Skocz do zawartości

wymiana korby

deywid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam : Korba SR XCC-T102 42/34/24
Kaseta SRAM PG830 11-32, 8 speed

mufa 72 mm

chcialbym wymienic  korbe ale taka ze zintegrowana osia, moze nawet klasy Deore. 

Co bedzie pasowac ?

no tak, w pierwszej kolejnosci patrzylem na M590 i podobno pasuje pod 8 rzed . ale to ze jest rozna ilosc zebow nie bedzie problemow ?

poodbno patrzy sie na ilosci zebow pomiedzy najwieksza i najmniejsza tarcza  oraz pomiedzy najwieksza i srednia  w kwestii wspolpracujacej przerzutki,  przerzutka bardzo zwykla shimano C050 ale nie znalazlem do niej takiej informacji ?  

bo jak poodejmuje w mojej korbie wzgledem  M590 mam 
42-24 = 18  44 -22 = 22

42-34  = 8   44-32 = 12

wiec sa roznice, nie wiem jaki jest rozrzut przerzutki w kwestii dopasowania korby.

co do regulaminu nie mam takiej wiedzy zeby widziec w watkach odpowiadajacy rownorzedny osprzet, 

jak nie mam tematu odnosnie tej samej kasety/  i korby/ew ilosci zebow to po prostu zakladam nowy ;)

chyba ze jest jakis temat jak krok po kroku dobrac korbe ?

Edytowane przez deywid

pytałeś czy korba ze zintegrowaną osią bedzie działać w twoim rowerze , dostałeś odpowiedz ,że bedzie - koniec tematu . ( a to że wykazałeś się lenistwem bo nie chciało ci się znaleźć samemu odpowiedzi na proste pytanie to inna strona medalu)

to nie dział o przerzutkach tylko korbach i suportach .

ps. chcąc uzyskać konkretna info czy korba bedzie współpracować z resztą osprzętu ,należy podać symbol tej korby

Edytowane przez Gość

To nie mozesz odpowiedz mi na pytania jak wszystko niby wiesz ?

Top-low Max. Capacity" oraz  "Top-middle Min. Capacity". skad te parametry w takim razie. pamietam ze serwisant kiedys mi o czyms takim mowil.

gdzie znalesc jaka jest pojemnosc przerzutki shimano C050 ? (tak ,nie wiem gdzie takie rzeczy szukac).

TO czy wezme korbe 44-32-22  czy 42/34/24 nie ma zadnego wplywu na kasete /tylna przerzutke ? 

wszystkiego nie wiem i tak nie twierdzę.

6 minut temu, deywid napisał:

TO czy wezme korbe 44-32-22  czy 42/34/24 nie ma zadnego wplywu na kasete /tylna przerzutke ? 

na kasetę nie ma wpływu , ale ma wpływ na długość łańcucha , wieksza korba - dłuższy łańcuch. Obecna przerzutka z przodu raczej może mieć problem z korbą z blatem 44 ,. Nie chcesz zmieniać przerzutki weź korbę o podobnym stopniowaniu co stara ( blat 42/40)

Edytowane przez Gość

Nie chce zakladac nowego tematu a chcę na wiosnę wymienić korbe.              Moja obecna to Altus FC-M311 48/36/26 przerz.przednia Altus FD-M310,kaseta shimano 8rz.13-32. Od razu zaznaczę ze nie chcę nigdy juz tak wielkiego blatu z którego korzystam kilka razy w roku,zalezy mi na przede wszystkim  mniejszej ilosci zebów np.42/34/24 max najwiekszej tarczy to 44 gdyz jeżdżę kadencyjnie i wolę mniejszy zakres ale taki który bardziej wykorzystam.Dodam ze jest to rower crossowy opony 1.4 posiadam tez 29er juz kolejny i wlasnie ich korby duzo bardziej mi odpowiadaja.Budzet max 250 zl moze byc 3 lub  2 rządowa  i z wymiennymi tarczami teraz mam na kwadrat ale moze byc inne rozwiazanie na ile budzet i tylna kaseta pozwoli.Nie chcę wymieniać kasety,manetki i tylnej przerzutki z powodu wymiany korby,kiedys mialem rower z 5-tką z tyłu 3 blaty z przodu i szedł 50 km/h...więc ósemka musi mi wystarczyć zresztą i tak nie była w pełni wykorzystana.W międzyczasie zgłębiłem lekturę i wiem ze chcę korbe ze zintegrowaną osią taką mam w góralu(Sram s1000) 

