Skocz do zawartości

Jakie części pod upgrade KONA Mahuna 2013

kilmasz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema! Jakiś czas temu chciałem sprzedawać moją KONĘ z 2013, ale coś mnie tchnęło i stwierdziłem że może uda się ją po kosztach podrasować używanymi częściami, oto jej spec: https://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,rowery,5558?fbclid=IwAR1bfr-cG_9ibKoPQ8dCG1BScY_BjqnYyNLjB5yosDm2UgxTvtsn85d0wnU
Materiał ramy    aluminium Kona 7005
Technologie    cieniowane rury
Rozmiary    16", 18", 19", 20", 22"
Przedni amortyzator    Suntour XCT LO, blokada skoku
Skok przód    100 mm
Korby    FSA Dyna Drive 42-32-22 z.
Łożyska suportu    TH 7420
Kaseta    SRAM PG 820 (11-32) 8-rz.
Łańcuch    KMC HG40
Przednia przerzutka    Shimano Altus
Tylna przerzutka    SRAM X.4
Manetki    SRAM X.4
Dźwignie hamulcowe    Avid Elixir 1
Hamulce    Avid Elixir 1, hydrauliczne, tarcze: Avid G2 180/160 mm
Piasty    Formula
Obręcze    WTB SX23
Opony    Geax Saguaro 29x2.2"
Rozmiar koła    29"

Od razu zaznaczam że jestem zielony w temacie. Wymieniłem ostatnio w serwisie hamulce bo się wysypały, i powiedziano mi że jakbym chciał robić jakiś sensowny upgrade to na grupę DEORE.  Na 3 przełożeniu w zasadzie nigdy nie jeżdżę, więc celował bym w dwa blaty i tu pytanie, jakie sety tutaj by się sprawdziły? Na aktualnych manetkach SRAM X.4 można sobie czasem palce połamać... W serwisie polecali też sztywną oś z przodu.

Zastanawiam się czy warto bawić się w upgrade czy może lepiej puścić na OLX i rozejrzeć się za czymś nowym. Wiem że czasy są niezbyt korzystne do kupowania nówek.

Edytowane przez kilmasz
Opublikowano

Rama poza dzisiejszym standardami. Napęd zmienisz ale dalej nie pójdziesz (np. wymiana tego kołka xct na amortyzator jest skrajnie ograniczona). IMHO szkoda pakować tam jakąś większą kasę w niwy kompletny naoęd - renimowałbym obecny wymieniając co trzeba, regulując...

• Lubię to! 1
Opublikowano
10 godzin temu, vdcmike napisał:

Rama poza dzisiejszym standardami. Napęd zmienisz ale dalej nie pójdziesz (np. wymiana tego kołka xct na amortyzator jest skrajnie ograniczona). IMHO szkoda pakować tam jakąś większą kasę w niwy kompletny naoęd - renimowałbym obecny wymieniając co trzeba, regulując...

Nie wiem co po takiej wymienie na powiedzmy grupę deore M6000 mógłbym jeszcze chcieć robić, co masz na myśli pisząc że dalej nie pójdę? oraz to zdanie: "wymiana tego kołka xct na amortyzator jest skrajnie ograniczona" - nie rozumiem.

Myślę nad takim upgradem:

Przerzutka tylna Shimano Deore RD-M6000 Shadow+ GS 10-sp 42T

Shimano przerz przód. Deore FD-M6000-H Side Swing 3rz

SHIMANO DEORE KASETA CS HG50 11-36T 10 rzędów

Korba Deore FC-M6000 2x10 175 (38 28)

Manetka Shimano Deore SL-M6000 I-SPEC II lewa 2/3r

SHIMANO DEORE SL-M6000 PRAWA 10RZ OBEJMA

Łańcuch Shimano Deore HG54 / 10 biegów / BOX

Nie wiem jaki support

całość około 1250 zł (wrzucam vat w koszta) - jak sprzedam kone za powiedzmy 1,5k to plus te 1200 i tak nic porządnego nie kupię...

Opublikowano

Chodziło mi o to, że nie kupisz nawet amortyzatora do tej ramy (xct to tylko ozdoba/atrapa amortyzatora). Nie ważne jaki będzie napęd w tym rowerze i tak będzie to porównywalne z markeciakiem.

