kAs-09 Opublikowano 21 Lipca 2021 Opublikowano 21 Lipca 2021 Witajcie. Użytkuję gravela Merida Silex 400 w rozmiarze L. Mam 185 cm wzrostu, ważę obecnie 92 kg. Moje inseam nogi to 85.5 cmGeometria roweru w załączeniu. Od 2 lat podczas jazdy czuję mocny ucisk w kroczu, po 20 km drętwieją mi czubki stóp. Siodełko ustawiłem na wysokość zgodnie z metodyką. Kupiłem właśnie i zamontowałem sztycę z offsetem tak, żeby rzepka kolana pokrywała się z osią pedału (na oryginalnej sztycy bez offsetu byłem przesunięty do przodu poza oś pedału).Kupiłem nowe siodełko Fizik Terra Argo. Odczuwam, że podczas jazdy mój tyłek się przesuwa do przodu i jadę trochę na przedniej części siodełka. Odnoszę wrażenie, że reach mojego roweru jest za duży... Czuję że gdybym miał kierownicę bliżej byłoby dużo lepiej.Jeśli chodzi o skrócenie mostka to to w ogóle wchodzi w grę? Z tego co obejrzałem na YT to skracanie mostka jest odradzane...A może kupiłem za dużą ramę...?!?!?! Macie jakieś pomysły czego mógłbym spróbować? Może podwyższenie mostka byłoby złotym rozwiązaniem? Z chęcią przeczytam Wasze wskazówki. Pozdrawiam
KonradTrek800 Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Mostek masz 100mm? Przy twoim wzroście poniżej tej wartości nie możesz schodzić. Jak patrzę na tabelę rozmiarów to rozmiar za duży kupiłeś. Jestem dwa rozmiary mniejszy od Ciebie 173cm, przekrok 80cm i na XS byłbym dość wyciągnięty. Mam inny rower ale łatwo porównać, aha dużo zależy od kierownicy bo ja mam bardzo krótki reach 70mm, mostek 90mm. TT 535mm I to jest max długość do zaakceptowania. Nawet zacząłem się zastanawiać czy nie wolałbym krótszą ramę TT520 i dłuższy mostek 100mm.Trzeba też pamiętać, że parametry stack i reach są regulowane, zmienne! Dlatego wyliczanie proporcji na ich podstawie jest bez sensu. 20mm podkładek pod mostkiem robi kolosalną różnicę. Jeden jeździ z kierownicą na poziomie siodełka a inny 100mm poniżej. Kolejny na wycieczkowcu ma kierownicę powyżej siodełka dlatego te porównania Graveli bez zdjęć z pozycją rowerzysty są niemożliwe do analizy. 1
liftlodz Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Jeśli masz ucisk na okolice prostaty to- możesz mieć po prostu źle dobrane siodełko- spróbuj obniżyć siodełko ok 1 cm- opuść nos siodełka ok 1%Jeszcze jedno jedziesz w spodenkach z wkładką? 1
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 Mostek masz 100mm? Przy twoim wzroście poniżej tej wartości nie możesz schodzić. To się liczy od osi kierownicy do osi rury sterowej? Jeśli tak to mam 85mm mostek.. Jak patrzę na tabelę rozmiarów to rozmiar za duży kupiłeś. Jestem załamany.... Patrzyłem na tabelę rozmiarów jak kupowałem rower i jest od 183 cm wysokości. Teraz jak wszedłem na stronę Meridy, gdzie wpisuje się długość nogi i ramienia to wyskakuje mi rozmiar M na pograniczu z L.... super.... 20mm podkładek pod mostkiem robi kolosalną różnicę. Jeden jeździ z kierownicą na poziomie siodełka a inny 100mm poniżej. Kolejny na wycieczkowcu ma kierownicę powyżej siodełka dlatego te porównania Graveli bez zdjęć z pozycją rowerzysty są niemożliwe do analizy.Ja mam obecnie 25mm podkładek na mostkuJeśli masz ucisk na okolice prostaty to- możesz mieć po prostu źle dobrane siodełko- spróbuj obniżyć siodełko ok 1 cm- opuść nos siodełka ok 1%Jeszcze jedno jedziesz w spodenkach z wkładką?Mam dobre spodenki z wkładką.Kombinowałem już z siodełkiem.Może moje ciało się nie może przyzwyczaić do pozycji, bo co chwilę zmieniam pozycję? No ale wtedy dretwialyby mi też stopy? Możliwe że ucisk na prostatę może być spowodowany brakiem przyzwyczajenia do pozycji i jazdy?
liftlodz Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Ból tyłka w 90% jest spowodowany złym siodełkiem lub złym jego ustawieniem.Podstawa to pomiar rozstawu guzów kulszowych.Sprawdź czy nie masz po prostu zbyt wąskiego\szerokiego siodła.Mostek możesz spokojnie skrócić do 80 mm, rower będzie po prostu szybciej skręcał.Możesz też założyć inna kierownice czy ustawić mostek na +.Przy zbyt długim rowerze bolą plecy lub ręce, raczej nie 4 litery.
