Skocz do zawartości

[Koło tylne] Odkręcająca się szprycha przy kole - Jak temu zapobiec ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy rowerze Kross Evado 2.0 przy tylnym kole od jakiegoś czasu często się odkręcają szprychy w czasie jazdy. Ostatnio podczas jazdy gdy wróciliśmy do domu zauważyłem, że są w kole odkręcone 3 szprychy. Byłem w serwisie rowerowym i tam Pan serwisant wymienił odkręcone szprychy na nowe. Wczoraj zauważyłem, że znowu się dwie jakieś inne przy tym tylnym kole znowu odkręciły.

Czy ktoś może mi powiedzieć czemu tak się dzieje ? Co jest tego przyczyną ? Rower już trochę lat ma, może ze 4 lata będzie. Czy da się coś zrobić, żeby szprychy ciągle się nie poluzowywały i nie odkręcały ciągle przy tylnym kole ? I dlaczego to się dzieje tylko przy tylnym kole ? - Proszę Was o pomoc w tej sprawie.

Opublikowano
53 minuty temu, liftlodz napisał:

Wkręć na Loctite

Możesz jaśniej ? bardziej szczegółowo ? - Bo nic nie wiem z tej Twojej wypowiedzi @liftlodz

Opublikowano

Trzeba koło dać do przyzwoitego serwisu, który używa tensometru i zrobi zaplot z odpowiednią siła. Klej do nypli oczywiście też mile widziany. Jeśli nie będzie poprawnej siły naciągu na wszystkich szprychach to z czasem takie luźnie szprychy będą pękać.