abi85 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Witam, który kask będzie miał większą ochronę? Meet manta mips czy bontrager stravos wavecel?
Nemrod Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Patrząc na reklamy i "wyniki badań" bontrager. Gratis dostaje się większą masę i gorszą wentylacje.
cepelia Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 i możliwość wymiany w ciągu 30 dni bez podania przyczyny + wymianę na nowy jak rozwalisz go w ciągu roku... 1
Rozwiązanie Nemrod Opublikowano 16 Czerwca 2021 Rozwiązanie Opublikowano 16 Czerwca 2021 Recenzje obu kasków: Bontrager: https://www.google.com/amp/s/road.cc/content/review/bontrager-starvos-wavecel-helmet-275687%3famp Met: https://www.google.com/amp/s/road.cc/content/review/met-manta-mips-aero-road-helmet-284021%3famp Zgadzam się z nimi. Oba kaski testowałem. Manta dużo lżejsza, cichsza ( prawie brak szumów powietrza), bardziej aerodynamiczna i system dopasowania na całym obwodzie jaki stosuje Met jest dla mnie dużo wygodniejszy. 1
pawz Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć! Producenci zalecają wymianę kasku co 3-5 lat. Argumentują to utratą właściwości absorbowania i rozpraszania przez EPS wraz z czasem. No ma to jakiś sens. Jaka jest wasza opinia? Kupiłem kask, który ma informację, że został wyprodukowany w 2017 roku. Wychodzi na to, że zaraz trzeba by kupić nowy. PS. Widzę, że jest temat dotyczący mojego pytania. Edytowane 24 Czerwca 2021 przez pawz
abi85 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2021 Mierzyłem powyższe w niestety, zbyt niewygodne na mój niewymiarowy czerep. 😅 Przymierzałem inne dwa modele od Abusa i wydają się być ok. Który lepszy Abus Aventador czy Gamechanger? Jako lepszy rozumiem, bezpieczniejszy, wentylacja ma 2 rzędne znaczenie. W dniu 24.06.2021 o 19:50, pawz napisał: Producenci zalecają wymianę kasku co 3-5 lat. Argumentują to utratą właściwości absorbowania i rozpraszania przez EPS wraz z czasem. No ma to jakiś sens. Jaka jest wasza opinia? Mam krosa który ma już ok 5 lat i od biedy daje radę. Po woli zaczynam obserwować spadek jakości "styropianu", wierzchnia warstwa nadal ok. Więc jak dla mnie jeśli zaczynasz obserwować że coś się dzieje nie tak z kaskiem, to zmień, bezpieczeństwo najważniejsze. Jeśli natomiast bryła się trzyma w całości, a kask po delikatnym bocznym naciśnięciu nie pęka i nie wydaje dziwnych dźwięków to używaj. Jednak najlepiej pokazać jakiemuś zaprzyjaźnionemu sprzedawcy, który ma doświadczenie.
Rekomendowane odpowiedzi