PWAIN Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Cześć, Mam rower Romet Mistral - z założenia rower miejski, obecnie na oponach 700x32C. W lecie będę przez tydzień w lesie na Mazurach i chciałbym zabrać tam rower. Pomyślałem, że poprawię jego przydatność jeśli zamontuję opony MTB np. 29x2.00. W pytaniu nie chodzi mi o to, czy takie opony się zmieszczą (z przodu na pewno, z tyłu muszę jeszcze sprawdzić). Średnica obręczy jest taka sama, więc opony dadzą się założyć. Zakładam też, że taka zmiana zwiększy obciążenia i przyspieszy zużycie kół/piast/sterów. Najbardziej zastanawiam się jak takie koła będą się prowadziły - czy duża opona na wąskiej obręczy nie będzie za bardzo niestabilna i podatna na odkształcenia boczne? Czy będzie bezpieczna do jazdy? Ktoś już tak próbował?
Danuel Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Średnica obręczy jest taka sama - to znaczy, jaka dokładnie? Jak 19mm (czyli taki standartd w miejskich/crossowych/trekingach) to spokojnie przyjmą 2.0'' - będzie lekki balonik, ale opona będzie się trzymała. Sam zakładałem pod taką obręcz racekingi od conti. Czy się zmieszczą - bierzesz miarkę i mierzysz prześwit w widłach. Zakładam też, że taka zmiana zwiększy obciążenia i przyspieszy zużycie kół/piast/sterów - nope, nie ma to znaczenia. Czy duża opona na wąskiej obręczy nie będzie za bardzo niestabilna i podatna na odkształcenia boczne - Nie powinna - przy dużym przegięciu może się po prostu nie trzymać i tyle. Jedyna zmiana to właśnie kształt opony, który przyjmie - będzie on zaokrąglony i przez to powierzchnia styczna z gruntem może być mniejsza niż w przypadku ułożenia na szerszych obręczach. To samo dzieje się w drugą stronę - przy wąskich oponach na szerokich obręczach - opona dostaje profil bardziej "kwadratowy" i przez to inaczej zachowuje się przy wchodzeniu w zakręty. A i jeszcze jedna kwestia - zainteresuj się miksem opon. Z przodu bardziej agresywna i szersza z tyłu węższa i szybsza - roweru nie zamulisz, a będzie się dobrze prowadził przez piach i wertepy.
PWAIN Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2021 Dzięki, rozumiem, że te 19mm to wewnętrzna szerokość obręczy? Czy to mogę zmierzyć od zewnątrz bez zdejmowania opony?
Danuel Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Wewnętrzna. Czasami na obręczy piszą jej wymiary.
PWAIN Opublikowano 17 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2021 OK, poszukam czy jest oznaczenie, albo zdejmę oponę i zmierzę. Dla anglojęzycznych - znalazłem ciekawy poradnik odnośnie rozmiaru opon MTB i szerokości obręczy: https://www.singletracks.com/mtb-gear/can-i-run-a-wide-tire-on-my-rim-mountain-bike-rim-widths-de-mystified/ Faktycznie wygląda, że dla 19mm opona 29x2.00 powinna być OK, ale raczej nic szerszego.
Rekomendowane odpowiedzi