Skocz do zawartości

Siła dokręcania śrub w karbonowej ramie

Kubacube

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMG_20210611_201309.thumb.jpg.363bf1951f75701fa2663036053b9ab2.jpgIMG_20210611_201254.thumb.jpg.55f3441ac5da2e05e5205185886a9044.jpgDzień dobry

Mam problem ponieważ podczas mojej ostatniej jazdy zauważyłem że niemam jednej z śrub mocujących ramę, co pokazałem na zdjęciach. I niestety akurat na tej śrubie nie ma zaznaczonego momętu z jakim mam ją dokręcić a wiem że przy ramach karbonowych jest to ważne. Mój rower to cube stereo carbon

Z gury dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Tam chyba brakuje czegoś więcej niż śruby. W kazdym razie moment dla takich śrub to około 10-12Nm i dobrze jest używać niebieskiego kleju do gwintów (loctite, liqiud molly, k2...)).

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź

Na całe szczęście ta tuleja do której wkręcana jest śruba została na miejscu, a czy pomiędzy tymi dwoma elementami nie powinno być podkładek? 

Opublikowano

Musisz odkręcić i sprawdzić jak jest po drugiej stronie. Zwykłe jest łożysko albo tuleja na której opiera się śrubą (nie powinna po wkręceniu opierać się na ramie).

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

U mnie na widelcu jest napisane że 13Nm przynajmniej piasta, ale nie mam pojęcia jak to jest z rurą sterową oraz adapterem do hamulca

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Khemlish
  • 1 rok później...
Opublikowano

Spodziewałem się jakieś tabelki z siłami do wszystkich elementów mocowanych do ramy karbonowej, szkoda że się nie udało.

W moim przypadku brakuje mi danych mocowania zacisków hamulców tarczowych, ktoś wie jaka jest zalecana siła dla widelca karbonowego?

Staram się nie przekraczać 6Nm.

Ale np. kierownica już ma podane 5.5Nm

Expander 4Nm

Mocowanie mostka 5.2Nm

Ośki 10Nm

Sidełko 6Nm

Sztyca 6Nm