Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Witajcie, otóż od dnia zakupu Giant Contend 1 borykam się z nietypowym jak dla mnie problemem ocierania/obijania łańcucha o duży blat korby na przełożeniach 1x8 i 1x9 napędu Shimano Sora R3000. Nic nie ociera o wózek przerzutki, raz ją całkiem wykręciłem dla pewności. W serwisie stacjonarnym twierdzą, że to normalne. Pisałem do Giant, również nie widzą w tym nic dziwnego. Nagrałem krótki film (opisywany problem słychać od 1:55): https://youtu.be/pmEhRXw3ons. Przepraszam, że na nagraniu stoję tyłem, ale liczy się to co słychać (polecam podgłośnić, w jednym momencie kręcę korbą na 1x7 i wrzucam na 1x8). Dodam, że przy lekkim kręceniu korbą nie widać, że łańcuch ociera o duży blat korby, tylko przy szybszym kręceniu. Dodam, że podmieniałem już kasetę i łańcuch na inne, odpowiednio dobrałem długość, bawiłem się już chyba ze wszystkimi ustawieniami tylnej przerzutki --> dzieje się to samo. Liczę na Wasze tęgie głowy Jednakże sądzę, że po pierwsze niezdrowa (dla napędu) jest jazda na takim przekosie, a po drugie rama tej serii Contend jest najnormalniej w świecie sknocona, co powoduje takie przekosy łańcucha, że AŻ ocierają o duży blat korby. Pozdrawiam i oczekuję na Wasze opinie. m4rvell0us Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez Gość Aktualizacja linku
Lotnik Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Myślę, że stwierdzenie, iż jest to normalne może być prawdą. W moim Vento 2.0 jak jeszcze miał clarisa na pokładzie występowało to samo zjawisko. Po zmianie na osprzęt tiagry jest podobnie. Na Przełożeniu 1x10 łańcuch ociera o duży blat korby. Jednakże tak jak napisałeś na takich przekosach niezdrowo jest jeździć, więc raczej to problemu stanowić nie powinno. Ja bynajmniej sprawę olałem i cieszę się jazdą.
Franz Mauer Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Nie mogę odpalić linka. Nie mniej jednak wg. mnie nie ma się co dziwić, ze słychać łańcuch. To jest duży przekos i być może linia łańcucha w tym rowerze nie pozwala na bezszelestną jazdę na takim przełożeniu. Zębatki korby i kasety mają profilowane zęby nie dla wyglądu tylko precyzji działania przełożeń i właściwego przyjmowania łańcucha. Skoro na przełozeniach , o których piszesz dzieją sia takie rzeczy to najwyraźniej nie powinno się ich używać. Może to zniszczyć zębatki korby.
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zmienił się link, wybaczcie. Wrzucam tutaj: https://youtu.be/pmEhRXw3ons --> od 1:55
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 hmmm... Powiem Ci Piotr, że ciekawe... Ja bym pomęczył temat z ustawieniem przerzutki przedniej, mimo wszystko, musi się coś dać poprawić.
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Przed chwilą, SpiderMAN napisał: hmmm... Powiem Ci Piotr, że ciekawe... Ja bym pomęczył temat z ustawieniem przerzutki przedniej, mimo wszystko, musi się coś dać poprawić. Po całkowitym demontażu przedniej przerzutki jest to samo, sprawdzałem. No i to nie jest typowy dźwięk ocierania o wózek przedniej przerzutki.
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Czekaj to jest korba na łożyskach Hollowtech? Jak tak, to coś jest popierdzielone z podkładkami dystansowymi na miskach. tak jakby. Wrzuć foty misek od strony ramienia i korby...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 19 minut temu, SpiderMAN napisał: Jak tak, to coś jest popierdzielone z podkładkami dystansowymi na miskach. tak jakby. Też tak sądziłem, pierwsze co to tam zajrzałem. Jednakże w rowerach szosowych montuje się bez żadnych podkładek. A jak dodam jedną podkładkę po stronie napędowej, to już pewnie oś korby będzie za krótka. Też chciałem tak kombinować, bo w MTB to normalne.
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 aha... No to kurcze pojęcia nie mam jak Ci pomóc.
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Wydaje mi się, że to rama jest tak skonstruowana i nic na to nie poradzę. Jedyne rozwiązanie to przerobić sobie na 10 lub 11 rzędowy napęd szosowy, wtedy będzie lepiej - cieńszy łańcuch i teoretycznie ocierałoby mi tylko na ostatnim przełożeniu. Ale to może kiedyś. Aktualnie unikam tych przełożeń, bo nerwica mnie łapie jak słyszę coś takiego Chyba, że ktoś jeszcze coś wymyśli.
Puncu Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Spróbuj dać tą podkładkę. Krzywdy rowerowi nie zrobisz
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Opublikowano 4 Sierpnia 2017 2 minuty temu, Puncu napisał: Spróbuj dać tą podkładkę. Krzywdy rowerowi nie zrobisz A sobie nie wyrządzę krzywdy?
Rekomendowane odpowiedzi