Indoles Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Witam, mam pewien problem z zakupem siodełka, mianowicie jeżdżę jeszcze na starszej wersji Tribana 520 z siodłem z decathlonu. Przy 15-20km muszę już się cały czas poprawiać, nie mówiąc o bólu który utrzymuje się do dnia następnego. Chciałem więc zakupić nowe siodełko z myślą o przełożeniu go do następnego roweru, takie siodełko na lata. I tu pojawia się problem, mianowicie tutaj gdzie mieszkam (Sanok) nikt nie daje możliwości przetestowania siodełka, jedynie usiąść sobie i przejechać pod sklepem. Najbliższy sklep z możliwością wypożyczenia to 100km i nie bardzo pasuje mi jeździć 100km za każdym razem by wymienić siodełko do testowania. Jedyne co mam w pobliżu to salon Treka i niby Bontrager ma okres zwrotu ale pan, który tam był nie był przychylnie nastawiony do takiej sytuacji. Stąd moje pytanie czy znacie jakieś sklepy online które pozwolą na wymianę/zwrot, bądź znacie regulamin Treka na tyle by wiedzieć czy może nie przyjąć zwrotu. 1
cepelia Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Pan może i nie jest przychylnie nastawiony, ale to nie pan jest marką która to oferuje i ma zasadniczo gó..no do gadania... Poszukaj sklepu który oferuje wysyłkę...
kafarek96 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 16 godzin temu, cepelia napisał: Poszukaj sklepu który oferuje wysyłkę Tym tropem się kieruj, znajdź centrum testowe gdzie chętnie wypożyczają siodełka za oplatą np. na 2 tyg czy miesiąc. Wiem, że salon Profidea z krakowa praktykuje takie coś Ale warto podpytać też innych. Ja na start proponuje siodełko Speca Power COMP, zmierz sobie odpowiednia szerokość wg. https://www.specialized.com/us/en/saddle-sizing/app#/ i działaj. Powodzenia!
cepelia Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Jak wszyscy wiedzą, siodełko indywidualna sprawa, ale mnie power comp speca kompletnie nie siadł. Za to moja żona stwierdziła, że teraz to może jeździć i jest prawie tak samo wygodne jak jej SR w jej miejskim rowerze. Moim zdaniem te siodełka są szerokie, wiec trzeba mieć to na uwadze.
kafarek96 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 45 minut temu, cepelia napisał: Jak wszyscy wiedzą, siodełko indywidualna sprawa, ale mnie power comp speca kompletnie nie siadł. Za to moja żona stwierdziła, że teraz to może jeździć i jest prawie tak samo wygodne jak jej SR w jej miejskim rowerze. Moim zdaniem te siodełka są szerokie, wiec trzeba mieć to na uwadze. Ale ma z technologią mimic rozumiem?
kafarek96 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Opublikowano 23 Czerwca 2021 6 minut temu, cepelia napisał: power comp. To i tak nieźle że podpasował o on jest typowo męski. A mimic ma pianke z przodu - wiadomo po co Fajna sprawa, dziewczyn sobie je chwali.
cepelia Opublikowano 23 Czerwca 2021 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Tu bardziej chodziło chyba o szerokość, ona nie jeździ agresywnie, nie przechyla się tak bardzo do przodu, a dziura w siodle jest ogromna i pianka na brzegach jest dość gęsta wiec się raczej dobrze siedzi. Mnie obcierało na udach i jakoś tak dziwnie się na nim siedziało, wróciłem do mojego Brooks’a bez żalu… wcześniej miała założonego Bontrager’a Arwada’e tyle że 2 cm węższego…
liftlodz Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Kup skórzanego Brooksa np B17, pasuje do 90% 4 liter, pojeździsz ze 2 tygodnie i samo ułoży się do twoich kości kulszowych.
kafarek96 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 10 godzin temu, cepelia napisał: Bontrager’a Arwada’e tyle że 2 cm węższego… Ale to jak??? Nie mierzyliście jakie siodełko wam teoretycznie pasuje? Przecież to wszystko idzie zmierzyć, wybadać itd. Jak będziesz miał chwile, rzuć okiem tu : https://www.specialized.com/us/en/saddle-sizing/app#/
cepelia Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Właśnie mierzyliście przed zakupem Speca, Bontrager'a (148mm) miałem wcześniej u siebie w rowerze (nawet spoko ale po 50km delikatny ból du_y się pojawiał...), ale go wymieniłem na Brooks'a C17 (teoretycznie o szerokości 170mm), Speca mierzyłem w sklepie i wyszło że powinienem mieć 168mm ale chyba chłop w sklepie zasugerował się moimi gabarytami bo siodło jest dla mnie za szerokie. Jest fajne bo krótkie, i pewnie sobie kupię jeszcze raz tyle że węższe...
