Pit75wawa Opublikowano 1 Lipca 2021 Opublikowano 1 Lipca 2021 Witam Szukam i nie mogę nigdzie znaleźć informacji. Mam koła zbudowane na d772sb i 771 z przodu na QR. Chce je jakimś sposobem zamienić na oś boost (148). Czy jest jakiś zestaw który zamieni te piasty pod oś boost? Czy jest jakaś inna piasta która będzie miała takie same wymiary (tzn żeby pasowała pod szprychy i obręcze)? Pozdrawiam
raven Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 nie da się w tą stronę poza tym czy masz ramę/amor na sztywną oś? boost, czyli kołnierze są szerzej w stosunku do "normalnej" piasty, więc jakbyś nie kombinował, to szprychy raczej nie będą pasowały
Pit75wawa Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Opublikowano 2 Lipca 2021 Tak teraz rama boost (148), wcześniejszy rower QR. Dzięki za odpowiedź. Miałem nadzieję że się uda.
vdcmike Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 Z tylu nic nie wyżeźbisz bo przede wszystkim bębenek jest usytuowany inaczej względem środka piasty co determinuje linię łańcucha i wszystkie tego konsekwencje. Tylko wymiana piasty.
Motke Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 21 godzin temu, Pit75wawa napisał: Witam Szukam i nie mogę nigdzie znaleźć informacji. Mam koła zbudowane na d772sb i 771 z przodu na QR. Chce je jakimś sposobem zamienić na oś boost (148). Czy jest jakiś zestaw który zamieni te piasty pod oś boost? Czy jest jakaś inna piasta która będzie miała takie same wymiary (tzn żeby pasowała pod szprychy i obręcze)? Pozdrawiam Wszyscy piszą, że się nie da a ja napiszę że może się da. Po pierwsze: tacza na 6 śrub czy centerlock? Jak centerlock to się nie da i koniec tematu. Jak 6 śrub to czy da się zamienić na standard 142 mm/12 mm (wymiana endcapów)? Jeśli się da to można kupić adapter: https://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty/adaptery-piast/prod/cloud-boost-148-12 I dobrze by było aby podkładkę 3mm wsadzić między hak a ramę wtedy jest już 100% pewność że będzie wszystko działać. W przeciwnym przypadku jeśli ta podkładka będzie między piastą a hakiem to może być kłopot (może ale nie musi) z poprawnym wyregulowaniem (naciąg linki, śruby H i L) Sam miałem koło, które wcześniej było w ramie 135 a potem trafiło do ramy boost 148 i wszystko działało. To samo z przednim kołem. Musi być na 6 śrub; potem zamiana na 100 mm / 15 mm. Jeśli się da to na koniec adapter: https://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty/adaptery-piast/prod/cloud-boost-15-110
Pit75wawa Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Opublikowano 2 Lipca 2021 na 6 śrub. Z tego co widzę są adaptery dostępne na 142. Wielkie dzięki za odpowiedź, trochę nadzieja znowu wstąpiła bo już się zacząłem zastanawiać czy sprzedawać czy zostawić sobie obręcz i dorobić resztę.
vdcmike Opublikowano 3 Lipca 2021 Opublikowano 3 Lipca 2021 Adaptery na tył mają ograniczenia - przód musi być też nie-boost przez co czasami nie da się zmieścić w ramie blatu korby większego niż 30T w standardowej linii 48,8mm. Poza tym niektóre przerzutki tylne mają zbyt mały zakres pracy pantografu i bywają problemy z obsługą największej koronki (bo kasetą jest przesunięta o 3mm do środka piasty względem haka przerzutki).
Rekomendowane odpowiedzi