Skocz do zawartości

Rower do... No właśnie

PiotrErc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów 
Stoję obecnie przed problemem, który z upływem czasu zaczyna rosnąć. 
Mianowicie szukam nowego roweru.
I sam nie mam pewności jaki najlepiej by się sprawdził, ale już przechodzę do rzeczy. 
Chętnych doradztwa zachęcam do wstawienia herbaty/kawy bo trochę poopowiadam ;)
1. Primo: Obecnie posiadam jako "rower główny" mojego kochanego Kellys'a Vyper'a 20 21,5" kupionego w 2016r, jego rocznik to chyyyba 2015 i jestem z niego zadowolony, przejechałem na nim z 10 000km podczas naszych mniejszych i większych przygód, parę wypadków ze mną przetrwał (raczej mniej poważnych) a nasza największa jednodniowa trasa wyniosła 189 +/-km Piotrków-Częstochowa i z powrotem (bez sakw). Jeżdżę na nim krótsze i dłuższe wycieczki, czasem dorzucę sakwy ale na kilkudniową eskapadę zastąpił go:
2. Primo: Pięciodniową trasę nad morzem (trasa około 500km) z pełnym osakwowaniem/oworkowaniem przejął... Giant Momentum Iride Rocker 3 zakupiony w 2017r (ale trasa w 2020) i poradził sobie naprawdę zgrabnie. Fakt, starty miał cięższe ponieważ był mocarnie obładowany z przodu, z tyłu (z tyłu akurat chyba miał lżej niż front bo tam tylko podsiodłówka i karimata a front na widelcach miał ciuchy itp) ale jak go bujnąłem to sunął jak czołg, dzielnie, lekko (jak dla mnie) i nie tak strasznie wolno bo spokojnie mógł lecieć 25km/h po równym.
Teraz przerobiłem go na coś pokroju cruisera, ale to nie o tym
I wreszcie dochodzimy do tego czego szukam 

Byłem nastawiony, niemalże gotowy kupować (gdyby był) Kross'a Evado 7.0 z 2020, ale brak, więc patrzyłem 5.0 z 2021, póki co brak, a termin wyjazdu się powoli zbliża.
Jestem już dosyć mocno przyzwyczajony do tej lekko pochylonej pozycji wcześniej wymienionych rowerów i czegoś podobnego szukałem. Miałem opcję porównać Evado 4.0 i Transa (nie pamiętam numerka) i bardziej ciągnęło mnie do Evado.
Rower chce zakupić do właśnie takich dłuższych tras, często potężnie załadowanego, na trasy raczej asfalt/lekki teren niż jakieś hardcorowe górskie trasy. Vyper troche mnie rozleniwił jeśli chodzi o widelec i lubię jeździć z amortyzowanym widelcem, ale chyba opcja zablokowania jakbym chciał pogonić powinna wystarczyć? 
Warto dodać, że Kellys był moim pierwszym rowerem (pomijając jakiegoś starego no-name'a) bo przygodę z dwoma kółkami zacząłem dosyć późno. Ten mam zamiar już wybrać w pełni świadomie bo Kellysa jednak trochę mi gościu wcisnął bo wtedy moja wiedza o rowerach sprowadzała się do: ma dwa koła, pedały i jeździ.
Budżet (nie wliczając systemów montażu itp) to około 3000zł
Napisałem chyba wszystko

Jak ktoś miałby jakieś propozycje/rady, sprawdzone rowery byłbym wdzięczny za pomoc :D