Skocz do zawartości

Opony CST

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano.

Planuje zakup czegoś z mniejszym bieżnikiem, pod mniej wymagający teren i suche warunki (standardowo: lasy, szutry, łatwiejsze górskie trasy gdzie pojawi się trochę kamieni, ale także trochę asfaltu, kostki i innych ścieżek rowerowych).

Obecnie mam Hutchonson Toro, które są jednak zbyt terenowe - ale pozostaną ze mną na wypady w góry.

Potrzeba mi oponki "uniwersalnej" (ależ nie lubię tego określenia). Planuję również zabrać rower na urlop, nie mam pojęcia jakie drogi zastanę w miejscach które odwiedzę (od gór po morze). 

Jestem już niemal pewny ze wybór padnie na produkty CST. I tutaj wpadły mi w oko dwa modele:

CST JACK RABBIT II 29x2,25 120TPI EPS FOLD lub CST JACK RABBIT II 29x2,25 60TPI FOLD TLR EPS

I drugi model: 

CST B-Trail 29x2,25 Dual Comp Fold.

I teraz tak... pierwszy model tj. królik. Pierwsze są lżejsze, nie tubles (choć i tak można je zatublesować) i z mniej wytrzymałej gumy. Drugie są tubles, mniej TPI, ale twardsza guma. Słyszałem, że pierwsze są fajne pod zawody, do ścigania się a drugie na co dzień z uwagi na wolniej zużywający się bieżnik. I tu właśnie rodzi się mój dylemat: jak wielka jest różnica w tym zużyciu? Ktoś może z Was ma porównanie ? Jak opona jeździ tylko w "lesie" to wiadomo też, że się dużo wolniej zużyje niż taka, która jeździ asfaltem...a nie chciał bym kupić opon na jeden sezon.

W poszukiwaniu informacji na temat w/w różnicy w zużyciu natrafiłem na drugi model: B-trail. Sądząc po jej wyglądzie chyba lepiej by się sprawdziła pod moje "wymagania". Używał ktoś? Używa ktoś?

Dodam tylko, że nie patrzę na parametr tublesready  - jeżdżę na dętkach, z wagą to wiadomo jak jest, ale że się nie ścigam to jedyne na czym mi zależy to na satysfakcji z jazdy :) 

Prośba z mojej strony - ktoś miał/ma/planuje kupić któreś z tych opon? Jakieś wrażenia/przemyślenia ?
Pozdro!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No i padło na CST B-TRAIL.

Jeszcze nie założone, co do odczuć z jazdy podzielę się z Wami jak dłużej pojeżdżę.

Na start drobne przygody... Przyszła paczka z oponami i trochę mi się nie podobały przetarcia na rantach. Reklamacja poszła do sprzedawcy na allegro. Odpowiedzieli "to normalne, nic temu nie ma" (w dużym skrócie).

A wgląda to o tak (pierwszy raz spotkałem się z takim czymś, ale nie mam zbyt dużego doświadczenia z oponami):

IMG20210706201505.thumb.jpg.5c51d1165fd9e8518578641856201b3a.jpgIMG20210706201440.thumb.jpg.54a8fade7233246c0c9881c92dc4e7a4.jpgIMG20210706201656.thumb.jpg.e89180b03299224aa9f6749374ef9f5a.jpg

Ciężko to było ująć na zdjęciu telefonem... Po prostu zdarta guma na zgięciach.

Edytowane przez Nogi
Opublikowano

Mam i JR II EPS i B-Trail. B-Trail jest świetny, ale jak robi się wilgotno, to pozwala na tyle, na ile technicznie damy radę, słabiej ogarniający zaliczą siermiężną glebę :) Jak ktoś ogarnia, to o ile nie ma błota po obręcz, da sobie radę, choć było bardziej uniwersalnie na przód dałbym JR II.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 1 rok później...
Opublikowano

Może ktoś się wypowie coś więcej...?!
Sam właśnie szukam opon do siebie bo Druciarskie Maxxis to waga ciężka + dętki oczywiście! no i Inny komfort bo teraz siedzi 29" 2.20" a CST 2.25". Ciekawi mnie też różnica w przejściu na TLR (komfort, dynamika) bo eksploatacji to nie ma co porównywać koszt dętki a opony to kilkukrotna różnica, z drugiej strony podobno opony TLR można naprawić... wagowo na stan dzisiejszy najlepiej wygląda CST JACK RABBIT II PRO 29x2,25 bez EPS 490g+dentka 150g = 640g natomiast TLR CST B-Trail (TR-CS469) to 505g + mleko+wentyle...
Ciekawi mnie wariant CST JACK RABBIT II PRO TR-CS514 bez EPS i przejście na TLR a tak po za ta firmą to jeszcze biorę pod uwagę Vittoria Terreno G2.0 TLR = 650g podawane przez producenta... w przypadku CLS wiadomo że mają wagę zaniżoną w JR II PRO zamiast deklarowanych 450g jest 490g

Opublikowano (edytowane)

Ja brałbym Vittorie.  CST dużo bardziej upierdliwe przy tubelesowaniu. Gorzej trzymają też ciśnienie. Z opini osób które znam  to wytrzymałością też nie grzeszą. Miesiąc temu kolega rościął Rabbita z boku ( 1 cm rozcięcie) jadąc przez drogę po ścince na leżących gałęziach.

Vittorie łatwiej uszczelnić i mieszanka jest bardziej przyczepna. 

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

No jeśli chodzi o Vittorię to polecam film