KonradTrek800 Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 No te opisy na stronach producenci powinni sobie w d..ę wsadzić. Dwa lata jeździłem na za dużej szosie. 10 lat na za dużym MTB (to akurat dało się zaakceptować). Później na idealnie dobranym MTB i teraz Gravel prawie idealnie dobrany. Analizuję dane i geometrię producentów typu Spec i Trek, bo szosę marzeń chcę złożyć i wg ich opisu kupiłbym o rozmiar za dużą. Zasada jest prosta. Jak jesteśmy na granicy rozmiarów zawsze wybieramy mniejszy a i tak trafimy idealnie w środek! Patrząc na zawodowców to mam wrażenie, że ci wysocy powyżej 180cm mają za małe ramy a maluchy mojego wzrostu i poniżej 170cm jakby optymalne.Twój mostek raczej ma 90mm bo pośrednich nie produkują. Tak więc nic już nie możesz skrócić.Pocieszające dla Ciebie jest to, że w sklepach są wyłącznie rowery dla takich jak Ty czyli powyżej 180cm. Dla mnie gotowców nie na, bo rozmiary typu XS czyczasami S to w całej Polsce szukać trzeba albo dziecięce dobierać. Wrzuć jakąś fotkę, ciekaw jestem jak na nim wyglądasz.Nie wiem co wy z tymi siodełkami macie, bo na co bym nie usiadł to bez pieluchy mogę i 3h jeździć a z pieluchą cały dzień.Co do mostka to w szosie skróciłem do 80mm przy moim mikrym wzroście i dla szerokości 420mm źle się jeździło. Teraz w Gravelu mam 90mm i absolutnie nie schodziłbym niżej. Z mojego bolesnego doświadczenia wychodzi, że lepiej mieć max krótką ramę i długi mostek niż odwrotnie.
liftlodz Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Merida Silex to nie szosa, spokojnie może skrócić mostek, praktyczne nie poczuje różnicy w prowadzeniu roweru.Z z siodełkiem to jednak jest bardzo indywidualna sprawa, ja zanim sobie dobrałem to też miałem problem z tyłkiem, teraz jeżdżę na Brooks b17 i też nie używam pampersa.Mogę jeździć cały dzień i będą mnie bolały nogi czy ręce, ale d... nie.
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 .Twój mostek raczej ma 90mm bo pośrednich nie produkują. Tak więc nic już nie możesz skrócić.Długość mostka mam 85mm na 100%.Ból tyłka w 90% jest spowodowany złym siodełkiem lub złym jego ustawieniem.Podstawa to pomiar rozstawu guzów kulszowych.Sprawdź czy nie masz po prostu zbyt wąskiego\szerokiego siodła.Mostek możesz spokojnie skrócić do 80 mm, rower będzie po prostu szybciej skręcał.Możesz też założyć inna kierownice czy ustawić mostek na +.Przy zbyt długim rowerze bolą plecy lub ręce, raczej nie 4 litery.Nie boli mnie tyłek tylko prostata. To są chyba 2 różne bóle...Dzisiaj zmierzę rozstaw guzów kulszowych.Spróbuję z mostkiem 80 mm. Zawsze to 5 mm krócej.Mój mostek chyba już jest na + ... Ciężko powiedzieć...Co masz na myśli kierownicę...? 1
KonradTrek800 Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Wg specyfikacji producenta dają 80mm do wszystkich rozmiarów ram?! Prawdopodobnie to błąd na opisie strony, bo logiki w tym nie ma.Wrzuć fotkę, bo może wystarczy dołożyć kolejne 20mm podkładek i pomoże. Widelec był na max skrócony?
