nurek2 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Witam, Spedzilem juz troche czasu na szukaniu odpowiedzi w internecie, niestety zbyt duza ilosc zmiennych prawie mnie zabila :) Moze ktos juz walczyl z tym tematem i ma na nie odpowiedz, jak szerokie kapcie moge wstawic do swojego rowerku? rower Scott speedster gravel 10 2018 rok, obrecz to alexrims RACE GR24 DISC ETRTO 622x21mm/6000 ALLOY Teraz mam opony Schwalbe G-One 28x1.35, fajnie byloby miec szersze bo te nie sa za dobre na szutry i trudniejszy teren. Patrzac po zdjeciach mam troche male przeswity, dlatego pytanie czy ktos z Was walczyl z tym tematem? Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Mateusz
Nemrod Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Z tyłu to może jeszcze coś szerszego wejdzie ( nie widzę szerokości tylnego trójkąta za mufą suportu) ale z przodu to już za wiele miejsca nie ma. Jeżeli chcesz jeździć w trudniejszym terenie to zmień opony na coś z bardziej agresywnym bieżnikiem i nie przesadzaj z ciśnieniem ( najlepiej zmleczyć oponki). 1
kafarek96 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Ja mam taki patent, że zawsze zostawiam tyle luzu aby imbus 3 mm wszedł z jednej, jak i z drugiej strony. Jak wejdzie ze sporym luzem (duzo miejsca), to dokładam większe imbusy i sprawdzam 4/5/6 mm. I tak jak juz wejdzie mega ciasno to prosta kalkulacja np. (6mm-3mm)*2 - i o tyle szersza oponę możesz wrzucić od swojej Czyli w tym przypadku bedzie szersza o 6 mm. Oczywiście wkładasz imbusa w najbardziej niekorzystnym dla Ciebie miejscu, tam gdzie jest najciaśniej 1
kafarek96 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Opublikowano 17 Czerwca 2021 (edytowane) Twoja obręcz 21 mm przyjmie spokojnie oponę do 2.5". Jednak na szutry tak jak piszesz starczy Ci np oponka CST Jack Rabbit 2.1 ps. Oczywista sprawą, że taka opona jak 2.1" Ci nie wejdzie jest to wyimaginowany przykład do maksymalnej szerokości dla felgi, Ale tak jak pisałem wyżej musisz się pobawić imbusami i dobrać maksymalnie szeroką oponę pod swoją ramę roweru. Edytowane 18 Czerwca 2021 przez kafarek96 1
Nemrod Opublikowano 18 Czerwca 2021 Opublikowano 18 Czerwca 2021 ? On tam na oponce 35c za wiele miejsca już nie ma. Może jakaś 40stka jeszcze mu wejdzie. Ale kapeć 2,1 cala ? 1
kafarek96 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Opublikowano 18 Czerwca 2021 14 minut temu, Nemrod napisał: Ale kapeć 2,1 cala ? Odnosiłem się do szerokości obręczy jaką maksymalnie przyjmie. Ale fakt, troche nie zrozumiale zabrzmiała ta wypowiedź. W dniu 15.06.2021 o 12:32, kafarek96 napisał: I tak jak juz wejdzie mega ciasno to prosta kalkulacja np. (6mm-3mm)*2 - i o tyle szersza oponę możesz wrzucić od swojej Czyli w tym przypadku bedzie szersza o 6 mm. Miałem założenie, że autor przeczyta tą wypowiedź i potem sobie skoryguje jaka może rzeczywiście maksymalna włozyć oponę, a jaka teoretycznie 1
nurek2 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2021 Jasna sprawa, przy takich "widelcach" to za duzo sie nie urzezbi, niemniej jednak obadam, pomierze i moze cos wsadze, choc nie wiem czy poprawi to komfort. Chyba trzeba szykowac grunt pod nowy rower Dzieki za odpowiedzi, Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi