Reinmar527 Opublikowano 28 Lipca 2021 Opublikowano 28 Lipca 2021 Witam , szanowni forumowicze proszę o poradę jaką oponę na podmianke dobrać do takiej obręczy. Dzięki za pomoc
Gophfer Opublikowano 28 Lipca 2021 Opublikowano 28 Lipca 2021 Jakakolwiek odpowiadająca Ci w takim samym rozmiarze jak ta Kenda.
Reinmar527 Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Opublikowano 29 Lipca 2021 Ten parametr 26x1.50 to tylko ma znaczenie tak?
Gophfer Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 Znaczenie tak naprawdę na 26" średnica opony. A jak szeroką, czy też wąska złożysz to już twoja sprawa. Byle zmieściła się na szerokość. Zobacz co masz napisane na tej Kendzie 26x... I. Najlepiej kup taka sama szerokość Znaczenie tak naprawdę na 26" średnica opony. A jak szeroką, czy też wąska złożysz to już twoja sprawa. Byle zmieściła się na szerokość. Zobacz co masz napisane na tej Kendzie 26x... I. Najlepiej kup taka sama szerokość
Danuel Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 Ale co chcesz? Żeby była szybsza? Lepiej radziła sobie na piachu/błocie? Lepiej tłumiła drgania?
Reinmar527 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) Panowie skoro na tym zdjęciu z obręczą mam napisane 1.50 to mogę sobie założyć opony z opisem 1,75 i inne czy trzeba się trzymać tego zapisu? Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez Reinmar527
Motke Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Reinmar527 napisał: Panowie skoro na tym zdjęciu z obręczą mam napisane 1.50 to mogę sobie założyć opony z opisem 1,75 i inne czy trzeba się trzymać tego zapisu? Jak dla mnie te "1.5" na obręczy to jakiś bzdet. Na obręczy masz napisane "559" czyli średnica w mm (tzw 26") i chyba (zamazane) "19" - to jest szerokość wewnętrzna obręczy. Na oponie (a nie na obręczy) powinieneś mieć inne opisy z wymiarami opony (dałeś zdjęcie tylko z zalecanym ciśnieniem).
Gophfer Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Mówiłem mu żeby zobaczył co ma na oponie pewnie z drugiej strony jest podany rozmiar opony
Maxxis Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Witam, Mam prawie taki sam problem ale trochę trudniejszy. Mam rower MTB bez przedniego koła, na tylnym jest opona 50-559 26x1.95/2.00. Chciałem na przód założyć coś podobnego. Dostałem koło o oznaczeniu FEMCO 26x1.50 AC, ale nie było na nim opony ani dętki i niestety nie ma podanych wymiarów ERTRO. Zmierzyłem wewnętrzną odległość między rantem felgi i wyszło ok 19.5 mm. Na stronie Schwalbe jest tabelka doboru opon https://www.schwalbe.com/en/reifenmasse i z niej wynika, że dla takiego rozmiaru felgi można używać opon o szerokościach ERTRO 25-63 mm czyli jakby 26x1.0 do 26x2.5 Mam dętkę BONTRAGER 26x1.75-2.35 i kupiłem oponę KENDA 26x1.95 K898 ale jakoś niezbyt to pasuje do tego koła. Pierwsze co mnie zaskoczyło, to że oponę dość łatwo jest założyć bez żadnych narzędzi. Jak zmieniałem dziecku oponę w rowerku BMX to nie obyło się beż łyżek do opon. Drugie zaskoczenie to dętka, jest jakby za duża. Co teraz z tym zrobić? Czy to możliwe że to koło nie jest typu 559 i ani opona ani dętka do tego nie będą pasować i muszę kupić inne koło, czy jednak coś nie tak z doborem dętki i opony ?
Krisu Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Skoro temat żyje, to ja też zadam pytanie. Czy do roweru crossowego na kołach 28' nada się dętka szosowa tego samego rozmiaru?
Maxxis Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Dętka bez powietrza wyglądała jakby po obwodzie miała ze 2 cm za dużo ale po napompowaniu opona się trzyma i jeździ normalnie więc wygląda na to, że niekoniecznie opona musi wchodzić na felgę bardzo ciasno.
Danuel Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 W dniu 8.08.2021 o 21:45, Maxxis napisał: Pierwsze co mnie zaskoczyło, to że oponę dość łatwo jest założyć bez żadnych narzędzi. Jak zmieniałem dziecku oponę w rowerku BMX to nie obyło się beż łyżek do opon. Drugie zaskoczenie to dętka, jest jakby za duża. Co teraz z tym zrobić? Czy to możliwe że to koło nie jest typu 559 i ani opona ani dętka do tego nie będą pasować i muszę kupić inne koło, czy jednak coś nie tak z doborem dętki i opony ? Po pierwsze nie ma znaczenia - wszystko zależy od opony. Jedna wskoczy bez problemu inna będzie masakrą i czasem trzeba ją podlewać płynem do naczyń. Po drugie - jak to mówię dętka jest z gumy i wszystko przyjmie. Po napompowaniu przyjmie kształt opony i po problemie - jedyne na co musisz uważać to żeby nie przytrzasnąć jej między oponą a obręczą. Ogólnie obręcze przyjmują spory zakres opon - jedyna różnica będzie w kształcie który opona przyjmie i trochę inne jej zachowanie na drodze. W dniu 9.08.2021 o 00:05, Krisu napisał: Czy do roweru crossowego na kołach 28' nada się dętka szosowa tego samego rozmiaru? DĘTKĘ - da się
Rekomendowane odpowiedzi