Skocz do zawartości

Rychleby - przekraczanie granicy z Czechami

Ogen
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pecio,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Czy ktoś był w ostatnich miesiącach na Rchylebach? Chodzi mi głównie o sprawy zawiązane z ograniczeniami przy przekraczaniu granic.
Czy spotkał się z np: kontrolą po stronie czeskiej itp.

pozdr
Prot

• Rozwiązanie
Opublikowano

Od samego początku kiedy rozpoczęła się  padaczka związaną z korona wirusem regularnie śmigam po Słowacji i parę razy po Czechach i nigdy na rowerze nikt się do mnie nie przyczepił. Gorzej z samochodem od razu mnie trzepali  bo na kilometr widać polskie blachy - ale zawsze miałem aktualny test a teraz mam "paszport covidowy"  i się tłumaczę tranzytem do Austrii.  A rowerem jak już wjechałem  na szlaku w górach do Czech i potem śmigałem to absolutnie zero problemów. A teraz to nawet spokojnie legalnie możesz wjechać a dla świętego spokoju to aktualny 7 dni ważny test lub paszport covidowy potwierdzający  szczepienie.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Pecio, dokładnie o to mi chodziło, choć dopiero teraz widzę, że zapomniałem dodać, że własnie o przekraczenie granicy i poruszanie sie samochodem mi chodziło.

A  jednak musze wyedytowac posta. Wygląda na to, że aktualnie jednak nie powinno być problemów z wjazdem:

Od 14 czerwca br. Polska została sklasyfikowana jako kraj bezpieczny pod względem ryzyka zakażenia COVID 19 (kolor zielony), stąd wjazd do Czech od strony Polski odbywa się bez ograniczeń: https://www.mzv.cz/jnp/en/issues_and_press/mfa_statements/x2021_02_05_overview_new_travel_rules_valid_from_5.html

pozdr
Prot

Edytowane przez Ogen