Skocz do zawartości

Owijka i buty - czym czyścić ?

Jacaszaj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czym myć czerwoną zelową owijke?

Jak dbac o czystość białych butów szosowych, czy szybko zniknie ich kolor? są to rp3

Opublikowano

Mam w szosie białą owijkę jak wiadomo, bardzo brudzącą. Pierwsza zasada - wszelkie dłubaniny w rowerze, nawet pompowanie - staram się robić w rękawiczkach, tak aby potem nie dotykać brudnymi łapami owijki. Co jakiś czas myję ją wodą z płynem, jak się mocno przybrudzi to szoruje cifem i jest jak nowa.

Co do butów - to myć na bieżąco, bo jak się brud wgryzie w biały but , to potem jest ciężko. Co do koloru - z czasem buty żółkną, być może nie wystawianie ich niepotrzebnie na słońce może trochę to opóźnić.

• Pomógł 1
Opublikowano

Chusteczki dla niemowląt pampers (takie do tyłka), radzą sobie najlepiej z tych co testowałem.  Jeszcze niezłe są chusteczki do czyszczenia okularów z lidla ale drogo wychodzą. 

Opublikowano

Obecny rower mam rok czasu owijkę zmienialem cztery razy . Kupowałem takie w granicach 25-30zł . Ostatnio znalazłem dostawcę owijek za 4,5 zł . Z racji ceny nie przejmuje się problemem jej czyszczenia . Jak się zabrudzi to po prostu zmieniam . 

Mam dwie pary butów czarne na nie pewną pogodę , białe na słońce . Staram się dbać o nie i czyścić na bierząco z drobnych zanieczyszczeń   . Do białych butów można zdobyć pastę koloryzujacą - miałem kiedyś taka i stosowałem do kolców lekkoatletycznych .

Opublikowano
Dnia 5.08.2017 o 22:48, IOO napisał:

Chusteczki dla niemowląt pampers (takie do tyłka), radzą sobie najlepiej z tych co testowałem.  Jeszcze niezłe są chusteczki do czyszczenia okularów z lidla ale drogo wychodzą. 

W opcji dobre i tanie - zarówno Lidl jak i Biedronka oferują chusteczki w opakowaniach jak dla niemowląt, ale przeznaczone do czyszczenia różnych powierzchni, a nie pielęgnacji ciała. Są nasączone jakimś łagodnym detergentem - dobrze czyszczą, nie niszczą owijek. 

Opublikowano

Jeśli buty ubrudzą się smarem to polecam nasączyć watkę parafiną i zetrzeć. 

Opublikowano
Dnia 5.08.2017 o 21:14, Jacaszaj napisał:

Jak dbac o czystość białych butów szosowych, czy szybko zniknie ich kolor? są to rp3

Pastować (bezbarwną pastą)? Najprostsze i skuteczne rozwiązanie to właśnie zabezpieczenie o cholewkę buta przed wilgocią, wysuszeniem i promieniowaniem UV.