Kajcev Opublikowano 18 Czerwca 2021 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Cześć wszystkim. Chciałbym po krótce opisać Wam mój problem i poprosić o radę, zaprosić do dyskusji. Sprawa wygląda tak, że mój poprzedni rower to był Trek X-Caliber kupiony pod koniec 2019. Wiadomo, każdy ma swoje rowerowe dolegliwości, szczególnie przy dłuższych jazdach, ale metodą prób i błędów, kombinowaniem z pozycją siodełka i kierownicy, odwróceniem mostka udało mi się dość szybko ustawić rower pod siebie, tak by spokojnie być w stanie przesiedzieć w siodle kilka godzin, robić wiele kilometrów i czuć się na rowerze komfortowo - Trekowa geomteria bardzo mi pasowała, czułem się dobrze i jeździło mi się znakomicie. Niestety pod koniec 2020 zrobiłem swojemu Trekowi małe kuku, no i rower został sprzedany jako wrak za niewielkie pieniądze. Pomimo tego że byłem bardzo zadowolony z Treka, z jakiegoś powodu zechciałem spróbować czegoś innego i na początku tego roku zamieniłem Treka na Meridę, konkretnie zdecydowałem się na Big Nine 500 Lite. Niestety na jeździe próbnej (kilka minut dookoła sklepu... ) nie byłem w stanie wychwycić zbliżających się kłopotów. Dziś pół roku po zakupie nie jestem w stanie w żaden sposób dopasować do siebie roweru. W zasadzie już po kilkunastu minutach jazdy zaczynam odczuwać mocny dyskomfort, bardzo obciążone ręce i nadgarstki bolą i drętwieją. Wciąż "pływam" tyłkiem szukając komfortowej pozycji, której nie jestem w stanie znaleźć. Po następnych kilkunastu minutach drętwieją stopy (jeżdżę w SPD), po godzinie mam już totalnie dość, przyjemności z jazdy nie odczuwam żadnej, a jeszcze rok temu na Treku potrafiłem hasać cały dzień, robiąc dystanse rzędu kilkudziesięciu kilometrów po lasach, w piachu, błocie i znoju Rozmiar ramy ten sam co Trek, teoretycznie dobrze dobrany pod mój wzrost. Moje subiektywne odczucia są takie, że rower jest po prostu za krótki. Ręce odczuwają ulgę kiedy opieram się na kierownicy na nadgarstkach, lub bardzo mocno odsuwam się na siodełku do tyłu, siedząc na nim w zasadzie "na krawędzi". Oczywiście na dłuższą metę tak jeździć się nie da. Na ten moment rower całkowicie nie spełnia moich oczekiwań i muszę coś zrobić. Pomysły mam dwa. Albo dać szansę Meridzie i spróbować bike fittingu by rozwiązać problemy (co domyślam się będzie się wiązać ze sporymi wydatkami zarówno na samą usługę jak i na części które zapewne trzeba będzie potem kupić) lub też sprzedać rower i wrócić do Treka, którego geometrię mam sprawdzoną i wiem że będzie dobrze. To oczywiście też wydatek, bo Meridy już przecież nie sprzedam za pełną cenę, mimo iż rower jest niemal nowy i ma przejechane niecałe 300km. Bike fittingu nigdy nie robiłem, domyślam się że do pewnego stopnia na pewno poprawi sytuację, ale mam spore obawy, czy jest możliwe rozwiązanie problemów które są aż tak dotkliwe (naprawdę dyskomfort jest bardzo duży) i czy będę w stanie w ogóle dojść do tego poziomu wygody by być w stanie jeździć cały dzień, tak jak kiedyś. Czekam na dobre rady, najbardziej od osób które miały takie problemy i rozwiązały je (bądź nie) bike fittingiem i zapraszam do dyskusji 1
pepedombo Opublikowano 28 Czerwca 2021 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Jak masz cierpliwosc i troche zapalu do maglowania internetu to powoli moze do czegos sie dokopiesz. Na forum moze byc ciezko z fitem W tym roku tez mialem klopot z rekami, troche zabawy z siodelkiem po wymianie na prawidlowe pod katem szerokosci i stopniowo wiem czym ruszyc, zeby cos sie zmienilo. Wstepnie z minimum geometrii z sieci wynika, ze na treku bardziej lezales. Porownanie ram xl: reach 455(nine) i 466(trek), stack 642(nine) i 626(trek), czyli na oko wspolczynnik wygody nine = 1.41, trek = 1.34, gdzie wiecej tam wygodniej Z tego juz widac, dlaczego odczucie krotszego roweru. Siodelko - zalezy jakie. Ja mam siodelko speca lekko profilowane, tylek przestal plywac dopiero jak czesc, na ktorej siedze jest niemal w poziomie, nos w tym przypadku idzie z 2 stopnie do gory, ale z uwagi na poprawnie dobrana szerokosc i otwor ucisku nie czuje, choc mam i tak bardziej rekreacyjna pozycje, bo sie nie scigam. Przod/tyl ustawia sie z reguly do okolic osi pedalu. Rece - ten temat jeszcze zglebiam, przestaly mnie bolec bo albo sie rozjezdzilem albo przez to, ze unioslem lekko kierownice przez zmiene giecia (zaszla tez zmiana ulozenia dloni na gripach). Do tego dawno zmienilem mostek z 10tki na 8 no i przestalem plywac po siodle. W najgorszym momencie wystarczyla krotka jazda i czulem dyskomfort. Dretwienie stop - moze miesnie?:) Zdarza mi sie chyba jedynie w twardych butach, w trampkach nie... Mozesz sprobowac normalnego bike fitu, ale wstepnie sporo rzeczy mozna zrobic samemu. Oba warianty zajma czas.
