Skocz do zawartości

Opony do pierwszej szosówki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypadkiem zakupiłem w dobrej cenie swoją pierwszą szosówkę w postaci Kellys ARC 1.9 z 2008 roku. Jak dla kogoś co nigdy na szosie nie jeździł i gdyby coś nie chce dużo stracić myślę, że to był dobry wybór.

Jak myślę, obecnie jedynym mankamentem roweru tak naprawdę jest fakt, że ma oponki, które się już zestarzały bardziej niż zużyły. Są to jakieś Continental 700x23C. Jak widzę po opisie katalogowym rower seryjnie wyjeżdżał na takich oponach, ale myślę, że bez problemu powinny tam wejść również 25C. Wstępnie chciałem zakupić np schwalbe lugano II, ale widzę że mają ogranicznik masy do 65kg. Ja ważę koło 82kg, jaką inna oponę moglibyście mi polecić? Zależy mi na jakimś odpowiedniku takiego np. schwalbe Rocket ron z MTB tylko na szosie ;) oraz żeby opona była również zwijana, nie drutowana z masą maks do 350g.

Wysłane z mojego LM-G810 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, fifrak napisał:

Zależy mi na jakimś odpowiedniku takiego np. schwalbe Rocket ron z MTB tylko na szosie

To odpowiednikiem może być na pewno Vittoria Corsa G2 :), a jak już zeszliśmy na ziemię to lugano jest całkiem spoko budżetową oponą, nieco juz lepszą jest schwalbe one. Z kolei jeśli chodzi Ci o ochrone przed kapciami, polecam Schwalbe Durano Plus fajna pancerna opona, ale czuć że "nie niesie" ale to juz jest balans miedzy waga, a wiekszą ochroną. 

Co do wejścia większych opon z 23 na 25, wystarczy ze weźmiesz imbusa 4mm i jak spokojnie wjedzie pomiędzy oponę a rurki w najwęższym miejscu to śmiało wkładaj 25 :)

Opublikowano

One chyba chwilowo poza moim budżetem jest. A tak przeglądam różne opcje i rzuciła się mnie w oczy Continental Ultra Sport III. Do 200zł miałbym komplet

Wysłane z mojego LM-G810 przy użyciu Tapatalka