Skocz do zawartości

Hamulce M8000 - zwiększenie tolerancji/ między tłoczkami zacisku

JawkaM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej, od jakiegoś czasu zauważyłem że przy bardziej wyboistych zjazdach, tarcza hamulca ociera mi intensywnie o zacisk. W stanie spoczynku jest idealnie i dystans między tarczą i klockami jest dokładnie taki sam, zero tarcia. Przy bardziej dynamicznej jeździe w terenie, szczególnie zjazdach ... gdzie cała rama pracuje, zaobserwowałem że tarcza delikatnie ociera o wewnętrzny klocek. Rower XC hardtail, zbudowany jest na ramie karbonowej, hamulce Shimano XT M8000, tarcze SM-RT76 (180 przód / 160 tył) nowe i proste. Problem dotyczy tylnego koła na piaście Formula DHT-142 12x142 mm.

Nie wiem do końca czy to problem chwilowego braku sztywności tylnego koła czy ewentualnie braku możliwości zwiększenia tolerancji między tłoczkami (klockami). Jeśli dało by się zwiększyć dystans między klockami między którymi jest tarcza, to takie chwilowe odkształcenia (kilka minut czasem trwa powrót do pozycji spoczynkowej) mogły by być niezauważalne. 

Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Denerwuje mnie ocieranie tylnej tarczy o klocki przy dłuższych zjazdach. Jeśli zjazd jest krótki, to powrót do stabilnego (cichego) położenia rzeczy względem klocków trwa krótko, ale jeśli zjazd trwa długo, to ocieranie słychać ... długo :).

Cheers,

Marcin

Opublikowano

Innymi słowy tarcza ociera jak dostaje temperatury, jak ostygnie to wszystko wraca do normy. Mam to samo u siebie na tarczy MT-800 i nie znalazłem rozwiązania. 

Opublikowano

Nie, tarcza nie musi dostać temperatury żeby ocierać o klocek w moim przypadku. Zrobiłem nawet niedawno szalony eksperyment i na dość wyboistym zjeździe hamowałem wyłącznie przodem. Po przejechaniu kilkuset metrów, tarcza tylna zaczęła ocierać o klocek co dowodzi, że tylny trójkąt ramy karbonowej się jakoś poddaje ... albo koło na piaście się minimalnie wychyla w jedną albo drugą stronę co powoduje że ... tarcza ociera. 

Dla ustalenia uwagi dodam że nie ma luzów na piaście. 

Gdyby się dało sprawić że klocki (a w zasadzie tłoczki) wracają dość głęboko zostawiając więcej luzu dla tarczy to nie było by problemu. Wystarczyło by pewnie 0.5mm po każdej stronie. Nie wiem czy jakiekolwiek hamulce/zaciski tarczówek mają taką modulację. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czy tłoczki nominalnie chowają się całkiem i równomiernie?

Opublikowano (edytowane)

Wymontuj zacisk, załóż na tarcze blaszkę do ustawiania szczeliny, zamontuj zacisk, naciśnij kilka razy dźwignie aby ustawić tłoczki i przykręć zacisk ponownie używając odpowiedniego momentu obrotowego z instrukcji + posmaruj gwint śruby Loctite'm.

Przy okazji poleciłbym przelać i odpowietrzyć układ dla pewności.

Jeżeli dobrze to skręcisz i zacisk nie będzie pływał na śrubach to pozostaje kwestia albo nierówno pracujących tłoczków albo tarcza Shimano pod wpływem temperatury zmienia swoje położenie i z tym nic nie zrobisz. Może cały pająk się minimalnie krzywi albo tylko występuje to na pinach łączących stal z pająkiem - bez znaczenia bo i tak tego nie naprawisz, taka konstrukcja tarczy. Można spróbować innych.

Ja mam u siebie SwissStop, wszystko wyregulowane i dokręcone zgodnie z instrukcją Shimano, o hamulce nie dbam i nie raz je prawie przypaliłem, nic nie ociera aby na początku wyjazdu ani zjeżdżając ze stromej góry ciągle na hamulcach.

Edytowane przez Frost
Opublikowano

Dzięki serdeczne za sugestie, kupię albo te blaszki dedykowane do regulacji klocków albo szczelinomierz :) w Casto i będę działał. A tak na marginesie, to jaką grubość mają te blaszki do ustawiania szczeliny których zdjęcie podesłałeś (DiscBrake Gap Regulator)? 

Opublikowano
W dniu 23.06.2021 o 15:43, JawkaM napisał:

zwiększenia tolerancji między tłoczkam

W M8000 masz śrubkę do Free Stroke

W tym poradniku znajdziesz wszystkie odpowiedzi na pytania które zadajesz