Mateushg Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 Ja właśnie jestem po pierwszej jeździe na big nine 500 lite i to samo - drętwienie nadgarstków po paru minutach jazdy. nie znalazłem jeszcze złotego środka, ale kombinuje z pozycją siodełka (przód/tył) oraz nachylenie. Przełożyłem tez mostek na plus i zobaczę dzisiaj lub jutro, czy jest lepiej. Liczę, że sam to ogarnę jakoś. Daj znać, jak się uporasz i co ostatecznie pomogło.
Rafu Opublikowano 13 Lipca 2021 Opublikowano 13 Lipca 2021 @Kajcev, Jaki rozmiar ramy miałeś w Treku i jaki masz w Meridzie? Ile masz wzrostu?
pepedombo Opublikowano 14 Lipca 2021 Opublikowano 14 Lipca 2021 (edytowane) W dniu 12.07.2021 o 13:50, Mateushg napisał: Ja właśnie jestem po pierwszej jeździe na big nine 500 lite i to samo - drętwienie nadgarstków po paru minutach jazdy. nie znalazłem jeszcze złotego środka, ale kombinuje z pozycją siodełka (przód/tył) oraz nachylenie. Przełożyłem tez mostek na plus i zobaczę dzisiaj lub jutro, czy jest lepiej. Liczę, że sam to ogarnę jakoś. Daj znać, jak się uporasz i co ostatecznie pomogło. U siebie chyba doszedlem do strefy komfortu, chociaz nie powiem, ktora zmiana miala najwiekszy wplyw. Kombinowalem z balansem/rozkladem masy, czyli podjechalem z siodelkiem na maxa do przodu w ramach eksperymentu i nie bylo ciekawie W sieci tez o tym jest, tylko nie trafia sie od razu. Jezeli jadac w docelowej pozycji jest sie w stanie puscic kierownice i 'w najlepszym przypadku' zlaczyc dlonie za plecami to prawidlowy balans jest gdzies blisko. Z tymi dlonmi za plecami to chyba pod szose/endurance, bo w mtb troche tego docisku powinno byc na przod. Osobiscie az tak fanatycznie sie nie odsuwam, ale czuje, ze puszczenie kiery nie powoduje gwaltownego owalenia tulowia i miesnie brzucha dzialaja umiarkowanie. Siodelko nosem w dol tez cie polozy. Mozesz potestowac. No i pozostale dwie rzeczy to jakies smieszne ergogripy, ktore troche lepiej podtrzymuja nadgarstek + byc moze poprawnie ustawione giecie kierownicy. Wroce jeszcze do dluzszego mostka, zeby zobaczyc co sie stanie Wbrew wszystkim tym ustawieniom siodelko mam na srodku skali, kolano gdzies w okolicach osi pedalu (taki w miare dobry punkt wyjscia). Na geometrie w tym przypadku nie patrze, bo rece nie powinny dretwiec po kilku minutach bujania sie po miescie. PS: wrocilem na mostek 100mm z 90. Masakryczna roznica. Z zalet to lepsze wyciagniecie plecow, (cos mi tu brakowalo), delikatnie nizsza pozycja pod wiatr. Musialem obnizyc siodelko, bo zaczal mnie rwac prawy nadgarstek, czego nie kumam, bo tylko prawy. Siodelko wyrownalem. Srodek ciezkosci polecial do przodu, ale w normie. Z wad to ulozenie tylka w siodle, tj. mniejszy docisk, latwiej plywa kuper, ryzyko na rekach. O i tak wyglada zabawa, przesuniecie 10mm mostka i siodla o 5mm w dol Na szosie mialbym pewnie latwiej. Big nine w kwestii 'R'(reach) daleko nie odbiega od mojego aktualnego roweru. Polecalbym ustawic siodelko na noge wew. i odjac 12-14 zamiast 10. Przy malo rozciagnietych gnatach kat 140 dziala (40st). Wywalanie siodla wysoko to tylko prosba o bol sciegien z tylu kolana. Potem jak cos meczy, mozna uciac 10mm z mostka. Wyjdzie poza rekreacyjna, czyli ucisk w tylek i brak nacisku na nadgarstki. Sam nie wiem, gdzie tu lezy jakis srodek Pamietam, ze mozna jezdzic i jezdzic nawet jak cos uwiera, ale wtedy bardziej chodzilo o zbyt waskie siodelko. Edytowane 17 Lipca 2021 przez pepedombo
Rekomendowane odpowiedzi