Mateusz198011 Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 Witam, mam pytanie odnośnie zmiany skoku w damperze. Poszukuję tylnego amortyzatora do mojej ramy (250x75) lecz znalazłem 250x70 i przychodzę z zapytaniem czy można zwiększyć skok?
leszek_r Opublikowano 10 Lipca 2021 Opublikowano 10 Lipca 2021 Czy nawet jakby się dało czy to będzie bezpieczne?
Kkaaeell Opublikowano 13 Lipca 2021 Opublikowano 13 Lipca 2021 Dając mniejszy tłok to raczej zmniejszysz skok ramy a nie zwiększysz.
Piter- Opublikowano 21 Lipca 2021 Opublikowano 21 Lipca 2021 Możesz poszukać tuleji do dampera z offsetWtedy będziesz mial przesunięcie np o te 5 mm
o.g. Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Długość montażowa dampera jest ta sama, więc tuleje z offset'em zmienią tylko geometrię i może nieznacznie skok, co wyniknie ze zmiany geometrii właśnie (rower będzie wyższy) oraz z przełożenia ramy, które zapewne będzie nieco inne w nowym, skrajnym punkcie zawieszenia w spoczynku. Skok dampera to 75mm i krótszy jego skok musi skutkować mniejszym skokiem zawieszenia. Te 5mm przy przełożeniu ramy 2,5:1 skróci skok zawieszenia o 12,5mm, np. ze 150 mm do 125 mm.
Rekomendowane odpowiedzi