Skocz do zawartości

MAGURA MT7

Jabub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć szajbajki! :D

Zwracam się z ciekawym i problematycznym tematem... Jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem hamulca magura mt7. Kupiłem go gdyż potrzebowałem mega siły hamowania, dużo jeżdżę po ulicach gdyż codziennie do pracy plus jakiś wypad na fajne zjazdy też niekiedy się zdarzy. Jestem ciężki (nie gruby) bo ważę 100kg hamulec magura mam zamontowany z przodu pod tarcze 203mm Shimano na centerlocku (być może przydatna informacja) pod amorem RockShox Lyrik skok 170mm. W hamulcach z miejsca wymieniłem klocki z nieprzydatnych żywicznych na metalowe spiekane gdyż uważam że jak ma zarąbiście mocno hamować inaczej bym nie kupił tego zacisku i metalicznych okładzin. Problem polega na tym iż w przeciągu pół roku wymieniałem już dwa razy tarcze i trzy razy okładziny gdyż zaczynają wyć (drzeć się niemiłosiernie właściwie) średnio co dwa miesiące, czyszczenie tarcz z jednoczesną wymiana klocków guzik daje, układ hamulcowy jest szczelny na 99,999999% a na tarczy często jest jakiś nieporzadany osad niebędący pochodnym ze ścierania się klocków i tarcz. Czy aż taki syf jest na drogach że zalepia mi tarcze i klocki czy może robię coś nie tak? Dodam iż nawet wpadłem na szalony pomysł by wpierw wyczyscic tarcze rozpuszczalnikami i wypalić jad nad kuchenką gazową - tarcza się nie wygiela (przypuszczenia bytowania tam oleju okazały się błędne) gdyż po 1-2 miesiącach od owej operacji nowe okładziny nie mające styczności z paluchami (tarcza zresztą też) zaczynają drzeć japę... Tak jakby dostały oleju. Mój sposób hamowania często jest awaryjny gdyż wariatów na drodze nie brakuje i wymuszają pierwszeństwo więc klamka hamulca leci na full do końca a ja kończę hamowanie na tzw "stójce ". Potrafię to robić w kontrolowany sposób. Czy istnieje więc możliwość że przepalam METALOWE kurde hamulce tak że po 2 miesiącach są do wywalenia? Czy może mamy tyle syfu na drogach który lepi hamulce i tarcze kiedy na drodze jest trochę wolgoci i ta mieszanka ląduje na układzie hamulcowym?