autominus Opublikowano 14 Lipca 2021 Opublikowano 14 Lipca 2021 Witam, Wymieniałem ostatnio korbę w rowerze i niestety przerzutka przednia nie pasuje tzn. działają tylko dwa biegi z trzech. Próbowałem regulować przerzutkę, ale jej budowa nie pozwala na przesuniecie jeszcze do przodu (brakuje jakieś 4-5mm), aby obsługiwała największą koronkę. Nowa korba ma koronki w rozmiarach 48/38/28 - identycznie ze starą korbą. Jednak był również wymieniany suport z osią o takiej samej długości, ale nowa korba na kwadracie weszła ciut płycej. Postanowiłem zakupić nową przerzutkę i znalazłem kilka modeli: 1. SHIMANO TOURNEY TZ Down Swing FD-TZ510-DS6 2. SHIMANO ALTUS Down Swing FD-M371-6 3. SHIMANO TOURNEY TX TOP SWING FD-TX800-TS3 Jestem również otwarty na inne propozycje. Jeżdżę w większości po miejskich drogach rowerowych, drogach szutrowych - okazjonalnie górskie eskapady. Ważne: Posiadam wolnobieg MegaRange 6 biegowy i podejście linki przerzutki jest od dołu.
Krystiano Opublikowano 14 Lipca 2021 Opublikowano 14 Lipca 2021 To mi trochę wygląda na źle założoną korbę. Rozkład suportu i korby nie uległ zmianie, więc poprzednia przerzutka powinna bez problemu objąć swoim zakresem. Możliwe, że musisz głębiej nabić nową korbę i będzie gitara.
autominus Opublikowano 14 Lipca 2021 Autor Opublikowano 14 Lipca 2021 (edytowane) Próbowałem nabić jeszcze korbę, ale jest już maksymalnie. Nowy suport jest na łożyskach, a stary był na wiankach - co prawda długość osi identyczna, ale musi widocznie się różnić wykonaniem kwadrat suportu lub korby, a może stary suport na wiankach był zamontowany z przesunięciem na jedną stronę (od strony korby był wkręcony maksymalnie, a z drugiej nie będąc za kontrowany dodatkową nakrętką). Jakaś różnica jest. Wracając do tematu przerzutki, mojej nie można już więcej wyregulować. Pozycję z małą koronką wyregulowałem, a dla dużej jednak brakuje te 4-5mm. Śruba regulacji "H" pozwoliła by na dalsze wysunięcie mechanizmu, ale punkt dokręcenia linki przerzutki oparł się już o obudowę/sprężynę tej przerzutki. Niestety jest to przerzutka "no name". Przerzutki, które zaproponowałem minimalnie różnią się ceną, ale który model będzie lepszy/trwalszy: 1. SHIMANO TOURNEY TZ Down Swing FD-TZ510-DS6 2. SHIMANO ALTUS Down Swing FD-M371-6 3. SHIMANO TOURNEY TX TOP SWING FD-TX800-TS3 Natrafiłem jeszcze na: 4. SHIMANO ALTUS Down Swing FD-M313-6 - miał ktoś z nią styczność? Edytowane 14 Lipca 2021 przez autominus
Rekomendowane odpowiedzi