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 Wrzuć jakąś fotkę, ciekaw jestem jak na nim wyglądasz.Zrobię zdjęcie na nowej sztycy z offsetem (z uwagi na pozycję kolan nad osią pedałów).
liftlodz Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Zrób zdjęcie z boku jak siedzisz na rowerze 2
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 Wg specyfikacji producenta dają 80mm do wszystkich rozmiarów ram?! Prawdopodobnie to błąd na opisie strony, bo logiki w tym nie ma.Wrzuć fotkę, bo może wystarczy dołożyć kolejne 20mm podkładek i pomoże. Widelec był na max skrócony?Chodzi Tobie 80mm długość mostka? U mnie długość mostka to 85mm.Ile maksymalnie można podnieść mostek? Ja już mam 25mm podkładek...Trzecia sprawa. Czy mam się pozbyć roweru, bo rama za duża?Zrób zdjęcie z boku jak siedzisz na rowerzePostaram się w przeciągu kilku dni. Mam nadzieję, że wtedy spojrzysz jeszcze raz na temat po takim czasie...
liftlodz Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Kupiłeś drogie siodełko z kanałem który powinien zniwelować ucisk na prostatę, a jednak dalej Cię boli i skracając ramę chcesz uzyskać bardziej wyprostowaną sylwetkę , ale bardziej wyprostowana sylwetka nie zmniejszy nacisku na tkanki miękkie , wręcz odwrotnie - zwiększy . Prawdopodobnie masz za wąskie siodełko, ale żeby to zweryfikować musisz zmierzyć rozstaw guzów kulszowych. Być może masz też za wysoko siodełko dla tego proponuję żebyś je obniżył o ok 1 cm. Spróbuj także przejechać parę kilometrów bez spodenek z wkładką, tak na prawdę tylko wówczas będziesz mógł sprawdzić gdzie cię uciska siodełko a nie wkładka
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 Kupiłeś drogie siodełko z kanałem który powinien zniwelować ucisk na prostatę, a jednak dalej Cię boli i skracając ramę chcesz uzyskać bardziej wyprostowaną sylwetkę , ale bardziej wyprostowana sylwetka nie zmniejszy nacisku na tkanki miękkie , wręcz odwrotnie - zwiększy . Dzisiaj to zmierzę. Ale mam takie odczucie, że gdybym miał siodełko przysuniete bardziej do przodu to mój ciężar ciała opierałby się na tylnej części siodełka a nie na przedniej... Kości kulszowe by się opierały na siodełku. Teraz tego nie ma...
Nemrod Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 To przesuń siodełko do przodu i tyle. Zgraniem kolana i osi pedałów na razie daj sobie spokój. Sprawdź czy to coś pomoże.
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 Prawdopodobnie masz za wąskie siodełko, ale żeby to zweryfikować musisz zmierzyć rozstaw guzów kulszowych. Ok. Właśnie zmierzyłem rozstaw guzów kulszowych. Jeśli poprawnie to zrobiłem (pomiar 4 krotny). Pomiary się wahają pomiędzy 13,5-14 cm.Wychodzi na to, że moje siodełko 150mm jest jednak za wąskie lol...
liftlodz Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Prawda, nie będą Cię bolały kolana, to się nie przejmuj ustawieniem siodełka do osi obrotu pedału.Jeździsz w SPD?Siodło 155 - 160 mm.Od tego trzeba było zacząć.A teraz znajdź sklep który ma siodełka do wypożyczenia i zamiast od razu kupować najpierw wypróbuj.
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 To przesuń siodełko do przodu i tyle. Zgraniem kolana i osi pedałów na razie daj sobie spokój. Sprawdź czy to coś pomoże.Jak dam to do przodu to pomoże.
kAs-09 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 Jeździsz w SPD?Siodło 155 - 160 mm.Tak, jeżdżę w SPD. Jutro oddaje to siodełko co kupiłem w takim razie.
