Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze pierwszego roweru

Majkellbn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów! 
Czytam forum od kilku dni i chciałem sie poradzić w wyborze pierwszego roweru :)
W ostatnim czasie jeździłem na pożyczonych rowerach(kross level 4.0 i Giant revel) w górach świetokrzyskich i tak mi sie to spodobało, że koniecznie musze kupić rower i zacząć systematycznie jeździć.
Jeździłem asfalt/las i bardziej ciągnie mnie do lasu dlatego przymierzam sie do mtb. (jazda amatorska). Patrząc na to co sie dzieje na rynku rowerów i ich dostępność wybrałem kilka modeli. Z tego co widze ciężko o rower w sklepach stacjonarnych więc licze na pomoc doświadczonych forumowiczów. 
- merida big nine 300 lite 
- cube attention sl 
- indiana x7 / x10 
- kellys gate 30/50 (chyba niedostępne) 
Czy lepiej isć w strone crossa bo nie wykorzystam potencjału typowo mtb ? 
wzrost 182, waga 90 
na rower chce przeznaczyć ok 4500tys. 
Dziękuje z góry za pomoc. 

Opublikowano

Góry świętokrzyskie, jak sama nazwa mówi to jednak góry i masz tam gdzie wykorzystać potencjał roweru MTB. Inną sprawą jest to czy po lesie chcesz sobie jeździć rekreacyjnie i komfortowo - wtedy warto jednak popatrzeć na rowery crossowe, czy może bardziej ciągnie cię do zasuwania po singlach, wtedy zdecydowanie MTB :)

Budżet masz bardzo fajny jak na pierwszy rower, co do konkretnego modelu to ciężko będzie Ci coś bezpośrednio doradzić, najlepiej jak jednak rower sobie przymierzysz, bo różna geometra jest naprawdę odczuwalna i tak na przykład dla mnie rowery Cube są totalnie niewygodne i źle się na nich czuję. Tobie natomiast może ta geometria podejść w pełni. 

Jedyne co mogę Ci pomóc to zwróć uwagę na kilka aspektów wybierając rower:

1.Hamulce tarczowe hydrauliczne

2.Sztywna korba

3.Sztywne osie

4.Napęd 1x... (tutaj w teorii dla początkującego polecane bardziej są napędy 2x, ale z własnego doświadczenia wiem, że większość i tak ciągnie potem do 1x bo są prostsze, mniej kłopotliwe i po prostu modne aktualnie). 

5.Amortyzator powietrzny z blokadą

Opublikowano

W górach jestem co week bo tam mieszka moja dziewczyna :) a na tygodniu mam raczej tereny proste 

Co do przeznaczenia to chce jeździć tak jak napisaleś: rekreacyjnie, komfortowo po lesie, czasem jakaś wyprawa asfaltem troche szybciej. 

Patrząc na to, że to mój pierwszy rower i nie siedze jeszcze w tych tematach to pewnie i tak nie bede widział różnicy w sprzęcie między danymi modelami. Każdy rower podczas jazdy bedzie przynosił mi wiele frajdy. :) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Majkellbn napisał:

Co do przeznaczenia to chce jeździć tak jak napisaleś: rekreacyjnie, komfortowo po lesie, czasem jakaś wyprawa asfaltem troche szybciej

W takim wypadku rower crossowy a nie MTB. Choć te MTB na których jeździłeś bardzo rekreacyjną geometrię miały i jeśli Ci było wygodnie to może idź w tą stronę.

Ewentualnie pożycz sobie jakiegoś crossa i pojeździj - zobaczysz wtedy różnicę między nim a takim rekreacyjnym MTB.

Zostają jeszcze tak modne ostatnio gravele...

Patrząc na to, że to mój pierwszy rower i nie siedze jeszcze w tych tematach to pewnie i tak nie bede widział różnicy w sprzęcie między danymi modelami. Każdy rower podczas jazdy bedzie przynosił mi wiele frajdy. :) 

4500 zł to całkiem przyzwoity budżet. Może lepiej potestuj najpierw różne rodzaje rowerów żeby nie okazało się, że kupisz coś co nie będzie Ci odpowiadało.

