Skocz do zawartości

Wymiana ramy - krótkie nogi, dla dziewczyny

KRtWer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

ja i Diamondback Lumis 3.0 mamy razem ze sobą jedynie sezon praktyki, na początku zabawy nie zwracałam uwagi na niedopasowany przekrok. Teraz już wiem, że mtb mi się podoba i zaczęło mi to przeszkadzać. Osprzęt roweru jest dla mnie zdecydowanie wystarczający.

rower https://katalog.bikeworld.pl/2019/web/produkt/rowery_gorskie/xc_maraton/diamondback_mtb/60022/lumis_3_0

Mam 153cm wzrostu, krótkie nogi i ręcę, przekrok maks. 63 cm, ale za mniej bym się nie obraziła. Obecna rama ma 15 cali i poza nieszczęsnym przekrokiem jest wygodnie, nawet przy siodełku przesuniętym na maksa do tyłu.

Przekrok to nie jest wartość którą można sprawdzić przy ramie. Na co wobec tego patrzeć? Może jakieś konkretne modele? W zasadzie mogę kupić aluminiową, karbonową, używaną, z chin/ zza granicy byle pasowała i jej cena nie wyrywała z butów. Z drugiej strony chciałabym wybrać może coś o większym kącie przy widelcu i nie chciałabym schodzić z jakości (obecnie taperowana, sztywne osie, linki wewnątrz itp...).

Czy opłaca się wymieniać samą ramę? W tym sezonie rowery są bardzo drogie. Czy używane ramy są w ogóle sprzedawalne? 

Opublikowano
2 godziny temu, KRtWer napisał:

ja i Diamondback Lumis 3.0 mamy razem ze sobą jedynie sezon praktyki, na początku zabawy nie zwracałam uwagi na niedopasowany przekrok. Teraz już wiem, że mtb mi się podoba i zaczęło mi to przeszkadzać.

Ale przeszkadza w czasie jazdy czy po zatrzymaniu?
Jak po zatrzymaniu to może opuszczana sztyca byłaby rozwiązaniem?
Zatrzymujesz, opuszczasz na maksa i wisisz na siodełku a nie na ramie.

2 godziny temu, KRtWer napisał:

Z drugiej strony chciałabym wybrać może coś o większym kącie przy widelcu i nie chciałabym schodzić z jakości (obecnie taperowana, sztywne osie, linki wewnątrz itp...).

To akurat można trochę skorygować za pomocą odpowiednich (niestety dość drogich) strów
https://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/angleset

Opublikowano
1 godzinę temu, Motke napisał:

Ale przeszkadza w czasie jazdy czy po zatrzymaniu?
Jak po zatrzymaniu to może opuszczana sztyca byłaby rozwiązaniem?
Zatrzymujesz, opuszczasz na maksa i wisisz na siodełku a nie na ramie.

To akurat można trochę skorygować za pomocą odpowiednich (niestety dość drogich) strów
https://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/angleset

Dzięki za odpowiedź :D.

Przeszkadza przy zatrzymywaniu, podczas jazdy to bardziej głowie przeszkadza, która zastanawia się jak może się skończyć nieplanowane hamowanie ;). Sztycę mogłabym spróbować, bo nawet jak nie rozwiąże problemu to na pewno się przyda.

Te stery to chyba na ten moment za drogie rozwiązanie, ale zapisuję sobie na przyszłość jeśli zostanę z tą ramą.