szczególnej ostrożności, by ich nie zatłuścić . Przy poprzednich okładzinach także występował ten problem. Hamulce nie posiadają żadnych wycieków. Wnioskuję że może to być związane z nieregularną mocą hamowania związaną z tarczą. I tu właśnie pora no moje pytania. Czy takie coś jest normalne? Czy takie wibracje powinny występować? Czy powinienem się martwić, że one coś spowodują (np. luzy na amortyzatorze)? Nie wiem czy mogę normalnie korzystać z roweru gdy występują takie wibracje. Z góry dziękuję za pomoc.
Piter- Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 Sprawdź sam amortyzator czy sie nie rusza na boki lub przód tył
elmapeto Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 W sumie ludzie piszą ,że w tych pieniądzach to niezły amor , choć ilu ludzi tyle opinii. Tu na forum czytałem ,że nie ma luzu i jest dobrze spasowany. Z drugiej strony to jednak amorek za kilka stów i nie spodziewałem się rewelacji. Do tego dochodzi Twoja waga wraz z rowerem. Ja mam u siebie sztywny widelec alu. Ważę ponad normę zdecydowanie. Przy hamowaniu przodem bardzo pracuje. Te 0,5 cm to pikuś.
vdcmike Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 Zaciskając na postoju hamulec przedni i ruszając całym rowerem przód-tył czy widelec się rusza i ew. gdzie jest luz (golenie górne/dolne czy stery)? Jeśli luzów brak to może być prob z delikatnie nawet krzywą tarczą.
mariush19 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Udało się rozwiązać problem? U mnie zrobiło się podobnie po tym jak zmieniłem przód hamulce na slx. Wcześniej przy mt 200 tego nie było. Na początku nowych slx też aż się dotarło do tego stopnia że na szczęście jadąc wolno za mocno nacisnąłem klamkę zee i postawiło mnie mocno na przednim kole, jak spałem na tył to myślałem że mam 8 z tylu:) Amor to najtańszy suntour na sprężynie z blokada golenie 30. pewnie go załatwiłem niby minimalny luz ma ale mam wrażenie że taki był od nowościWysłane z mojego LM-V405 przy użyciu Tapatalka
Rozwiązanie Dombrek Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Rozwiązanie Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Przyczyną wibracji przy hamowaniu jest albo krzywa tarcza, albo luz w zawieszeniu, albo jedno i drugie (to dość powszechny problem w wielu samochodach, szczególnie tych o zacięciu nieco sportowym, gdzie wymagana jest wysoka precyzja układu jezdnego) . Na początek najłatwiej podmienić tarczę (a jeszcze łatwiej, jeśli z przodu i z tyłu jest ten sam wymiar). Jak tarcza nie pomoże, to szukać luzu w amortyzatorze lub w sterach. Ruch dolnej goleni amortyzatora to normalna sprawa - jak coś jest chwycone tylko z jednej strony (przy sterach) i ma długość pół metra, to nie ma szans, żeby się nie ruszało. Oczywiście im mniejszy ruch, tym lepiej, ale 100% sztywność jest fizycznie nierealna.
Zi3lu722 Opublikowano 28 Lutego 2023 Autor Opublikowano 28 Lutego 2023 Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc. Zapomniałem całkowicie o tym, że wrzuciłem ten temat na to forum, dlatego odpowiedź jest po takim czasie. Wymieniłem ostatecznie klocki i tarczę, nic nie pomogło. W związku z tym muszę stwierdzić że ten amortyzator po prostu posiada taki luz. Sądziłem, że luzy w takim amortyzatorze nie są na tyle widoczne, trochę się przeliczyłem.
Rekomendowane odpowiedzi