Edytowane przez Seth
Nie chce zakladac nowego tematu a chcę na wiosnę wymienić korbe.              Moja obecna to Altus FC-M311 48/36/26 przerz.przednia Altus FD-M310,kaseta shimano 8rz.13-32. Od razu zaznaczę ze nie chcę nigdy juz tak wielkiego blatu z którego korzystam kilka razy w roku,zalezy mi na przede wszystkim  mniejszej ilosci zebów np.42/34/24 max najwiekszej tarczy to 44 gdyz jeżdżę kadencyjnie i wolę mniejszy zakres ale taki który bardziej wykorzystam.Dodam ze jest to rower crossowy opony 1.4 posiadam tez 29er juz kolejny i wlasnie ich korby duzo bardziej mi odpowiadaja.Budzet max 250 zl moze byc 3 lub  2 rządowa  i z wymiennymi tarczami teraz mam na kwadrat ale moze byc inne rozwiazanie na ile budzet i tylna kaseta pozwoli.Nie chcę wymieniać kasety,manetki i tylnej przerzutki z powodu wymiany korby,kiedys mialem rower z 5-tką z tyłu 3 blaty z przodu i szedł 50 km/h...więc ósemka musi mi wystarczyć zresztą i tak nie była w pełni wykorzystana.W międzyczasie zgłębiłem lekturę i wiem ze chcę korbe ze zintegrowaną osią taką mam w góralu(Sram s1000) 
Ja poroponowałbym korbę 2 rzędową. I z czasem jednak przejście na 2x10 nie z konieczności a z wygody.
Ja kupiłem tą korbę:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6818468721 i dla mnie jest idealna. Do tego suport 50zł. W Decathlonie jest trzyrzędowa Deorka za 250 w zestawie z suportem.

Oglądałem dzis wczesniej tą korbe wpadła w oko deorka również.    10rz mam w góralu w crosówce która jest rowerem do pracy(cały rok) i latem na dluzsze wypady, ciężko mi bedzie na takie inwestycje.Jesli jedyna bariera to łancuch 10rz to zaden problem gdyz posiadam niemal nówki 2 szt KMC X10.

Dnia 29.10.2017 o 15:10, zibi_j1 napisał:

Ja poroponowałbym korbę 2 rzędową. I z czasem jednak przejście na 2x10 nie z konieczności a z wygody.
Ja kupiłem tą korbę:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6818468721 i dla mnie jest idealna. Do tego suport 50zł. W Decathlonie jest trzyrzędowa Deorka za 250 w zestawie z suportem.

No tak ale na kasecie 8 rz ta korba raczej nie pójdzie prawidłowo,pytalem w lokalnym sklepie ze korba pod 9 rz pójdzie bez problemu tylko zmienić łancuch

Aha czyli ta korba z kasetą 8 rz...słyszałem ze moze byc problem z linią łancucha czy cuś☺ Od 2 tyg.mam pierwszy rower z 2 blatami(Trek X-Caliber 8) i przesiadka z 3 blatów nastąpiła bardzo przyjemnie,wiec jest szansa ze zaryzykuje przejscie na 2 w rowerze roboczym. Mam w garazu trzeci niemal nowy rower trekingowy z napedem 3×9 z tylna deore i mogę spokojnie podmienic kasetę przerzutke i manetke i wyniesie mnie to 0 zl a na 10 rz...kaseta 10 rz nie wejdzie raczej na mój bębenek a mam 2 komplety kół + przerzutka+ manetka + nowe 2 koła tylne mam tylko 2 KMC X10(na zime mam 2 komplet zawsze) Gdyby to był mój jedyny rower...nawet wtedy chyba nie 😀

Każda korba bedzie współpracować z Twoja kasetą 8rz. Nie przejmowąłbym się linią łańcucha, bo jeśli na skrajnych przełożeniach nie bedziesz miał zbyt dużego przekosu (zreszta na skrajnych przełożeniach lepiej nie jeździć) to wszystko będzie działać :)

