Skocz do zawartości

Zmiana łańcucha

Jufinte23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam napęd sram na 1x12, z przodu blat 34t. Chcę wymienić na 36t,czy potrzeba wydłużyć łańcuch w takiej konfiguracji. 

Opublikowano

Jeżeli był skrócony dokładnie do blatu 34t to tak.

Opublikowano

Kupiłem rower oryginalnie taki to niewiem

Opublikowano
56 minut temu, Jufinte23 napisał:

Witam,mam napęd sram na 1x12, z przodu blat 34t. Chcę wymienić na 36t,czy potrzeba wydłużyć łańcuch w takiej konfiguracji. 

Tak musisz, wydłużyć/wymienić łańcuch na dłuższy :) 

Opublikowano

@Nemrod, dobrze prawi. Poza tym w wielu przypadkach przy zmianach o 2 zęby podchodzi ta sama długość.

Opublikowano

Tu masz link do bloga dobrze doczytaj jak to jest w przypadku takiego napędu jak twój. Myślę, że to pomoże zdecydować skracać czy nie. Jeżeli masz spinkę to przymiarka będzie łatwa.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim,temat ogarnięty

Opublikowano

Obliczyłem ze wzoru 116 ogniw mam i tyle mi wyszło na blat 36t, także bez zmiany

Opublikowano
Teraz, Jufinte23 napisał:

Obliczyłem ze wzoru 116 ogniw mam i tyle mi wyszło na blat 36t, także bez zmiany

Uważaj z tymi wzorami, bo czasami można się wtopic :)  Jak będziesz miał za krótki łańcuch w sramie 1x12 delikatnie, bo będzie Ci zamulał przy zrzucaniu biegow w dół.

Opublikowano

A myślicie że zębatka jakaś z Ali do testu zda egzamin żeby trochę polatać zobaczyć czy 36 będzie okej, bo 36t srama to ok 3 stówek,nie chciałbym wydać żeby leżała w szafie

Opublikowano
Teraz, Jufinte23 napisał:

testu zda egzamin żeby trochę polatać zobaczyć czy 36 będzie okej

Zamów z allegro, ja latałem osobiście na firmie Deckas i jest mega wytrzymała :)