Skocz do zawartości

Korba shimano deore fc m6100 32t 1x12 plus łańcuch 10s

Poznań-Trail

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam pytanie , czy korba shimano deore fc m6100 32t 1x12 dobrze zadziała z łańcuchem 10s i kasetą 10x? 

Edytowane przez Poznań-Trail
Opublikowano

Profil zębów jest pod łańcuch Shimano 12s.

Kup korbę M4100, która jest pod łańcuch i kasetę 10s.

Opublikowano (edytowane)

Znam ten osprzęt, pytałem tylko czy korba 1x12

pójdzie z łańcuchem i kasetą 10s...

Edytowane przez Poznań-Trail
Opublikowano

Na "papierze" w rozpisce kompatybilności Shimano takie połączenie nie jest zaznaczone ale chyba powinno działać bo łańcuch 10-rzędowy i 12-rzędowy mają tą samą szerokość wewnętrzną. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Zwróć uwagę że m6100 jest tylko pod linię łańcucha 52mm czyli do ram boost (cokolwiek producent by nie pisał to robi dużą różnicę pod względem zużycia napędu, kultury pracy i mocy traconej).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja mam ramę Dartmoor Primal 

Opublikowano

No to jeśli w miarę współczesną to będzie pasować. 

Łańcuchy 12s są nieco węższe wewnętrznie (szczególnie shimano) ale najwyżej częściej będziesz zmieniał tarczę ;)

Opublikowano

Łańcuch ma firmy SRAM ale nie pamiętam modelu (za około 180zl) 

Opublikowano
57 minut temu, vdcmike napisał:

Łańcuchy 12s są nieco węższe wewnętrznie

Są węższe? Wydawało mi się, że łańcuchy 9-12s mają jednakową szerokość wewnętrzną 11/128″ (2,18 mm) i różnią się tylko zewnętrzną.

Opublikowano

A o co chodzi dokładnie z ramą Boost? 

Opublikowano
19 minut temu, Poznań-Trail napisał:

A o co chodzi dokładnie z ramą Boost? 

System boost polega na zwiększeniu szerokości piasty po to aby rozsunąć szerzej kołnierze szprych, co powoduje zwiększenie sztywności koła.

Zastosowanie szerzej piasty powoduje zmianę linii łańcucha (odsunięcie jej na zewnątrz). To powoduje, że korba też musi uwzględniać to przesunięcie - jak napisał @vdcmike

Żeby włożyć szerszą piastę rama musi być do tego dostosowana - szersza w miejscu montażu piasty. Boost z tyłu to 148mm a z przodu 110mm.

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Maksiu79 napisał:

Są węższe? Wydawało mi się, że łańcuchy 9-12s mają jednakową szerokość wewnętrzną 11/128″ (2,18 mm) i różnią się tylko zewnętrzną.

Są. Jak się pojawiły napędy shimano 12s to było wielkie zdziwienie że łańcuchy bardzo ciasno wchodzą na chińskie blaty NW. Obecnie już chińczyki ogarnęły sprawę.

• Lubię to! 1
Opublikowano
14 minut temu, vdcmike napisał:

Są. Jak się pojawiły napędy shimano 12s to było wielkie zdziwienie że łańcuchy bardzo ciasno wchodzą na chińskie blaty NW. Obecnie już chińczyki ogarnęły sprawę.

Aha. To nie wiedziałem tego.

• Lubię to! 1