Skocz do zawartości

Kolka

Kacper 600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę o poradę. Moim problemem są często pojawiające się bóle w prawym boku(tzw.kolki). Mój podstawowy trening to 40km. w ok. 1.28h. z czego pierwsze 10km. to rozgrzewka(może zbyt intensywna?). Przed wyjazdem piję trochę więcej wody +w trakcie w regularnych odstępach. Trenuję interwały i przejazdy trasy na czas. Lubię się zmęczyć i daję z siebie wszystko(może to jest problem). Mam36l ogólnie zdrowy, jazda 3-4 razy w tyg. Używam "uszosowionego górala" ale nie wydaje mi się aby pozycja na rowerze była przyczyną. Proszę o rady ponieważ często psuje mi to zabawę i zaczyna zniechęcać. Dodam że zaczeło się kiedy zacząem(subiektywnie) ostro cisnąć.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Za bardzo ciśniesz. Kup sobie pulsometr i kontroluj tętno, bo widocznie za długo przebywasz w strefie beztlenowej.

Opublikowano

Właśnie rozważam ten zakup. Dzięki.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nic specjalnego, zwykły obiad na 1,5-2 h. przed jazdą.

Opublikowano

2 godziny to chyba wystarczająca przerwa. Jak zjem obiad i od razu siadam na rower to kolka gwarantowana. Woda niegazowana ?

Opublikowano

Niegazowana. Jednak po paru miesiącach jazdy zdarza się to coraz rzadziej.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

wiem co Ci pomoże, ale nie obraź się że Ci to zaproponuję, widzę, że szukasz odpowiedzi od doświadczonej już w tym temacie osoby, tak więc słuchaj jest ogrom możliwości na poprawę swojej wydolności i o ty wszystkim wiesz, jednak czegoś Ci zabrakło w tej wiedzy i tym sposobem spieszę Ci na ratunek, powinieneś zacząć od spotkań z rówieśnikami, ale nie tak ogólnie, typu pójść do parku czy z rana wyskoczyć i tam się odegrać ze swoją wiedzą, na pewno słyszałeś o City Trail, spróbuj z tymi ludźmi wygrać na 5km, założę się że po kilku biegach w ich otoczeniu przejdzie Ci każda kolka, jest też Parkrun, ludzi od tych imprez opanowali większość Polski i spotkasz ich jeśli tylko wiesz gdzie trenować, poza tym kolkę idzie złapać w przedszkolu później to już niemożliwe :)

ps możesz zrzucić na dietę, ale nic nie pomaga tak jak dobry trening