ryuu Opublikowano 19 Lipca 2021 Opublikowano 19 Lipca 2021 Hej kupiłem swojego pierwszego mtb budżetowego RAMBLER R6.3 https://allegro.pl/oferta/rower-romet-rambler-r6-3-meski-gorski-mtb-altus-10808016280. I moje na jaki teren mogę sobie nim pozwolić (chodzi mi czy na mocne góry itp) i ewentualnie co pierwsze wymienić
michalr Opublikowano 19 Lipca 2021 Opublikowano 19 Lipca 2021 W mocnych górach ten napęd umrze zanim zaczniesz cokolwiek podjeżdżać
Maksiu79 Opublikowano 19 Lipca 2021 Opublikowano 19 Lipca 2021 8 minut temu, michalr napisał: W mocnych górach ten napęd umrze zanim zaczniesz cokolwiek podjeżdżać Nie przesadzajmy, aż tak źle nie będzie. Ja mam inną uwagę do @ryuuDlaczego kupiłeś rower na kołach 26 cali? Jeśli chcesz coś wymieniać/ulepszać to trzeba było kupić używkę z ramą przystosowaną do kół 27,5 albo 29, dojeździć to co jest a potem wymieniać jak uzbierasz kasę.
michalr Opublikowano 19 Lipca 2021 Opublikowano 19 Lipca 2021 Altus i Tourney to nie jest osprzęt na góry, nie wytrzymają przeciążeń. Syn ma rower na Acera i Tourneyu i wystarczą mazurskie pagórki żeby trzeba było co chwila prostować wózek albo regulować przerzutki.
Maksiu79 Opublikowano 19 Lipca 2021 Opublikowano 19 Lipca 2021 20 minut temu, michalr napisał: Syn ma rower na Acera i Tourneyu i wystarczą mazurskie pagórki żeby trzeba było co chwila prostować wózek albo regulować przerzutki. Nie ma reguły. Mój młody ma 1x9 Altusa i trzeci sezon na nim robi (w tym roku jeździmy w maratonach) i żadnych problemów nie ma. Oczywiście taki osprzęt jak w tym Ramblerze szybciej się zużyje ale jednak trochę powinien pożyć. Zresztą skoro już kupił taki rower to niech jeździ na fabrycznej konfiguracji a jak coś zacznie się sypać to niech wymienia. Ulepszanie tego roweru od razu jest bez sensu, bo sama "baza" do takich ulepszeń jest słaba.
Maksiu79 Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 (edytowane) Godzinę temu, ryuu napisał: czemu baza jest słaba ? Ponieważ obecnie rower na kołach 26 i z taką geometrią ramy to nie jest rower, który kupuje się z myślą o jeździe w górach, tym bardziej "mocnych". 20 lat temu na takich rowerach się jeździło. Sam jeździłem jeszcze niedawno na rowerze z kołem 26 kupionym w 1998 roku i po przesiadce wiem jak kolosalna jest różnica. Oczywiście na tym rowerze da się jeździć po górach tak jak i ja na swoim jeździłem, choć myślę, że mój 22 letni Trek bardziej by się do tego nadawał z racji jakości wykonania, wagi i użytych komponentów - nawet pomimo upływu lat, ale w 2021 roku kupić taki rower z takim przeznaczeniem to jest duży błąd. Edytowane 22 Lipca 2021 przez Maksiu79
ryuu Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Opublikowano 22 Lipca 2021 a w przyszłości da rade mu zamontować 27 lub 29 ?
michalr Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 a w przyszłości da rade mu zamontować 27 lub 29 ?Nie da się.
Maksiu79 Opublikowano 22 Lipca 2021 Opublikowano 22 Lipca 2021 6 minut temu, ryuu napisał: a w przyszłości da rade mu zamontować 27 lub 29 ? Nie. Rama nie przyjmie koła większego niż 26 cali.
Rekomendowane odpowiedzi