Skocz do zawartości

Rodzaj sterów

Zakapior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam dwie ramy i mam takie pytanie.  Czy to są stery zintegrowane czy półzintegrowane? Jeśli to są półzintegrowane to rozumiem że na dole rury sterowej jest nałożona bieżnia, tak? A jeśli tak to jak to ściągnąć z rury sterowej gdybym chciała wymienić stery.

IMG_20210622_142741.jpg IMG_20210622_143045.jpg
Opublikowano

Prawdopodobnie, masz stery półzintegrowane tapered 1-1/8" - 1-1/2". Trzeba wybić i wprasować nową bieżnie. Ogólnie polecam stery Token - trwałe, dobre wykonanie i dosyć w dobrej cenie i oczywiście maszynowe łożyska :)

Dla 100 % pewności daj zdjęcie z boku główki ramy przy miskach.  

Opublikowano
2 godziny temu, Zakapior napisał:

jak to ściągnąć z rury sterowej gdybym chciała wymienić stery.

nawet na zdjęciu widać takie wgłębienie, wbijasz tam śrubokręt czy cuś (delikatnie) i jedziesz po obwodzie (delikatnie) aż bieżnia zejdzie

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Poradziłam sobie :)

1 godzinę temu, kafarek96 napisał:

Prawdopodobnie, masz stery półzintegrowane tapered 1-1/8" - 1-1/2". Trzeba wybić i wprasować nową bieżnie. Ogólnie polecam stery Token - trwałe, dobre wykonanie i dosyć w dobrej cenie i oczywiście maszynowe łożyska :)

Dla 100 % pewności daj zdjęcie z boku główki ramy przy miskach.  

Mówiąc o wybiciu bieżni masz na myśli te umieszczone w główce ramy? W tych sferach mam te wianki z kulkami, czy w tych ramach mogę zastosować stery z łożyskami maszynowymi?

Opublikowano

oczywiście, tyle, że będzie trzeba usunąć obecne i wbić nowe (z nowych sterów)

Opublikowano
4 godziny temu, Zakapior napisał:

Mówiąc o wybiciu bieżni masz na myśli te umieszczone w główce ramy?

Tak dokładnie, bardziej właściwszym nazewnictwem było by miska łożyska. 

4 godziny temu, Zakapior napisał:

W tych sferach mam te wianki z kulkami, czy w tych ramach mogę zastosować stery z łożyskami maszynowymi?

Oczywiście możesz po uprzednim wybiciu starych misek łożysk i wprasowaniu nowych przystosowanych do łożysk maszynowych - różnią sie one tym że są ścięte pod kątem 45*. Jak Ci zależy na ramie/rowerze i planujesz dłuższa przyszłość z nim to warto taki zabieg zrobić i przerobić na maszynowe stery.

Jednak gdy chcesz aby jako tako jeździły, nowe wianki i fajnie nasmarować to i będzie jeździło :) 

• Pomógł 1
Opublikowano

Napewno wezmę maszynówki, rower będzie mi służył na długie lata ;). 

A powiedzcie mi jeszcze jak dobrać stery do taperowanej główki. Amortyzator mam rebe. Zmierzyłam średnicę góry i dołu, (na zdjęciu), czy teraz mam ten wynik przeliczyć na cale? Jak z tym mi pomożecie to już z reconem poradzę sobie sama :)

IMG_20210623_110005.jpg IMG_20210623_105835.jpg
Opublikowano

jak jest taper (to jest standard),to u góry masz 1 1/8 cala a na dole 1,5 cala

• Pomógł 2
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko. Lepsze są stery zintegrowane czy półzintegrowane ? Bo rozumiem że mogę wybrać któryś z tych dwóch? Czy to od ramy zależy jakie mam stary? Polecacie mi Tokena, a powiedzcie bo rozważam jeszcze Dartmoor albo FSA. Jest jakąś większą różnica między tymi producentami ? Jakieś za, przeciw ???

Opublikowano
6 minut temu, Zakapior napisał:

Lepsze są stery zintegrowane czy półzintegrowane ?

Lepsze są zintegrowane - jest mniej roboty. Serwis łożysk opiera się jedynie na ich wymianie, czyszczeniu i tyle. Jednak wydaje mi się że nie rzecz w tym pytaniu.

Ty masz jeden wybór - półzintegrowane bo tylko takie pasują Ci do ramy. Podsumowując system łożyskowy stricte dobiera juz konstruktor ramy za Ciebie. W tym przypadku jest rama ze sterami półzintergrowanymi i tego nie przeskoczysz.

Stery zintegrowane jak sama nazwa mówi, miski ma zintegrowane wraz z ramą. Tyle z teorii :D  

A dlaczego Token? Bo ich osobiście używam, sprawdza się to i też innych produktów suportów ninja itd. Trwałe, proste w obsłudze i w dość korzystnych cenach. Jak będziesz miała problem w doborze sterów to pisz :)  Zmierz jeszcze dół mufy główki ramy ( wymiar wewnętrzny gdzie przychodzi miska łożyska czy jest 55mm,56mm a może 44mm.

• Pomógł 1
Opublikowano