sharingan345 Napisano 3 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 3 Sierpień 2017 Witam, proszę o pomoc. Wziąłem się za czyszczenie roweru i pierwszy raz wyjalem kółeczka z tylniej przerzutki aby je wyczyścić. Podczas mycia ich zauważyłem że jedno kółeczko jest symetryczne a w drugim zębatki są przesunięte bardziej w jedną stronę, pomieszalem kółeczka ponieważ myślałem że są identyczne. Pytanie czy symetryczne kółko powinno być na górze czy dole? Kółko nie symetryczne powinno być grubszą stroną odwrócona na zewnątrz czy w stronę koła? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 3 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 3 Sierpień 2017 Przyjrzyj się czy na kółeczkach nie ma napisów. Górne to upper, a dolne to lower. Strzałka oznacza kierunek obrotu. Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 4 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpień 2017 Kółeczka w Shimano mają też różnej długości śruby. To jest istotne przy skręcaniu. Odnośnik do komentarza
sharingan345 Napisano 4 Sierpień 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpień 2017 Oznaczenie na kółkach są identyczne. Nie ma na nich ani strzałek ani oznaczeń które by informowały które kółko jest na górze i w którym kierunku się obraca. Co do śrób są również identyczne. Dodam że przerzutka tylnia to Acer. Jeśli nie znajdzie się odpowiedź na pytanie pojadę do sklepu że by zobaczyć ta samą przerzutkę i dowiedzieć się o rozmieszczeniu kółek Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 4 Sierpień 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpień 2017 Możliwe że w niższych modelach są takie same. Ja w Shimano SLX i Sram X7 mam różne. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi