lucas79 Opublikowano 28 Lipca 2021 Opublikowano 28 Lipca 2021 Cześć Wam, używam gravela i wbrew opiniom, że to tylko marketingowe zagranie, rower jest bardzo ok. Robiłem nim kiedyś trasę MTB w Górach Świętokrzyskich, kolega jechał na jakimś mtb 27,5, i nie odstawałem bardzo. Ogólnie ok, ale faktycznie Gravel to nie rower do wszystkiego. Problem pojawiał się wraz z przejazdami po drogach z kocimi łbami ( były takie ) mało mi rąk nie urwało, kilka razy jak na korzeń najechałem pod złym kątem zaliczałem glebę ( myślę, że to jest dość niebezpiecznie, szczególnie przy zjazdach, masz to z tyłu głowy. W Puszczy Kozienickiej, gdy pojawiały się odcinki piaszczyste mało nie wyzionąłem ducha. Stąd spojrzenie w kierunku MTB. Znalazłem używaną Meridę 300 Lite i Canondale trail Se 3 ( na raty 50x0% . Nie mam zamiaru brać udziału w ultramaratonach, chodzi mi bardziej o spokojną eksplorację w trochę trudniejszym terenie, jakieś ekstremalne zjazdy to już nie dla mnie. Rozważałem też Marina Pine Mountain 1, ale szukam czegoś lżejszego, jest jeszcze grupa MTB rekreacyjna, z wygodniejszą pozycją np. giant talon 0. Może ktoś z Was mógłby się podzielić swoim doświadczeniem, będę wdzięczny, pozdrawiam.
KonradTrek800 Opublikowano 28 Lipca 2021 Opublikowano 28 Lipca 2021 Ja w Gravelu mam opony Conti Race King 50-622 i skończyły się gleby na piachu w Puszczy Kozienieckiej. No ale fakt jak zasuwałem w Bieszczadach w dół po kamieniach 40km/h to ręce prawie mi wyrwało ale taka jazda to u mnie 1% czasu. Najlepiej mieć klasyczną szosę na szerokich oponach 28-32mm no i MTB z amorkiem w prawdziwe góry. 1
Rekomendowane odpowiedzi