liftlodz Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 Drętwienie palców stopy mogą powodować źle ustawione bloki lub zbyt wąskie buty.Załóż normalne buty i przejedź się że 20 km, jeśli nie będzie problemu to masz rozwiązanie. 1
pepedombo Opublikowano 23 Lipca 2021 Opublikowano 23 Lipca 2021 (edytowane) To chyba dalszy ciag watku z siodelkiem przod tyl ? Rama nawet jak za duza, to zastanawia mnie dlaczego os kolana wyprzedza pedal, od poczatku musisz sie cofac do tylu. Do tego w L jest korba 175mm. Moze taka uroda tej geometrii. Pamietaj, ze pion zrzuca sie z rzepki a nie z wierzchu kolana. Poki co moze faktycznie to olac. Co do siodelka. W specialized dla kosci 12cm+ minimum to 155mm. W twoim przypadku od razu wpadloby 168mm. Wez metrowke, przyloz do siodelka w szerszej czesci i zobacz sobie gdzie wypada te 13-14cm (odcisk kulasow mierzy sie miedzy srodkami z tendencja dodania kilku mm do wyniku). Tu pojawia sie zapewne problem, bo nie ma odpowiedniego siodelka. Normalnie bym napisal, zebys ustawil je na wysokosc 71-72cm liczac od suportu. Bole stop u mnie z reguly wynikaly z przeciagniecia wysokosci siodelka. Robilem zdjecia, mierzylem katy w photoshopie i chyba mi dobrze w okolicach 142 stopni. Przy odpowiedniej szerokosci siodelka mozna sie juz bawic, a rezultaty zabawy z wysokoscia wygladaja czasem tak: 1. Niestandardowe obnizenie siodelka = zblizenie sie do kierownicy, wyprostowanie pozycji i efekt w postaci uczucia, ze siedzi sie mocno na kuklach. Calkiem komfortowe, jak tylek przyzwyczajony. 2. Podniesienie siodelka ponad pewien poziom komfortu = oddalenie od kierownicy, wydluzenie sylwetki i uczucie utraty solidnego podparcia. To ostatnie wynika ze zmiany kata miednicy i mniejszego styku kosci. Dochodzi jeszcze zbyt mocny wyprost kolana, bole w jego tylnej czesci i problemy ze stopami. W teorii mocno pochylona pozycja powinna umozliwic ci siedzenie na wezszym siodelku, ale to teoria:P Jezeli mimo ustawienia siodelka nisko i blizej kierownicy nie uzyskasz efektu z punktu 1. to wciaz ktoras rura jest za dluga. Edytowane 23 Lipca 2021 przez pepedombo
liftlodz Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Ciekawe spostrzeżenia, z moich obserwacji wynika że 80% ludzi jeździ ze zbyt wysoko ustawionym siodełkiem, co powoduje bujanie się podczas jazdy.Ze swojej strony szczerze polecam siodełko Brooksa B17, jeśli masz problem z uciskiem na prostatę, to model z dziurą
kAs-09 Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Opublikowano 24 Lipca 2021 Rama nawet jak za duza, to zastanawia mnie dlaczego os kolana wyprzedza pedal. Moze taka uroda tej geometrii. Szczerze to się również nad tym zastanawiam od dłuższego czasu, czy to po prostu nie powinno tak być. Merida opisuje ten rower jako bardziej komfortowy niż endurance, super endurance. Krótka baza kół nie ma tu nic do rzeczy?Ze swojej strony szczerze polecam siodełko Brooksa B17, jeśli masz problem z uciskiem na prostatęTen model Brooksa jest w rozmiarze max. w rozmiarze 151 mm z tego co widzę.Kupiłem właśnie Sella Italia FLX Gel Flow. Z opisu wynika że ma 160 mm szerokości. W rzeczywistości ma 140mm... Coś ja tu źle mierzę? Bo już głupieję...Siodełka dostępne w sklepie u mnie są poniżej 150 mm. W takim razie chyba zamówię przez internet Fizik Tempo Agero w rozmiarze 160... Wrzuć fotkę, bo może wystarczy dołożyć kolejne 20mm podkładek i pomoże. Widelec był na max skrócony?Co masz na myśli ze skróceniem widelca?Ile powinno wynosić maksymalne podniesienie mostka? Nie jest regułą max. 30mm?
KonradTrek800 Opublikowano 24 Lipca 2021 Opublikowano 24 Lipca 2021 Ta rama ma już fabrycznie bardzo wysoką główkę. Dodawanie podkładek to ostateczność aby podnieść i przybliżyć kierownicę czyli skrócić rower. Taka rzeźba aby ratować się przed sprzedażą. Z tego co piszecie to siodełko już masz za blisko kierownicy. Trzeba się trzymać wskazówek mądrzejszych i zacząć od optymalnego ustawienia siodełka. Na bikefiting się nie znam tylko co przeczytam w sieci więc nie będę się wymądrzał. Szkoda, że nie pokazałeś zdjęcia pozycji z poziomymi korbami i stopą w dolnej pozycji bo skończyło by się wróżenie z fusów.Widelec jeśli docięty pod te dwie podkładki i nad mostkiem brak zapasowej oznacza brak możliwości wydłużenia.
Rekomendowane odpowiedzi