Odnośnie napędu - przerzutka m6000-gs działa poprawnie z kasetą 11-42 (zmiana na m6000-sgs albo szersza kaseta). Przerzutka przednia do 2x (np. m6025) z ciągiem linki wymuszonym przez twoją ramę. Lewą manetkę wybrałeś sobie pod system mocowania do droższych klamek hamulcowych poprzedniej generacji. Musisz mieć na obejmę. Pasują też sl-m4100.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, vdcmike napisał:

Chodziło mi o to, że nie kupisz nawet amortyzatora do tej ramy (xct to tylko ozdoba/atrapa amortyzatora). Nie ważne jaki będzie napęd w tym rowerze i tak będzie to porównywalne z markeciakiem.

Odnośnie napędu - przerzutka m6000-gs działa poprawnie z kasetą 11-42 (zmiana na m6000-sgs albo szersza kaseta). Przerzutka przednia do 2x (np. m6025) z ciągiem linki wymuszonym przez twoją ramę. Lewą manetkę wybrałeś sobie pod system mocowania do droższych klamek hamulcowych poprzedniej generacji. Musisz mieć na obejmę. Pasują też sl-m4100.

Dzięki wielkie!

W co polecał byś celował przykładowo tak żeby mieć na lata i prawilnie się jeździło?

Oraz co myślisz o przesiadce na coś takiego za 2,5k:

Rama aluminiowa !!!
Amortyzator ROCK SHOX XC30 z blokadą !!!
Manetka blokady na kierownicy !!!
Osprzęt Shimano DEORE XT / DEORE !!!
Napęd 2 x 10 !!!
Hamulce hydrauliczne tarczowe TEKTRO Auriga !!!
Rower posiada aluminiową ramę z amortyzowanym widelcem ROCK SHOX XC30 z blokadą. Manetka blokady na kierownicy.
Rower złożony na osprzęcie Shimano DEORE XT / DEORE z napędem 2 x 10. Korba w rowerze to Shimano DEORE w systemie Hollowtech II.
W rowerze zastosowano hamulce tarczowe hydrauliczne TEKTRO Auriga.
SPECYFIKACJA:
RAMA: FOCUS 54cm Aluminium XL
WZROST: 180 - 190 cm
KOLOR: SZARO - ŻÓŁTO - POMARAŃCZOWY
WIDELEC: Amortyzowany ROCK SHOX XC30 z blokadą
MANETKA BLOKADY NA KIEROWNICY
PRZERZUTKA PRZÓD: Shimano DEORE
PRZERZUTKA TYŁ: Shimano DEORE XT
BIEGI: 20 biegów ( 2 x 10 )
MANETKI: Shimano DEORE typu Rapid-Fire PLUS
HAMULCE: Hydrauliczne tarczowe TEKTRO Auriga
KORBA: Shimano DEORE, 2s, typu Hollowtech II
KASETA: SRAM, 10s
ŁAŃCUCH: KMC, 10s
KOŁA: 29 cali
PIASTY: Formula
OBRĘCZE: CONCEPT , Aluminiowe, wzmacniane
KIEROWNICA: CONCEPT, Aluminiowa
SZTYCA: CONCEPT
SIODEŁKO: CONCEPT
OPONY: Continental RACE KING 29er

Edytowane przez kilmasz
Opublikowano

Wszystko zależy od stanu tego roweru. Amortyzator zapewne sprężynowy ale jesli utrzymany w dobrym stanie to pracuje przyzwoicie (i ma tłumik w przeciwieństwie do xct).

Opublikowano
2 godziny temu, vdcmike napisał:

Wszystko zależy od stanu tego roweru. Amortyzator zapewne sprężynowy ale jesli utrzymany w dobrym stanie to pracuje przyzwoicie (i ma tłumik w przeciwieństwie do xct).

A powiedz jeszcze, jakbyś miał kupić mtb w rozsądnej cenie żeby mieć na lata to co by to było? mówię o przedziale do 4 tys

Opublikowano

To już nie te czasy że coś kupowało się na lata. Za szybko się wszystko zmienia, starzeje i zużywa. Nie mam rozeznania w tanich rowerach więc z tym nie pomogę. Pracuję w firmie gdzie oferujemy bardzo specjalizowane i wręcz customowe rowery dla zawodników. Osobiście też raczej ujeżdżam te ze średniej półki (~12k pln).

• Lubię to! 1
Opublikowano

To by tłumaczyło Twoje podejście do tematu, ja nigdy prosem nie będę, raczej casual który chce w miarę komfortowo pojeździć. Dzięki!