Ewentualnie kup coś taniego (używanego) i jak nie będzie Ci pasować to łatwiej będzie to sprzedać bez dużej straty.

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano
2 godziny temu, Rebeliant86 napisał:

1.Hamulce tarczowe hydrauliczne

4.Napęd 1x... (tutaj w teorii dla początkującego polecane bardziej są napędy 2x, ale z własnego doświadczenia wiem, że większość i tak ciągnie potem do 1x bo są prostsze, mniej kłopotliwe i po prostu modne aktualnie).

1. Jak ktoś nie lubi grzebać przy rowerze (chociaż tu jak widać ktoś się zajawił) to lepiej mechaniki.

4. 1x to dla mnie mega ściema. Jedno że kłopotliwe, bo duże przekoszenia łańcucha. Dwa że pieruńsko drogie. Trzy że szybciej się będą zużywać.
A jakie ma zalety? Da się owalną zębatkę z przodu założyć. Że niby lżejsze. Jak nie jesteś profesjonalistą to dajcie spokój. Ważysz dajmy na to 70k +10 kg rower to nawet kilogram w tę czy tamtą stronę to jest nic ;)  I mniej na kierownicy przełączników.
Ja mam MTB 3x10 i jestem zadowolony. Mam sztywny widelec dodatkowo, lemondkę, gładkie opony 28 i mam zgrabną szosówkę MTB ;)
OK, 1x ma zalety ale jak myślę o kosztach to nie są tego warte.
Ładuj się w MTB spokojnie, to bardzo uniwersalny rower. Pojeździsz na nim rekreacyjnie, dasz węższe opony i sztywny widelec to i po szosach pośmigasz. Bagażnik zamontujesz i będziesz miał rower wyprawowy.

Opublikowano

Potestować to mozna bylo rok temu 😛 teraz jak patrze na dostepnosć rowerów to jakaś masakra.. jestem z lublina tutaj prawie nic nie ma do przetestowania z modeli, które mnie interesują.. 

Powiem Ci, że na tym krossie 4.0 byly fajne emocje jak dla mnie 😛 napewno wole las niz pedałowanie prostą drogą 50km. 

Podoba mi sie ten cube attention sl 2020 jest dostepny w rozmiarze 19 i 21. Indiana x7/x10 tez spoko, cena taka sama 

Opublikowano

Ja polecę mojego bike kellys gate 70 2019. Kupiłem w listopadzie 2020 za niecałe 4tys. Hamulce od razu sprzedałem dołożyłem i kupiłem slx m7000

Opublikowano

cena gate 70 to juz 5,500 :) ogólnie to nie czas na kupno roweru, przespałem 1-2 lata 😛

Opublikowano

Potestować to mozna bylo rok temu 😛

Można jeszcze rower wypożyczyć. Nie mam na myśli konkretnych modeli tylko rodzaje. A dlatego o tym napisałem, że Ty sam jeszcze nie wiesz czego Ci trzeba, więc moim zdaniem powinieneś pojeździć i na crossie, i na rekreacyjnym MTB, i na bardziej sportowym MTB czy nawet na gravelu. Na takiej podstawie stwierdzisz co Ci pasuje.

Opublikowano
18 godzin temu, Majkellbn napisał:

Potestować to mozna bylo rok temu 😛 teraz jak patrze na dostepnosć rowerów to jakaś masakra.. jestem z lublina tutaj prawie nic nie ma do przetestowania z modeli, które mnie interesują.. 

Powiem Ci, że na tym krossie 4.0 byly fajne emocje jak dla mnie 😛 napewno wole las niz pedałowanie prostą drogą 50km. 

Podoba mi sie ten cube attention sl 2020 jest dostepny w rozmiarze 19 i 21. Indiana x7/x10 tez spoko, cena taka sama 

W Lublinie na Sikorskiego na pewno masz meridę 300 lite w rozmiarze L, więc możesz sobie zobaczyć