Zidligoth Opublikowano 7 Lipca 2021 Opublikowano 7 Lipca 2021 Witam, planuję zakup Dartmoora Horneta 2021 i nie jestem przekonany co do jego zastosowaniu w codziennej luźnej jeździe. Byłby to mój drugi rower górski, u boku horneta zaczynał bym swoją przygodę z cięższą jazdą i skakaniem. Dotychczas jeżdżę na zwykłym rowerze górskim za około 2.5k. Od roweru wymagam żeby właśnie nadawał się do cięższej jazdy po lesie i do skakania ale chcę nadal móc sobie często wyskoczyć na dłuższą trasę po płaskim np. 15km. Prosiłbym o poradę czy ten rower spełni moje oczekiwania lub na jakie ewentualne wyrzeczenia muszę się liczyć względem mojego obecnego zwykłego roweru górskiego Pozdrawiam
Rozwiązanie arturchory Opublikowano 8 Lipca 2021 Rozwiązanie Opublikowano 8 Lipca 2021 (edytowane) To nie zjazdówka ze skokiem 200 mm. Wyrzeczeń nie będzie praktycznie żadnych. Zrobisz na nim i 50 km bez problemu. Podejrzewam, że nawet i odstawisz swój dotychczasowy rower na bok. 15 km to ja robię na swoim DH jak jadę na lokalne trasy i może nie lekko ale daję radę. Edytowane 8 Lipca 2021 przez arturchory 1
Kkaaeell Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Jeżeli to po płaskim jest po asfalcie to jazda na oponach dh/enduro nie należy do najprzyjemniejszych. Jeżeli traktujesz to tylko jako dojazdowymi to będzie ok ale na wycieczki nie zabardzo. Mocno agresywny robi swoje i waga też. Jeżeli nie wierzysz to załóż 1-1,2 kg oponę na tył i zakrec pedałami później to samo bez opony zrób. 1 1
arturchory Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) W sumie kolega może mieć rację, tam są opony WTB Vigillante. Mogą mieć faktycznie dość duże opory toczenia, ale i tak myślę że dasz radę. Jeździłem z kolegą, który miał Shwalbe Magic Mary ultra softy, tak miękkie że się zużywają nawet od zwykłego jeżdżenia po asfalcie i dawał radę 50 km zrobić na swoim enduro. Ale spompowany był, nie powiem. Edytowane 9 Lipca 2021 przez arturchory 1
Kkaaeell Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 Oczywiście że można nikt Ci nie zabroni😜 tylko trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ma to dla Ciebie sens jeżeli tak to nie ma problemu. Jazda na rowerze ma bawić a nie być śmiertelna udręka i kojarzyć się z niewygodna jazda 1 1
Bąbel Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 15 km to nie jest długa wycieczka, jeżdżę czasem swoja endurowka dłuższe trasy na magic mary 2.6" i żyje. Jak wiesz ze bedziesz głównie jechal utwardzonymi drogami to napompuj wiecej opony i tyle. 1
Kkaaeell Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 Też jeździłem na wycieczki mając opony 2.8(plusowe) to wiem o czym mowie 2 1
Zidligoth Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Opublikowano 11 Lipca 2021 Dziękuję chłopaki za pomoc. Horneta kupiłem i odbyłem dłuższe trasy po płaskim i jestem pozytywnie zaskoczony bo bardzo przyjemnie się nim jeździ. Mam rower taki jaki chciałem. Temat zamykam
matysziom Opublikowano 25 Lipca 2021 Opublikowano 25 Lipca 2021 A jak oceniasz jazdę na płaskim przy skoku widelca w tym hornecie ? Nie meczy jakoś bardziej ?? Może się ktoś wypowie
Rekomendowane odpowiedzi