SpicyPaprika Opublikowano 13 Lipca 2021 Opublikowano 13 Lipca 2021 Hejka forumowicze , Kupiłem indiane pulser 6.9 Miałem nie małe przygody z serwisem Mediaexpert. Na 1 serwisie podmienili mi mój rower z rowerem dziecka szefa sklepu ( przez przypadek , chociaz rama jest o wiele mniejsza i inny rower na żywo ) Pojechałem do innego dobrego serwisu i wszystko poustawiali było ok , nie było żadnych odgłosów ani problemów. Dzisiaj rok po zakupie znów pojechałem na serwis ale tym razem kazałem im tylko podpompowac koła , obsługa ok ok wszystko sprawdzimy. Stwierdziłem że oddam rower bo to jest serwis w innym mieście, powiedziałem im co mają robić i idę podbić kartę gwarancyjną. Pod odbiorze i przejechaniu się kilkanaście metrów zauważyłem że znowu musieli coś popsuć. Mianowicie przy zmianie biegów tylnych jest nieraz zgrzyt, czasami zachrobota i ogólnie strasznie mocno bije łańcuch przy zmianie biegu strasznie mocno czuć tą zmianę jest to aż uderzenie. Wcześniej tego samego dnia czyli dzisiaj przed serwisem zmiana biegów zachodziła bezdźwięcznie jak masło zmieniały się biegi bez szarpania strzelania ani nie było opóźnienia . Napęd był niesłyszalny , teraz przy zmianie powstaje okropny dźwięk. Jak to wyregulować ? Co może być przyczyną przed samym serwisem chodziło wzorowo. Proszę o poradę bo już 2 raz nakulem się na ich serwis , omijajcie szerokim łukiem i cały czas stójcie przy swoim rowerze. Dołączam foto i filmik z dźwiękiem jak to teraz pracuje https://youtube.com/shorts/-cJQowbA7BY?feature=share
pepedombo Opublikowano 13 Lipca 2021 Opublikowano 13 Lipca 2021 (edytowane) Dostrojenie robisz nakretka barylkowa na kierownicy przy manetce od tylnej przerzutki. Wykrecanie barylki w lewa strone - naciagasz linke przerzutki. Jak wykrecisz za duzo, przerzutki beda spadac z coraz wiekszym opoznieniem, ale beda szybciej wbiegaly na wieksze zebatki. Wkrecenie barylki w prawo - luzujesz linke. Jak wkrecisz za duzo i za mocno zluzujesz linke, biegi beda spadac szybko, ale beda mialy wieksze opoznienie przy 'wbieganiu' na duze zebatki i moga czasem sie przywieszac. Zaleznie od sytuacji kreci sie o jeden zabek w odpowiednia strone i szuka zlotego srodka. Barylka przy kierownicy po to wlasnie jest, bo pod obciazeniem (czyli nie na stojaku) rower troche inaczej sie zachowuje. Jak wczesniej bylo dobrze to powinienes wrocic do poprzedniego ustawienia. Po pewnym czasie warto wymienic linki/pancerze ewentualnie sama przerzutke. Jezeil na poczatku filmu zrzucales biegi to tak wstepnie chyba bym poluzowal linke (baryla w prawo), bo jest lag, jakby byla za mocno napieta i czekasz, az spadnie z lomotem. PS: regulacje mozesz robic jadac no i zakladam, ze masz barylke na manetce Edytowane 13 Lipca 2021 przez pepedombo
SpicyPaprika Opublikowano 13 Lipca 2021 Autor Opublikowano 13 Lipca 2021 Dziękuję , jutro będę próbował
vdcmike Opublikowano 14 Lipca 2021 Opublikowano 14 Lipca 2021 Może postawili rower że się oparł na przerzutce tylnej. To wystarczy żeby skrzywil się hak.
Rekomendowane odpowiedzi