molokun Opublikowano 20 Lipca 2021 Opublikowano 20 Lipca 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Posiadam kross vento 2.0 2021, dokładnie ten model : https://kross.eu/pl/rowery/szosowe/road/vento-2-0-niebieski-srebrny-polysk Fabrycznie są opony 700x25c, lecz ostatnio jedna mi strzeliła, więc kupiłem nowe decydując się na szerokość 700x28c: VITTORIA Rubino Pro G2.0 , zwijane. Mam taki problem, że opona z tyłu nie mieści się, dotyka od góry widelca, a konkretnie tego poprzecznego elementu, na którym zamontowane są hamulce, brakuje kilka milimetrów. Montował, ktoś może opony 28c w takim modelu, da się coś z tym fantem zrobić, może wymiana kół ? Oczywiście przed zakupem sprawdzałem posty czy w tym modelu 28c się zmieści. Z przodu jest ok, około 5mm prześwitu. Update: Przy 2 barach z tyłu jest też około 5mm prześwitu, przy 4 barach mam już 1mm a przy niecałych 7 (zalecane 5-7) już ociera, więc brakuje niewiele. Czy dobrym pomysłem było by obniżenie koła ? W sensie podłożenie czegoś pod hak, żeby koło było minimalnie niżej i w takiej pozycji zamknięcie szybkozamykaczy ? Ewentualnie zmiana kół na szerszą obręcz, teoretycznie napompowana opona powinna zrobić się szersza i niższa. ale tu też ryzyko, że zostanę z kołami i oponami Edytowane 21 Lipca 2021 przez molokun
Speedman Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Bardzo dziwne. Montowałem kilka dni temu do chyba najtańszej szosy Kross Vento z 2015 roku (kupionego wyprzedażowo) właśnie rozmiar 28c i była to VITTORIA ZAFFIRO PRO - i muszę powiedzieć, że jak najbardziej weszła i do przodu i do tyłu mimo iż rower był sprzedawany w komplecie ze SCHWALBE LUGANO 23c - najtańszą ich oponą - i występowała obawa, że jakakolwiek szerokość poza wymienioną może sprawiać problem przy montażu. Wrzuciłem do niego najpierw DURO DORADO 25c - i szły po szosie bardzo dobrze i mieściły się bez najmniejszego problemu. Pomyślałem jednak po lekturze wielu artykułów żeby pobawić się właśnie z 28c ze względu na komfort przede wszystkim. I nie tylko opony weszły na luzie - więc konstrukcyjnie każdy - szczególnie nowy Vento - powinien spokojnie to znieść - ale do tego muszę dość konkretnie podsumować opinie osób dla których to tylko marketing. Pomiędzy 25c a 28c jest tak niewielka różnica ale jednak komfort, lepsza przyczepność i może subiektywne poczucie większego bezpieczeństwa, szczególnie przy zjazdach - daje mocne podstawy aby zmieniać opony jeśli istnieje taka możliwość - na 28c. Rower wygląda równie dobrze i zmiana jakościowa jest w odczuciu jazdy bardzo wyraźna. 25-tki są bardzo wyścigowe jednak - i widziałem je montowane do wyższej jakości, droższych rowerów, gdzie właściciele są wysokiej klasy amatorami albo nawet byłymi kolarzami - i wtedy kwestia techniki, przyzwyczajeń i różnych aspektów pozwala zrozumieć, iż pozostają oni przy takim rozmiarze. Natomiast dla rowerzystów "nieszosowców" na co dzień, którzy dopiero zarażają się bardziej wyścigową formą jazdy na rowerze - opona typu 28c jest strzałem w 10-tkę. I nie będę tu prorokiem gdy wrzucę tezę, że za kilka lat nie tylko na Strade Bianche albo Paris Roubaix kolarze zawodowi będą przechodzili tłumnie na tę szerokość, porzucając węższe - ponieważ zachowuje ona wszystkie zalety opony względnie wciąż wąskiej a jednocześnie niweluje ryzyko przyszczypnięć, niemożności swobodnego przejechania na po terenach quasi-szutrowych i redukuje wszelkie niewygody na które narażony jest użytkownik, który wciąż ma złudzenia, że 23c lub nawet 25c - (która wypada przy niektórych modelach wyjątkowo wąsko w ramie) - spowoduje, że osiągi będą nie wiadomo jak dobre. Taktyka ta runie, gdy okaże się, że kolarz amator, na pierwszej lepszej ścigance, wyprzedzi Was na 28c, bo nie będzie musiał tak uważać na każdej studzience, torach czy małych nierównościach - i zobaczycie, że taka szerokość generuje ogólnie same korzyści. A nawet taki banał, że mniej się sfatygujecie i przemęczycie, gdy trzeba będzie zrobić sobie dłuższy trening i wrzucić większy kilometraż. Przejedziecie wtedy o 30 km więcej bez widocznych oznak niewygody - a to już bardzo dużo dla każdego organizmu, który jednak też trzeba oszczędzać jeśli chcemy długo i wydajnie jeździć.
Rekomendowane odpowiedzi