Skocz do zawartości

1x12 deore spada łańcuch na szprychy

Lukas86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Sprzedałem stary rower dołożyłem kupiłem gianta xtc slr2 2021. Napęd 1x12 deore. Cały napęd wyczyszczony i  nasmarowany. Pod obciążeniem na największej zębatce jak szybko ch e przerzucić np 2 3 ostatnie biegi łańcuch spada na szprychy. Jak to ustawić? Baryłką ustawiłem płynne działanie biegów góra dół. Ale na ostatnim największym łańcuch spada w szprychy pod obciążeniem a ostatnie 3 4 biegi w ogóle są głośne. Słychać jak łańcuch na dużym zakosie obciera o zębatki. Da się jakoś ustawić żeby mniej irytowało, czy to urok napędów 1x12? Wiedziałem że to ma wady ale myślałem że trochę przekoloryzowane 😉

I drugie pytanie hamulce mt200. Wymienić najpierw klamki czy klocki dla poprawy hamowania? Myślałem o EBC na przód organiczne wzmocnione przez niektórzych sprzedawców opisane jako półmetaliczne. A nie wiem jakie określenie poprawne.

Jednak 2x10 z talona miał lepsza kulturę pracy. Zakup ogólnie uważam za udany bo mam to co chciałem lepszy amorek, sztywność i kontrolę nad rowerem fajniejsza. Tylko napęd na ostatnich zębatkach, a w zasadzie jego praca mnie drażni.

Chciał bym wymienić też blat na 32 lub 34z - jednak 30 przy dociskaniu z górki to za mało. Nie wiem jaki dobrać. Korba praxis cadet 30z.

Dzięki za sugestie bo dużo śmigam i bardzo nie lubię idealnie ustawionego napędu. W talonie 1 2020 było prościej mi to samemu wyregulować i utrzymać mam wrażenie - tak żeby pracowało idealnie 😉

Edytowane przez Lukas86
Opublikowano

Pobaw się jeszcze regulacją śrubami H L. Sprawdź też ustawienie odległości wózka od największej koronki i ewentualnie wyreguluj - Szaj ma filmik jak to ustawić.

Na największych przekosach praca jest głośniejsza ale u mnie nie jest to jakiś szczególnie denerwujący dźwięk 

Opublikowano

Przeczytać dokładnie instrukcję serwisową Shimano i ustawić zgodnie z instrukcją i będzie działać.

Napęd z powodu przekosu jest głośniejszy, można to zniwelować czyszcząc i smarując łańcuch ale przekosu nie unikniesz a jak jest przekos to ociera, a jak ociera to słychać.

Miałem MT200, wymienić klocki na metaliczne dla najbardziej odczuwalnej różnicy. Nic lepszego z tymi hamulcami już nie zrobisz. Wymiana klamek nie ma sensu.

Opublikowano (edytowane)

Ok, 

Odnośnie zakosu może inny offset? Nie wiem jaki jest w sumie.

Zacząłem urlop już od 6 się bawię :D Okazało się że śruba odpowiadająca za wskakiwanie na największą zębatkę mogła być źle ustawiona. Dokręciłem kilka obrotów, łańcuch dalej wskakuje. Zobaczę pod obciążeniem.

A metaliki do tarcz RT10 mogą być? W zasadzie zastanawiałem się jeszcze nad ceramicznymi od szaja np ale po obrazkach u niego nie wydaje się aby zwiększały siłę hamowania. 

Sprawa wygląda tak, że u mnie jest płasko raczej - w sensie jak są podjazdy to może kilka procent trasy sztuczne górki po miejscach w których śmigam dlatego metalików nie rozważałem tylko wybór pomiędzy pół, a ceramicznymi :) 

EDIT// Dobrze, że kolega wspomniał o instrukcji. Zajrzałem i zrobię tak jak podają.

Edytowane przez Lukas86
Opublikowano

Przekos to urok 1x12. Ja nie mam z nim żadnego problemu. Z napędu jestem bardzo zadowolony. Nie wyobrażam sobie już powrotu do 2x.

Nic nie kombinuj z offsetem bo to nie ma sensu. Ja miałem metaliczne z RT10, problemu nie ma. To jest tak tania tarcza, że w ogóle moim zdaniem w ogóle nie szkoda jej zarzynać jakimkolwiek lepszym klockiem od żywicznego aby tylko poprawić hamowanie.

Opublikowano

Okejos. 

Napęd ustawiony wg instrukcji Shimano. Inna bajka jest teraz z kulturą pracy. 

Klocki EBC metaliki czy cos innego warto brać pod uwagę? Chce zamówić ale jagwire nie znalazłem zamiennika do oryginalnych Shimano. Niby jest ale nie dosteptny w różnych sklepach i na allegro.

Co do klamek i tak bym chciał zmienić na krótsze. Pytanie czy 501 Shimano z servo wave czy coś tańszego? Byle by krótsze były ale jak można jeszcze coś wycisnąć dzięki zmianie to też fajnie.

Kurcze w lutym wsadziłem nówki tarcze rt56 180mm do talona mogłem przed sprzedażą przełożyć ehh... Albo i nie mogłem tam były chyba na śruby 🤣

Opublikowano

Ja brałem metaliczne od chińczyka i wystarczyły przez rok do jazdy i zjazdów po górkach, wątpię aby inne były zauważalnie lepsze przy MT200.

Mając teraz M8100, kultura pracy, ergonomia, wygoda i jakość działania jest zauważalnie lepsza ale to też nie jest tak, że na MT200 nie dało się jeździć. Zmianę klocków uważam za najlepszą możliwą rzecz aby tanim kosztem poprawić ich właściwości.

Opublikowano

W takim razie zamawiam klocki. Potem się zobaczy. Najwyżej w przyszłym sezonie będę się pchał w inne zaciski. Masz Pan rację najpierw dolatac to co jest 😉

Dzięki za pomoc 😉