Skocz do zawartości

Zmiana części

sztiga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam rower Lapierre Overvolt AM 7.6 zastanawiam się nad zmianą kasety i przerzutki na SRAM X01 eagle .i tu pytanie czy to ma sen do elektryka pakować  te 700 -800 € na taką modernizację?  2ga sprawa jak to jest w rowerach elektrycznych można w pedałach zamontować pomiar mocy , czy to się nie sprawdzi ? Dziękuję z góry za odpowiedzi 

20210515_195908.jpg
Opublikowano

Co do pakowania tak drogiej kasety do elektryka, to zależy tylko od pakującego. Jak stać i nie za bardzo zaboli to spoko, ja bym jednak nie pakował się w takie koszty. średnio kasetę wymieniam co 2tyś km, więc tak ze 3 razy w roku... pomimo że nie zakładam jakiegoś strasznego szajsu, to jednak ciężka część ciała + napęd i jazda więcej niż raz w miesiącu robią robotę.

Nie ma również sensu kupowania miernika mocy, w tym napędzie jest zamontowany. Poszukaj sobie SpeedBox'a i z BT i aplikacji do niego SpeedBox App. Tam masz możliwość dokładnego sprawdzenia ile mocy dokładasz do napędu (lub odwrotnie) + kadencja i bardzo wiele opcji. Jak pobierzesz aplikacje, jest tam tryb demo, możesz zobaczyć jak wyglądają takie statystyki. 

Opublikowano

Nie ma sensu wylajtowanych komponentów do e-bike montować chyba, że lubisz płacić majątek co chwila. Poza tym czy tam z tyłu nie siedzi PG1230 (czyli 11-50 NX). Jeżeli tak, to jak chcesz wpakować tam X01 bez zmiany piasty/bębenka ? Kaseta NX może i trochę klockowata w analogu, ale akurat w ebike to bdb rozwiązanie. Pakowanie tam komponentów z X01 nie zmieni wg. mnie praktycznie nic z odczuć jazdy na tym rowerze (i nie tylko tym). Ja w elektryku w napędzie używam kasety Deore (stalowa), przerzutki Deore i przynajmniej mi nie żal jak się zużyje a zużyje się 2-3 razy szybciej niż w analogu.