Bury Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 W dniu 21.06.2021 o 13:04, Indoles napisał: Przy 15-20km muszę już się cały czas poprawiać, nie mówiąc o bólu który utrzymuje się do dnia następnego. Może w cale nie trzeba zmieniać siodełka, popatrz na zdjęcia z Decathlona, jaką pozycję sugeruje producent, proste plecy przy pochylaniu się do kierownicy, ciało automatycznie ułoży się do kształtu profilu siodełka. Siedzisz na tylnej podwyższonej części, nie pośrodku, na krawędzi czy za siodełkiem. I tyle.
Indoles Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2021 13 godzin temu, Bury napisał: Może w cale nie trzeba zmieniać siodełka, popatrz na zdjęcia z Decathlona, jaką pozycję sugeruje producent, proste plecy przy pochylaniu się do kierownicy, ciało automatycznie ułoży się do kształtu profilu siodełka. Siedzisz na tylnej podwyższonej części, nie pośrodku, na krawędzi czy za siodełkiem. I tyle. Wiem jak to wygląda, aczkolwiek czasem chce zrobić mocniejsze jazdy i wtedy pasuje się dostosować do dolnego chwytu bądź lekkiego aero, wtedy muszę nienaturalnie wypychać się do tyłu żeby siedzieć w tych dwóch najwyższych punktach.
Bury Opublikowano 25 Czerwca 2021 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Ja nigdzie indziej nie siedzę bez względu jak trzymam kierownicę, ale trzymam ją tylko na łapach albo w dolnym chwycie, trzymanie dłoni przy mostku czy za łapami na owijce już od dawna nie praktykuję, psuje mi to przyjemność z jady. Moja L-ka, z podkładkami jak ma 183mm długości mostka nie sprawia mi przyjemności, jak ustawie 173mm to fajnie mi się jeździ zarówno w górnym jak i dolnym chwycie, bez podkładek 163mm gorzej w górnym chwycie ale super w dolnym chwycie, i mogę tak jeździć bez końca. W Tribanie miałbym 195mm bez podkładek. Natomiast jak założyłem lemondkę to te 230g tak zniekształciło balans roweru że miałem ochotę ją wykręcić w wyrzucić gdzieś po drodze, zupełnie zbędny produkt i niefajnie się jeździ w takiej pozycji, wolę dolny chwyt. W rowerku zastępczym mtb retro, mam siodełko pająk od Vertu, każdy kto pożyczy rower cierpi, ja przejadę 40 km w spodenkach bez wkładki i jest wygodnie. nie próbowałem go jeszcze na szosówce. Można zamówić na Allegro za 30 zł i odstąpić od umowy w razie wtopy w 14 dni.
Krystiano Opublikowano 26 Czerwca 2021 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Na Twoim miejscu zaczął bym od sprawdzenia tego co mam, czyli: - sprawdził rozstaw swoich kości kulszowych (wystarczy kawałek kartonu etc) - sprawdził jakiej obecnie szerokości masz teraz siodło - porównał gdzie pojawia się ból względem miejsca na siodle? - zobaczył jak jestem rozciągnięty (np. producent pro dobiera siodła po weryfikacji poziomu rozciągnięcia) Po zebraniu tych danych dopiero korzystał bym z systemów dopasowania siodła online.
Bury Opublikowano 3 Lipca 2021 Opublikowano 3 Lipca 2021 Dzisiaj Vertu przetestowałem na pętli 70 km. Do 50 km było ok, ale jak zacząłem jechać po ciągle nierównym to mnie zabolało. Ostatnie 10 km jechałem ze spuchniętymi kolanami.
wolek Opublikowano 3 Lipca 2021 Opublikowano 3 Lipca 2021 Moje vertu poddało się na single trackach pękło i szczypało w zadek. 1
Bury Opublikowano 3 Lipca 2021 Opublikowano 3 Lipca 2021 Komuś pożyczyłem to dla ulgi zwiną w kostkę sweter i podłożył
raven Opublikowano 3 Lipca 2021 Opublikowano 3 Lipca 2021 hehe, ostatnio ktoś pytał o dzwonek i była propozycja takiego od firmy revoltech z ciekawości wszedłam na ich stronę , a tu takie cudo https://revolttech.pl/k/akcesoria-rowerowe/siodelka/
Bury Opublikowano 3 Lipca 2021 Opublikowano 3 Lipca 2021 Takie cudo to sam mogę zrobić haha Deski mam. 500zł.
Rekomendowane odpowiedzi