Natalatralalala Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 Posiadam w gravelu hamulce tarczowe jak w tytule. Niestety jakość hamowania pozostawia do życzenia. Były wymieniane klocki, linki, nie pamiętam, czy pancerze, ale raczej tak. Nie wiele się zmieniło, po mocnym hamowaniu rower stopniowo traci rozpęd, tak bym to nazwała. Rower nie jest u mnie od nowości więc nie wiem czy taki się urodził, czy po prostu się zepsuł. Serwisant kilka dni temu po raz kolejny wyczyścił, wypalił tarcze. Zero zmian. Od niego dowiedziałam się, że sam model hamulców TRP Spyre to nienajlepsze rozwiązanie (ze względu na dociskanie klocków z dwóch stron, ponoć przez to gorzej hamuje). Zasugerował inny model hamulców jakiś lepszy, gdzie jeden klocek będzie dociskać do drugiego, jego zdaniem takie rozwiązanie jest bardziej skuteczne. Moje pytania brzmią: .Czy faktycznie model TRP Spyre działa niż inne modele hamulców mechanicznych? Czy system dociskania dwóch klocków naraz jest gorszym rozwiązaniem niż dociskanie jednego? Jaki model hamulców tarczowych mechanicznych powinnam założyć w gravelu aby hamowanie była jak należy?
polmaj Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 Niewiem czemu ludzie tak narzekają na tę hamulce , mam klony trp i zatrzymują mnie praktycznie natychmiast
Rozwiązanie Maksiu79 Opublikowano 15 Lipca 2021 Rozwiązanie Opublikowano 15 Lipca 2021 Grawele to nie moja bajka ale skojarzyłem, że Szaj ma filmik o hamulcach TRP Spyre C i bardzo je chwalił, więc dziwne, że u Ciebie to tak źle hamuje.
leejoonidas Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 (edytowane) Jakaś poprawa w sile hamowania będzie gdy linka będzie wpięta nad śrubą zamiast pod śrubą. Jeśli chcesz zmienić hamulce to dobrym wyborem jest zakup zacisków AVID BB7, zaciski te mają jeden tłoczek ruchomy. Edytowane 15 Lipca 2021 przez leejoonidas
Natalatralalala Opublikowano 15 Lipca 2021 Autor Opublikowano 15 Lipca 2021 Godzinę temu, Maksiu79 napisał: Grawele to nie moja bajka ale skojarzyłem, że Szaj ma filmik o hamulcach TRP Spyre C i bardzo je chwalił, więc dziwne, że u Ciebie to tak źle hamuje. Oglądałam filmik Szaj bajka o tych tarczach wręcz je zachwalał jako proste w obsłudze, skuteczne i niedrogie. tym bardziej zachwalał sposób dociskania, że dociskanie dwóch tłoków jest skuteczniejsze i nie wygina tarczy. Niebawem jadę do innego serwisu coś mi się zdaje, że nie trzeba będzie wymieniać całego układu hamulcowego na inny model. 37 minut temu, leejoonidas napisał: Jakaś poprawa w sile hamowania będzie gdy linka będzie wpięta nad śrubą zamiast pod śrubą. Jeśli chcesz zmienić hamulce to dobrym wyborem jest zakup zacisków AVID BB7, zaciski te mają jeden tłoczek ruchomy. Za chwilę jadę do innego serwisu niż dotychczas byłam coraz bardziej zaczynam odnosić wrażenie, że nie TRP Spyre jest problemem, tylko serwisant nie mógł znaleźć przyczyny, więc zaproponował zamianę na inny system 54 minuty temu, leejoonidas napisał: Jakaś poprawa w sile hamowania będzie gdy linka będzie wpięta nad śrubą zamiast pod śrubą. Jeśli chcesz zmienić hamulce to dobrym wyborem jest zakup zacisków AVID BB7, zaciski te mają jeden tłoczek ruchomy.
liftlodz Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 Mam w swoim rowerze trp spyre c, i uważam że to bardzo dobre hamulce tylko wymagają ;1. Bezkompresyjnych pancerzy 2. Dobrych, półmetalicznych klocków3. Oryginalnych tarcz trp4. Porządnego ustawienia.Wypalanie tarcz i klocków hamulcowych to amatorka a nie serwis
Natalatralalala Opublikowano 15 Lipca 2021 Autor Opublikowano 15 Lipca 2021 Wracam z serwisu i jest ogromna różnica klocki były zatłuszczone na maxa dlatego nie hamowały. Wymiana na nowe odtłuszczenie wszystkiego. raczej nie będę wymianiać modelu hamulców bo serwis Giant ocenia TRP Spyre jako dość dobry model hamulców. jeżeli wymiana to na hydrauliczne ale wymiana na inne mechaniczne według nich kompletnie nic nie wniesie. Dziękuję wszystkim za rady i sugestie dały mi do myślenia, że to nie TRP Spyre należy wymienić tylko serwisanta 😄 Niebawem jadę do lasu, gdzie są strome zjazdy zobaczymy jak będą się sprawować, ale już wracając czułam znaczną poprawę
Chrismel Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 W przypadku górnego chwytu i małych dłoni może wystąpić problem z uzyskaniem odpowiedniej siły nacisku. Rozwiązaniem może być maksymalne zbliżenie klamek do kierownicy oraz lekkie poluzowanie linki tak aby łapały nieco później. Mam gravela z tymi hamulcami od paru dni i to rozwiązanie znalezione w necie zdało u mnie egzamin. Hamuje mi się wygodniej. W razie czego można wrócić do poprzednich ustawień bo to kwestia pokręcenia paroma śrubkami.
liftlodz Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 Nie musisz luzować linki, masz 2 śrubki na Hex 3mm z boków zacisku i nimi możesz regulować odległość klocków od tarczy, a więc i moment rozpoczęcia hamowania
Rekomendowane odpowiedzi