Rafał Brzuś Opublikowano 25 Czerwca 2021 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Dostałem na serwis rower Romet Mustang M5. Klient narzekał to ze rower skreca sam w prawa stronę. (Na górnej części amora jest rysa ze wgnieceniem) Stery zostały wymienione i problem nie znikną. Dam parę zdjęć bo nie wiem czy da się to jakoś naprawić czy lepiej żeby odesłał na gwarancję.
grzegorz75jan Opublikowano 25 Czerwca 2021 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Pewnie gdy puści kierownicę to mu sam skręca a przyczyną będą prawdopodobnie pancerze szczególnie od hamulców hydraulicznych. Co do rysy nie wypowiem się ponieważ nie wiem ile ma rower i w jaki sposób powstało to uszkodzenie amortyzatora. Jeżeli była to jakaś gleba to mogło się coś skrzywić.
kafarek96 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Opublikowano 25 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Rafał Brzuś napisał: Stery zostały wymienione i problem nie znikną. Ale stery tylko wymieniałeś dlatego, że im coś dolegało czy tylko dlatego ze sam skręcał? Jak dla mnie to w coś musiał przyłożyć koroną amora, nie jest to takie naturalne zarysowanie od linek itd, na głowce ramy OK pancerz mogł otrzeć. 54 minuty temu, grzegorz75jan napisał: prawdopodobnie pancerze szczególnie od hamulców hydraulicznych. Kurcze patrze na te pancerze i nie widze aby jakoś któryś był specjalnie za krótki. A nawet Ci powiem, że u siebie awaryjnie dałem krótszy przewód o jakies dobre 8 cm (taki mialem aktualnie, mialem potem wymienić na dłuższy a smiga do dziś) i jezdzi prosto... 1 godzinę temu, Rafał Brzuś napisał: skreca sam w prawa stronę. A próbowałeś sam na nim pojechać skontrolować co się dzieje?
grzegorz75jan Opublikowano 25 Czerwca 2021 Opublikowano 25 Czerwca 2021 On pisze, że jest wgniecenie. Linki mogły by tylko wytrzeć lakier. Z tych zdjęć ciężko wnioskować jakie faktycznie to uszkodzenie (wgniecenie) jest ale i czy amor nie jest deko skrzywiony. Z tych samych zdjęć ciężko też wnioskować nie tylko o długości linek ale też o ich układzie. W moim przypadku po długiej przerwie rowerowej myślałem, że oduczyłem się jeździć bez trzymania kierownicy. Regulacja w sumie dobrze ustawionych sterów nie pomagała. W końcu zmieniłem oryginalną organizację pancerzy i trochę poprawiło się ale nie mogę swobodnie i bezpiecznie tak jeździć jak dawniej a międzyczasie w sieci spotkałem się z informacjami, że pancerze najczęściej hamulca hydraulicznego u innych też powodowały samoskręt. Tu na odległość i brak szerszych informacji można tylko podpowiedzieć możliwości. Pancerze, skrzywienie np. geometrii ramy, widelca, może coś z kołem. Pytanie czy była potrzebna wymiana sterów czy były wymienione tylko dla tego, że rower sam skręca. Czy problem występuje od nowości, momentu powstania uszkodzenia korony amortyzatora. Wiek, przebieg roweru. Jak powstało uszkodzenie korony widelca i czy nie wpłynęło to na resztę roweru. Tak to widzę.
Rekomendowane odpowiedzi