Nie smigam wcale na skrajnych przekosach z tego powodu nie kupiłem levela b7 bo jak zobaczyłem jak to "łazi"brrr...do tego jeszcze press fit😀  Myślę sobie ze przy mojej 8 rz.lepsza będzie korba 3 blatowa,przy 10 rz owszem bym wszedł 38x24 mam w goralu i widzę jak wysoko musi wejść łancuch z duzego blatu by jechac spokojnie,mogę się mylic ale tak to widzę.Srednia tarcza 32 daje wiekszy zakres kadencji czyli to co lubię a duza 42 spokojny atak bez zrywania kolan,dzieki za info

Gdyby nie wątła trwałosc łożysk shimano w korbach zintegrowanych to już bym doknał zakupu,pewnie ta deorka z decathlonu.W moim przypadu nie cena a trwałość jest wazniejsza.W moim roboczym rowerku mam kwadrat od Maja 2014 i cacy a przejechane 10000-12000 nigdy tez nie zauważyłem braku sztywności czy luzów.Mogę podobną altusa nabyć za 70-90 acere za 100 tylko jak pomyśle o zdejmowaniu korby i supportu...to chyba jednak wolę bawić się łozyskami zewnętrznymi 😜

48 minut temu, Seth napisał:

Gdyby nie wątła trwałosc łożysk shimano w korbach zintegrowanych

Skąd to twierdzenie? Ja mam sztywną oś w korbie od kilku sezonów i tylko raz wymieniałem wkład,bo miałem podstawowy SM-B51 na nowy SM-M800 tylko dlatego, że podobają mi się czarne miski łożysk. Jak się dba o korbę i suport to nie ma z nim problemów. Jedynie można się doczepić do suportów wciskanych,bo już głośno było i ich wątpliwej trwałości, choć są tacy, którym one śmigają bez zarzutów...

Mam kolegę co zajmuje się tym zawodowo i na łozyska zewnętrzne jednak narzeka ze potrafią paść przed 1000 km co w octalinku i kwadracie raczej się nie zdarza.Wiem ze zawsze są wyjatki od reguły ja o swoje użytkowanie jestem spokojny nawet w roboczym rowerku mam 3 rotujace się łancuchy juz 4 sezon i dopiero jeden dokonał zywota stąd poszukiwanie komponentów pod nowy napęd.

Skąd to twierdzenie? Ja mam sztywną oś w korbie od kilku sezonów i tylko raz wymieniałem wkład,bo miałem podstawowy SM-B51 na nowy SM-M800 tylko dlatego, że podobają mi się czarne miski łożysk. Jak się dba o korbę i suport to nie ma z nim problemów. Jedynie można się doczepić do suportów wciskanych,bo już głośno było i ich wątpliwej trwałości, choć są tacy, którym one śmigają bez zarzutów...
A B51 ma się bardzo dobrze ;)

Wiele zależy od tego jak się jeździ. Można wsadzić niezniszczalny (moim zdaniem) SM-BB52 kręcić i kręcić...Sam jestem ciekaw jak w stosunku do tego wypadnie XT-M800. Na razie nie narzekam. Kręci się z gracją ;)

No ja od kiedy pamiętam dbam o sprzęt nigdy nie katując nawet roboczo/dalekobieżnego rowerku.Jak w 2005 zmieniałem korbę to poszło w kilka minut,poproszę pasującą do tego rowerku(Merida Dakar 680) korbę i po sprawie,miałem Alivio założyłem niepotrzebnie Acerę bo za kilka tygodni rowerek mi zwędzili...O.o

Kolega mechanik namawia mnie na octalink ale patrząc na różnicę pomiędzy nim a zintegrowaną sprawa jest prosta zintegrowana,już szybciej bym kupił coś ponownie na kwadrat i po kosztach(max 90 zł) w sklepie stacjonarnym octalink ponad 300 zintegrowana 400...kosmos,czyli zostaje net i samodzielna przekładka.

Czasem tak się zastanawiam czy do mojego roboczego Cube Ltd Cls 2014(2100 katalogowa) która ma teraz poczciwego Altusa 48/36/26 zintegrowana nie będzie pasować jak świni siodło,myślę nad sztywnym widelcem Force do niego kupiłem już na wiosnę 2 komplet sezonowych kół na maszynówkach a teraz korba...Sprzedaży nie planuję nie warto,nie chcę tylko by wartość modyfikacji przerosła wartość roweru.

Edytowane przez Seth