Skocz do zawartości

Dobór opony do obręczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , szanowni forumowicze proszę o poradę jaką oponę na podmianke dobrać do takiej obręczy. Dzięki za pomoc

received_324895669369897.jpeg received_988527205314549.jpeg
Opublikowano

Jakakolwiek odpowiadająca Ci w takim samym rozmiarze jak ta Kenda.

Opublikowano

Ten parametr 26x1.50 to tylko ma znaczenie tak?

Opublikowano

Znaczenie tak naprawdę na 26" średnica opony. A jak szeroką, czy też wąska złożysz to już twoja sprawa. Byle zmieściła się na szerokość. Zobacz co masz napisane na tej Kendzie 26x... I. Najlepiej kup taka sama szerokość

Znaczenie tak naprawdę na 26" średnica opony. A jak szeroką, czy też wąska złożysz to już twoja sprawa. Byle zmieściła się na szerokość. Zobacz co masz napisane na tej Kendzie 26x... I. Najlepiej kup taka sama szerokość

Opublikowano

Ale co chcesz? Żeby była szybsza? Lepiej radziła sobie na piachu/błocie? Lepiej tłumiła drgania?

Opublikowano (edytowane)

Panowie skoro na tym zdjęciu z obręczą mam napisane 1.50 to mogę sobie założyć opony z opisem 1,75 i inne czy trzeba się trzymać tego zapisu?

Edytowane przez Reinmar527
Opublikowano
Godzinę temu, Reinmar527 napisał:

Panowie skoro na tym zdjęciu z obręczą mam napisane 1.50 to mogę sobie założyć opony z opisem 1,75 i inne czy trzeba się trzymać tego zapisu?

Jak dla mnie te "1.5" na obręczy to jakiś bzdet.

Na obręczy masz napisane "559" czyli średnica w mm (tzw 26") i chyba (zamazane) "19" - to jest szerokość wewnętrzna obręczy.

Na oponie (a nie na obręczy) powinieneś mieć inne opisy z wymiarami opony (dałeś zdjęcie tylko z zalecanym ciśnieniem).

Opublikowano

Mówiłem mu żeby zobaczył co ma na oponie pewnie z drugiej strony jest podany rozmiar opony

Opublikowano

Witam,

Mam prawie taki sam problem ale trochę trudniejszy.  Mam rower MTB bez przedniego koła, na tylnym jest opona 50-559 26x1.95/2.00. Chciałem na przód założyć coś podobnego.

Dostałem koło o oznaczeniu FEMCO 26x1.50 AC, ale nie było na nim opony ani dętki i niestety nie ma podanych wymiarów ERTRO. Zmierzyłem wewnętrzną odległość między rantem felgi i wyszło ok 19.5 mm. Na stronie Schwalbe jest tabelka doboru opon https://www.schwalbe.com/en/reifenmasse i z niej wynika, że dla takiego rozmiaru felgi można używać opon o szerokościach ERTRO 25-63 mm czyli jakby 26x1.0 do 26x2.5

Mam dętkę BONTRAGER 26x1.75-2.35 i kupiłem oponę KENDA 26x1.95 K898 ale jakoś niezbyt to pasuje do tego koła.

Pierwsze co mnie zaskoczyło, to że oponę dość łatwo jest założyć bez żadnych narzędzi. Jak zmieniałem dziecku oponę w rowerku BMX to nie obyło się beż łyżek do opon.

Drugie zaskoczenie to dętka, jest jakby za duża.

Co teraz z tym zrobić? Czy to możliwe że to koło nie jest typu 559 i ani opona ani dętka do tego nie będą pasować i muszę kupić inne koło, czy jednak coś nie tak z doborem dętki i opony ?

Opublikowano

Skoro temat żyje, to ja też zadam pytanie.

Czy do roweru crossowego na kołach 28' nada się dętka szosowa tego samego rozmiaru?

Opublikowano

Dętka bez powietrza wyglądała jakby po obwodzie miała ze 2 cm za dużo ale po napompowaniu opona się trzyma i jeździ normalnie więc wygląda na to, że niekoniecznie opona musi wchodzić na felgę bardzo ciasno.

Opublikowano
W dniu 8.08.2021 o 21:45, Maxxis napisał:

Pierwsze co mnie zaskoczyło, to że oponę dość łatwo jest założyć bez żadnych narzędzi. Jak zmieniałem dziecku oponę w rowerku BMX to nie obyło się beż łyżek do opon.

Drugie zaskoczenie to dętka, jest jakby za duża.

Co teraz z tym zrobić? Czy to możliwe że to koło nie jest typu 559 i ani opona ani dętka do tego nie będą pasować i muszę kupić inne koło, czy jednak coś nie tak z doborem dętki i opony ?

Po pierwsze nie ma znaczenia - wszystko zależy od opony. Jedna wskoczy bez problemu inna będzie masakrą i czasem trzeba ją podlewać płynem do naczyń.

Po drugie - jak to mówię dętka jest z gumy i wszystko przyjmie. Po napompowaniu przyjmie kształt opony i po problemie - jedyne na co musisz uważać to żeby nie przytrzasnąć jej między oponą a obręczą.

Ogólnie obręcze przyjmują spory zakres opon - jedyna różnica będzie w kształcie który opona przyjmie i trochę inne jej zachowanie na drodze.

W dniu 9.08.2021 o 00:05, Krisu napisał:

Czy do roweru crossowego na kołach 28' nada się dętka szosowa tego samego rozmiaru?

DĘTKĘ - da się