igli88 Opublikowano 18 Lipca 2021 Opublikowano 18 Lipca 2021 Hej, Szukałem w internecie informacji o różnicach między tłumikami i jaka jest różnica w działaniu ale znalazłem głównie informacje o samych amorkach więc pytam tutaj. Czy ktoś znam temat i jest w stanie przybliżyć temat tłumików w RockShox totalnemu laikowi? Co decyduje o tym, że Charger 2.1 jest lepszy on TurnKey czy Motion Control? Pozdrawiam
vdcmike Opublikowano 18 Lipca 2021 Opublikowano 18 Lipca 2021 (edytowane) W chargerach olej nie ma kontaktu z powietrzem w związku z tym podczas intensywnej pracy tłumika olej się nie zapowietrza utrzymując właściwości tłumiące a więc i koło przyklejone do podłoża. Dodatkowo są powiększone przepływy oleju przez co jest większa czułość. W tańszych tłumikach powstaje efekt wody gazowanej - pęcherzyki powietrza w oleju powodują drastyczna zmianę jego lepkości kinetycznej a więc zmienia się też charakterystyka tłumienia i koło zaczyna tracić przyczepność na następujących po sobie przeszkodach. Co do TK vs. MC to ten pierwszy ma tylko regulację tłumienia odbicia. MC ma dodatkowo regulację kompresji (lub rozdzielnie wolnej i szybkiej) oraz mechanizm floodgate będacy bezpiecznikiem na wypadek nieoczekiwanej przeszkody przy jeździe z włączoną blokadą. Edytowane 18 Lipca 2021 przez vdcmike 4
igli88 Opublikowano 29 Lipca 2021 Autor Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Super! Takiej rzeczowe odpowiedzi najbardziej lubię. Konkretnie i na temat! Pozostając w temacie tłumienia i tłumików, czy jest możliwość przełożenia air shaftu z Lyrika do Pike? Mogę dostać od znajomego z amorka 160mm z tego widelca: Chciałbym zamontować to u siebie (przy okazji serwisu zawieszenia) jednak nie wiem czy rodzaj tłumika przy air shafcie ma znaczenie? To są właśnie te subtelne różnice których nie rozumie Edytowane 29 Lipca 2021 przez igli88
vdcmike Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Z tego Lyrika shafty pasują tylko do pike'a 29+ model B1/C1. Poza tym jak chcesz zmieniać to nie na taki stary shaft tylko oznaczany C1 (eliminuje problem z gubiebiem 10-20mm skoku). Edytowane 29 Lipca 2021 przez vdcmike
Rekomendowane odpowiedzi