Skocz do zawartości

Nowy Triban Gravel 120 czy używany Kellys Soot 30 (2020)

Flow95

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Od dłuższego czasu mam dylemat nad wyborem nowego roweru, konto specjalnie założone aby uzyskać pomoc w wyżej wymienionej kwestii :)

Krótka historia: Od zawsze jeździłem na tzw. góralach (ostatni rower to: http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/71/Kellys.Quartz/,) ale od momentu straty wspomnianego roweru (kradzież pare miesięcy temu) rozglądam się za czymś kompletnie dla mnie nowym i intrygującym - gravelem. Do brzegu, jazda ok. 60% miasto/40%teren (Trójmiejski Park Krajobrazowy + okoliczne szutry), rekreacyjnie po pracy + weekendowe wypady do 50km, budżet to 3 000 (+/-400zl). 

O samych gravelach czytam dość długo lecz dostępność na rynku jest dość ograniczona, i na ten moment moje top 2 to:

1. Nowy Triban Gravel 120 (https://www.decathlon.pl/p/rower-triban-gravel-120/_/R-p-312397?mc=8575940&c=Zielony)

2. Używany Kellys Soot 30 r.2020 (np. https://www.olx.pl/d/oferta/gravel-kellys-soot-30-2020-l-56-CID767-IDKbEjY.html#00f2e3800c;promoted)

Obydwa modele pojawiają się co jakiś czas a to nowe Tribany na stronie Deca lub używane Kellys'y na OLX. Na ten moment jestem za Tribanem głównie ze względu że kupie rower tańszy i do tego nowy, ale za Kellysem przemawia marka oraz lepszy osprzęt(?), choć sam Claris nie jest za wysoko w 'hierarchii' Shimano(?).

Czy ktoś byłby w stanie poświęcić chwilę na porównanie obydwu opcji ze wskazaniem tej rozsądniejszej (jako że obydwa podobają mi się jednakowo :P ). 

Z góry wielkie dzięki za odzew!

Opublikowano

Ten triban i jego napęd oraz hamulce to totalny crap.

Opublikowano

hmm, to już któraś opinia (oczywiście poza tymi z samej strony Decathlonu :P ) mówiąca o nienajlepszej jakości podzespołów, mam tylko gdzieś z tyłu głowy obawę przed kupowaniem używanego Soot'a, ponieważ większość wystawionych na OLX jest sprzedawana po ok. roku, myślisz, że coś z nimi jest nie tak? (bo czemu kupować rower za ponad 4k i po roku sprzedać 1k taniej(?)

Opublikowano

Nie wiem, nigdy nie widziałem ani nie używałem tej marki roweru.

Opublikowano

Wydaje się, że ten Kellys byłby lepszy, ale akurat ogłoszenie, które dałeś jest dla mnie dziwne. Na zdjęciu nie widać żadnych detali, jedynie zbliżenie na oponę. Wymienione same duperele (owijka, opony) a specyfikacja - link podany do modelu z innego roku.

Opublikowano
11 godzin temu, Flow95 napisał:

hmm, to już któraś opinia (oczywiście poza tymi z samej strony Decathlonu :P ) mówiąca o nienajlepszej jakości podzespołów, mam tylko gdzieś z tyłu głowy obawę przed kupowaniem używanego Soot'a, ponieważ większość wystawionych na OLX jest sprzedawana po ok. roku, myślisz, że coś z nimi jest nie tak? (bo czemu kupować rower za ponad 4k i po roku sprzedać 1k taniej(?)

Myślę, że po prostu po roku ludzie dochodzą do wniosku, że warto było by mieć hamulce hydrauliczne, sztywne osie i np napęd ze sprzęgłem GRX. I wtedy jak zaczynają liczyć to się okazuje, że upgrade kosztowi się nie opłaca, wiec sprzedają i kupują lepszy rower. Roczny rower o ile książka była prowadzona to masz na gwarancji, wiec jakiś spokój z tylu głowy będziesz mieć jak kupisz ten rower. A być może sam za rok dojdziesz do wniosków które tu wskazałem 🙂 

Taka mała rada, przy zakupie roweru nie oszczędzaj, kupuj najlepszy na jaki Cię stać aby potem nie żałować, bo modyfikacja zawsze wyjdzie drożej. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rebeliant86 napisał:

Taka mała rada, przy zakupie roweru nie oszczędzaj, kupuj najlepszy na jaki Cię stać aby potem nie żałować, bo modyfikacja zawsze wyjdzie drożej. 

będę miał inną radę. Kupuj co sie podba. Jak sie nie znasz na rowerach to nie ma sensu się żyłować. Może sie okazać:

a- tańszy wystarczy

b- droższy i tak bedzie do wymiany bo np nie odpowiada geometria, źle dobrany rozmiar ect.  Tani rower łatwo sprzedać na droższe rynek jest mniejszy. 

A modyfikacje to robienie roweru pod siebie po prostu. Takich konfigów jakie ludzie czasami sami sobie robią (bo maja takie potrzebny) to po prostu w sklepach nie znajdziesz. 

a tak  niewnikając w kwestie stanu czy gwarancji to kellys oczywiście. 
Ale mniej na uwadze ze np do kellysa nie zamocujesz bagażnika. Może to byc bardzo poważna wada. 

Edytowane przez wintermute
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, liftlodz napisał:

Ten triban i jego napęd oraz hamulce to totalny crap.

Co do hamulców to się nie wypowiem ale napęd akurat jest ciekawy, sam używam od roku adventa  i wszystko chodzi bardzo dobrze przerzutka ma sprzęgło i była regulowana raz , pracuje bardzo dobrze nawet pod obciążeniem , co ciekawe klamkomanetki mają ten sam ciąg linki co przerzutki MTB Shimano  , upgrade jaki bym tam poczynił to hamulce na trp spyre bądź ich klony w przystępniejszej cenie i można śmigać , Kellys ma sztywne osie ale też clarisa który jakością pracy w terenie na pewno ustępuje napędowi

microshift

Edytowane przez polmaj